Το κεντρώο προφίλ που θέλησε να φιλοτεχνήσει την περασμένη Τρίτη διά της παρουσίας του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega κατεδάφισε ιδίαις χερσί ο Αλέξης Τσίπρας με τις απαντήσεις του και κυρίως με τον εκνευρισμό του, που τον οδήγησε να φύγει άρον άρον από το στούντιο του κεντρικού δελτίου του σταθμού προτού ολοκληρωθεί η αποφώνηση από τους δημοσιογράφους.
Οσα δήλωσε, όσα απάντησε αλλά και αυτά που απέφυγε να θίξει αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση που δύσκολα θα διατηρήσει υπό την πίεση των εξελίξεων και την αδυναμία να σηκώσει κεφάλι ακόμη και μετά την τραγωδία των Τεμπών στις δημοσκοπήσεις.
Μεταξύ δύο στρατοπέδων εντός ΣΥΡΙΖΑ και με τα πόδια σε δύο βάρκες, επιχειρεί να καρπωθεί ό,τι είναι δυνατόν από την κυβερνητική φθορά, χωρίς όμως να αγγίξει το βαθύ κράτος, που δείχνει μία ακόμη φορά τα δόντια του απέναντι στους ίδιους τους πολίτες.
Δεν ανέλαβε ευθύνες
Η αδυναμία του να αναγνωρίσει και να αναλάβει ευθύνες επιβεβαιώθηκε από την πρώτη στιγμή αφού επέλεξε να ακολουθήσει τη γραμμή Σπίρτζη ως προς το θέμα των ευθυνών. Και ναι μεν δήλωσε ότι «με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί», εν τούτοις επιχείρησε να επαναλάβει τα ίδια με τον στενό συνεργάτη του ψέματα.
Κυρίως δε σε ό,τι αφορά το έργο που είχε παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεδιοίκηση, όπου απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει πως το 72% στο οποίο αναφέρθηκε αφορά την οικονομική απορρόφηση και όχι τι παρέδωσαν οι εργολάβοι. Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου δίνει και μια άλλη διάσταση που θα απασχολήσει, όπως φαίνεται, τη συζήτηση.
Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου; «Δεν ξέρω πόσα λεφτά πήραν οι εργολάβοι, αλλά από αυτά που θα έπρεπε να λειτουργούν, λειτουργούσε το 18%, αυτό δεν αμφισβητείται. Υπάρχουν πρωτόκολλα παραλαβής και στοιχεία».
Η ΡΑΣ και το ρουσφέτι
Την ώρα πάντως που ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρκετά να πει για το «ρουσφέτι» με τον σταθμάρχη, αφήνοντας υπονοούμενα ανάλογα με αυτά που έχουν καταγραφεί από τα συριζοτρόλ στο Διαδίκτυο, δεν βρήκε λέξη να αναφέρει για τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, την πρόεδρο που διόρισε εκεί ο Χρήστος Σπίρτζης και κυρίως την Τάνια Καραγιάννη, τη μέχρι χθες στενή συνεργάτιδά του και αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα δεν τέθηκε στη συζήτηση και ο ίδιος δεν έκρινε πως απαιτείται έστω μια απάντηση, ένα σχόλιο αναφορικά με τον τρόπο που η ΡΑΣ έχει επιτελέσει το έργο της αλλά και για τα όσα έγιναν με την κυρία Καραγιάννη που βρέθηκε αποσπασμένη στην Κουμουνδούρου τη στιγμή που η ΡΑΣ θέτει θέμα υποστελέχωσης.
Η μπάλα στην εξέδρα
Το θέμα του Παύλου Πολάκη επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην το αγγίξει. Ο «αψύς Κρητικός» παραμένει θέμα ταμπού για την ηγεσία του κόμματος. Ετσι αντί να αποσαφηνίσει αν ο Πολάκης έχει ρόλο και λόγο ύπαρξης στον ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε στα… όργανα του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, έδειξε ότι δεν βιάζεται και κυρίως ότι πήρε… ανάσα από την τραγωδία στα Τέμπη, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι οι εξελίξεις θα του επιτρέψουν να αποφύγει τα… χειρότερα εντός Κουμουνδούρου.
Αμηχανία και αγωνία
Αυτό που έδειξε να ταράζει και να προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στον Τσίπρα ήταν η ερώτηση για το αν θα παραμείνει στη θέση του ύστερα από μια πέμπτη συνεχή ήττα.
«Εχω την ευθύνη και την εντολή να διεκδικήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος» είπε προσθέτοντας πως «λέω ότι έχουμε συλλογικές αποφάσεις και αποφασίζουμε συλλογικά, έχω μια εντολή όχι από ένα κλειστό Συνέδριο, αλλά από 150.000 μέλη και έχω μια θητεία να ασκήσω με ευθύνη τα καθήκοντά μου».
Η αμηχανία του ανέδειξε την αγωνία του. Και επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό μέλλον του…
Τα συγκρουόμενα με Τόσκα και Καραμανλή
Το γεγονός ότι ενώ ο Νίκος Τόσκας ήταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί να μην είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στα αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών ήρθε να προστεθεί στα μεγάλα κενά που άφησε κατά την παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να δείξει ένα πρόσωπο πιο κεντρογενές.
Η δήλωσή του ότι είχε περάσει ένας χρόνος μεταξύ της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι και των εθνικών εκλογών αποτυπώνει τις πραγματικές σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και την έντονη επιθυμία να ξεχαστεί αυτό που έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ – κυρίως την παράσταση που δόθηκε από τον ίδιο στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την αδυναμία του να ζητήσει ακόμη και σήμερα μια συγγνώμη…