Η Βρετανία ανακοίνωσε τα σχέδια της να διεξάγει τον Ιούνιο την πρώτη, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, δια ζώσης σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), προσκαλώντας τους ηγέτες των επτά μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών σε ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της νότιας Αγγλίας για να συζητήσουν για την ανοικοδόμηση από την πανδημία της Covid-19 και την κλιματική αλλαγή.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την βρετανική προεδρία της G7 για να σφυρηλατεί μια συναίνεση ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να ανακάμψει από την πανδημία με ένα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και βιώσιμο τρόπο.
«Ο κορονοϊός είναι αναμφισβήτημα η πιο καταστροφική δύναμη που έχουμε δει για γενιές και η μεγαλύτερη δοκιμασία της σύγχρονης τάξης πραγμάτων που έχουμε βιώσει», είπε σε ανακοίνωσή του. «Το απολύτως ορθό είναι να προσεγγίζουμε την πρόκληση ανοικοδομώντας καλύτερα, ενωμένοι με ένα πνεύμα δεκτικότητας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Η Βρετανία δέχεται βαρύ πλήγμα από την υγειονομική κρίση της Covid–19, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη με πάνω από 86.000 ανθρώπινες απώλειες.
Ενώ ένα τρίτο κύμα της πανδημίας προκαλεί περισσότερους από 1.000 θανάτους ημερησίως στη Βρετανία, η χώρα ηγείται των εμβολιασμών και ήταν η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε τη χρήση εμβολίων κατά της Covid-19 και ελπίζει να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέσα στους επόμενους μήνες.
Η περσινή σύνοδος της G7, που ήταν προγραμματισμενο να φιλοξενηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της ΕΕ και του Καναδά δεν έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως από τη σύνοδο του 2019 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.
Ο Τζόνσον κάλεσε επίσης την Αυστραλία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα να παρευρεθούν.
Τόπος της συνόδου του ερχόμενου Ιουνίου θα είναι το μικρό θέρετρο στο Κάρμπις Μπέι στην Κορνουάλη, στην νοτιοδυτική Αγγλία – μια περιοχή που είναι πλέον διάσημη για τις παραλίες της και το σέρφινγκ, αλλά φιλοξενεί επίσης αλιευτικούς στόλους και κάποτε ήταν μια σημαντική περιοχή εξόρυξης.
«Πριν 200 χρόνια τα ορυχεία κασσίτερου και χαλκού της Κορνουάλης ήταν στο επίκεντρο της βιομηχανικής επανάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό το καλοκαίρι η Κορνουάλη θα είναι και πάλι ο πυρήνας σπουδαίας παγκόσμιας αλλαγής και προόδου», δήλωσε ο Τζόνσον.