Τριακόσιες και πλέον δράσεις του «Ελλάδα 2.0» έρχονται να αλλάξουν τη χώρα σε βάθος εξαετίας, με κύρια στόχευση την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, το περιβάλλον, τις υποδομές, τις μικρομεσαίες, αλλά και έργα που αφορούν την παιδεία και την κατάρτιση των εργαζομένων.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότατος ύψους 31 δισ. ευρώ περιέχει 108 επενδύσεις και 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνοδεύονται από περισσότερα από 300 ορόσημα και στόχους που η χώρα πρέπει να υλοποιήσει ώστε να λαμβάνει τις δόσεις έως το 2026.

Το κόστος των έργων ανέρχεται σε 31,164 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,770 δισ. ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από επιδοτήσεις και τα 12,728 δισ. ευρώ από δάνεια.

Η επόμενη πρόκληση είναι η αξιοποίηση των πόρων και η υλοποίηση των δράσεων, με την αρχή να γίνεται από τα τέλη Ιουλίου και την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε η Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το Ecofin τη 13η Ιουλίου, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και η κατάθεση του Σχεδίου στη Βουλή. Για το 2021, η χώρα αναμένει συνολικά περί τα 8 δισ. ευρώ.

Μετά την έλευση της προκαταβολής του 13% το καλοκαίρι, θα ακολουθήσει ένα αίτημα για την 1η δόση το φθινόπωρο, συνδεδεμένο με 13 προαπαιτούμενα για τις επιδοτήσεις και δύο για τον τομέα των δανείων. Από το 2022 κάθε δόση επιδοτήσεων θα είναι αξίας 1,94 δισ. ευρώ, δηλαδή μία ανά εξάμηνο.

Παράλληλα, μία φορά τον χρόνο θα γίνεται το αίτημα για τη δόση του δανείου αξίας 2,12 δισ. ευρώ ετησίως και συνολικά είναι 6 δόσεις. Ως προς το διαδικαστικό, το κάθε αίτημα θα έχει δίμηνη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγκριση από το Ecofin. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.


από Τα Νέα