Στο λυκαυγές του νέου χρόνου συνομιλήσαμε με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος όπως πάντα έδωσε απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν την κοινωνία, άλλωστε το δικό του χαρτοφυλάκιο είναι εκείνο που άπτεται των θεμάτων που αγγίζουν τον πυρήνα όλων όσα καθορίζουν το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, με την ενσυναίσθηση του ανθρώπου που ξέρει τι χρειάζεται η χώρα, δηλώνει στο «Μανιφέστο» ότι «ο καλύτερος “φράχτης” για τα σύνορά μας είναι τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες στην περιφέρεια, για να μείνουν εκεί τα Ελληνόπουλα, να δημιουργήσουν οικογένεια και να υλοποιήσουν το σχέδιό τους», γι’ αυτό και δεν κάμπτονται οι προσπάθειές του να ελεγχθούν «οι πάντες, χωρίς καμία εξαίρεση». Εν κατακλείδι, ο υπουργός στέλνει το εορταστικό του μήνυμα: «Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους».
Κύριε υπουργέ, χρειαζόταν η Ελλάδα νέο παραγωγικό μοντέλο; Και γιατί τώρα ύστερα από πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ;
Το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι μια εθνική αναγκαιότητα που κάνουμε πράξη. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια έγιναν πολλά, αλλά τώρα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα εν μέσω ενός πολύ δύσκολου και ρευστού διεθνούς τοπίου, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι δυνατή και ανθεκτική.
Απολαμβάνουμε μια περίοδο σταθερότητας, αλλά όχι στασιμότητας, γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική, πιο καινοτόμα και εξωστρεφή. Για να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, να δώσουμε όραμα και προοπτική στις νεότερες γενιές και φυσικά να αυξηθεί το εισόδημα όλων των πολιτών που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο μας.
Αν κανείς θυμηθεί πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια και σε ποιο σημείο είναι σήμερα με διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα καταλάβει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου. Είναι μια αναντίρρητη αλήθεια.
Η πατρίδα μας απέχει δεκαπέντε χρόνια από τη χρεοκοπία, δέκα χρόνια από τη στιγμή που κινδύνεψε να βγει από την Ευρωζώνη, που θα είχε ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες, τρία χρόνια από την κλειστή παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού. Τότε που η κυβέρνησή μας ενίσχυσε με 50 δισ. ευρώ τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κρατώντας όρθια τη χώρα.
Από το 2019, η ανυπόληπτη χώρα, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, με τη σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με υπεύθυνες δημοσιονομικές επιλογές, σωστό πολιτικό προσανατολισμό και μεγάλη συνεισφορά της ίδιας της κοινωνίας, πέτυχε να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να βγει ξανά στις αγορές.
Μειώσαμε αναλογικά το χρέος και ταυτόχρονα μειώσαμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, αυξήσαμε 28% τον κατώτατο μισθό, ρίξαμε την ανεργία από το 17,5% στο 9%, δημιουργώντας 500.000 νέες θέσεις απασχόλησης, η Ελλάδα έγινε και πάλι σημαντικός και ασφαλής επενδυτικός προορισμός.
Στις 21 Οκτωβρίου, λοιπόν, παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη παντού σε όλη τη χώρα, με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές. Είναι ένα σχέδιο επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει τις σταθερές εκείνες που χρειάζεται η πατρίδα μας για να προχωρήσει με ασφάλεια μπροστά.
Ποιοι είναι οι πυλώνες που θα στηριχθεί;
Ενισχύουμε τον ρόλο της βιομηχανίας, που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα με περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, με σύνδεση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας με την αγορά, για την παραγωγή περισσότερων καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων που θα πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές μας.
Το στοίχημά μας είναι να μετατρέψουμε αυτήν τη δεκαετία στην περίοδο του επιτυχημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές. Ο καλύτερος «φράχτης» για τα σύνορά μας είναι τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες στην περιφέρεια, για να μείνουν εκεί τα Ελληνόπουλα, να δημιουργήσουν οικογένεια και να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν είναι μια απλή αναφορά, αλλά ένα σχέδιο που υλοποιείται καθημερινά. Στόχος να πετύχουμε τη σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων και τη μείωση των περιφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Παρότι περάσαμε 1/4 του 21ου αιώνα, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην κυβέρνηση κατά καιρούς, το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σταθερό στο 14% του ΑΕΠ. Οφείλουμε να παράγουμε πολύ περισσότερα και καλύτερα. Αυτός ο δείκτης είναι εξαιρετικά κρίσιμος και πρέπει να τον περιορίσουμε άμεσα.
Η εφαρμογή του νέου παραγωγικού μοντέλου θα πάρει χρόνο ή οι διαδικασίες θα είναι σύντομες;
Εχουμε ήδη προχωρήσει στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας. Στο πρόγραμμα «Εξυπνη Μεταποίηση» που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, εντάχθηκαν 151 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 102,5 εκατ. ευρώ.
Τους πρώτους μήνες του 2025 θα προκηρυχθούν καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου με 600 εκατ. ευρώ, ενισχύσεις των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, των παραμεθόριων περιοχών και της Θεσσαλίας και της μεταποίησης.
Συνεχίζουμε τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων και μετά το πέρας του RRF στο τέλος του 2025. Εντάσσουμε σε αυτές τη ναυπηγική βιομηχανία, τη γαλάζια οικονομία μας που πρέπει να πολλαπλασιαστεί στο ΑΕΠ, τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που σχετίζονται με την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης, και την κυκλική οικονομία, που είναι βασικό χαρακτηριστικό της πράσινης μετάβασης.
Παράλληλα, θα τρέξει η αναβάθμιση των υποδομών των επιχειρηματικών πάρκων, το «Ερευνώ-Καινοτομώ» και συνολικά οι επενδύσεις μας στην έρευνα με ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026.
Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και τα σχέδιά του ενδέχεται να διαταράξουν τις εμπορικές σχέσεις. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο αυτό;
Η εκλογή του προέδρου Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί νέα δεδομένα. Στην πραγματικότητα θέτει την Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά σε πολύ σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα και επιλογές προτεραιοτήτων, που άπτονται θεμάτων ασφαλείας και τεράστιων κινδύνων για το μέλλον της, συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το παρόν και τις προοπτικές της ΕΕ.
Η έκθεση Ντράγκι επιχειρεί να αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ και να δώσει κατεπείγοντα προσανατολισμό ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Μετά το τέλος της εποχής της μακράς συναίνεσης, της μεγάλης σταθερότητας, αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «Δυτικός Κόσμος» προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί.
Παρ’ όλες τις αλλαγές, υπάρχουν κάποιες σχέσεις και αναφορές οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση των εξελίξεων, προκύπτουν από αδιαμφισβήτητους ιστορικούς γεωγραφικούς και οικονομικούς δεσμούς. Βέβαια, η μονομερής επιβολή δασμών, φόρων, ποσοστώσεων στο διμερές εμπόριο και η παροχή κινήτρων από την πλευρά των ΗΠΑ για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να πλήξουν αυτήν τη διαχρονική σχέση βραχυχρόνια, αλλά δεν θα την αλλοιώσουν μακροχρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής και της βιομηχανίας. Σε δύο βασικούς πυλώνες: ο πρώτος σχετίζεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και χρηματοδοτήσεις. Ο δεύτερος με την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κόσμος εκφράζει συχνά αμφιβολίες για τους ελέγχους, τι τους απαντάτε;
Διενεργούνται χιλιάδες έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μας με σύγχρονα μάλιστα ψηφιακά εργαλεία όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στη μηχανική μάθηση. Ελέγχονται οι πάντες, χωρίς καμία εξαίρεση. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος της ΔΙΜΕΑ σε 26 μεγάλες εταιρείες και σε 2.500 κωδικούς προϊόντων. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, βρέθηκαν οκτώ πολυεθνικές εταιρείες να έχουν παραβιάσει σε 191 κωδικούς προϊόντων το περιθώριο κέρδους που προβλέπει η νομοθεσία μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ.
Τα πρόστιμα πιστοποιούνται στην ΑΑΔΕ και εισπράττονται.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Ο καθένας προφανώς μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια αν θεωρεί ότι θίγεται, όμως δεν αποφεύγει την καταβολή του ποσού που του επιβλήθηκε. Μάλιστα, εξαπλασιάσαμε το ανώτατο όριο προστίμων για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Ενισχύσουμε τη ΔΙΜΕΑ με 30 νέα στελέχη για να διενεργεί ακόμα περισσότερους ελέγχους σε όλη την αγορά, καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού με 50 νέα εξειδικευμένα στελέχη, με σεβασμό φυσικά στον ανεξάρτητο ρόλο της. Είμαστε επίσης σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ υπάρχει και η πλατφόρμα e-katanalotis που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να είναι όλοι οι καταναλωτές ενημερωμένοι.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα για την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού, ενώ τα μέτρα που έχουμε λάβει αποδίδουν όπως δείχνουν όλοι οι επίσημοι εγχώριοι και διεθνείς δείκτες, γι’ αυτό και έχουν παραταθεί έως τον Απρίλιο του 2025. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός τροφίμων είναι 0,12%. Εργαζόμαστε με τους πολίτες, για τους πολίτες, για όλη την κοινωνία.
Υπουργέ, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει. Η επιλογή του προσώπου θα είναι δύσκολη και θα είναι αποδεκτή απ’ όλους;
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει με σαφήνεια την εφαρμογή του θεσμικά προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και, σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η επιλογή του, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι απολύτως ενωμένη.