Έγιναν γνωστά τα ποσοστά εμβολιασμού πολιτών ανά νομό και ασφαλώς δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι για το σύνολο της Ελλάδας. Το τεράστιο εγχείρημα για να κτιστεί το περίφημο «τείχος ανοσίας» έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Κι αυτό δημιουργεί προβληματισμούς, πολύ περισσότερο αφού η ινδική μετάλλαξη αναπτύσσεται ραγδαία και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κατηγορία των ανεμβολίαστων πολιτών. Η μετάλλαξη αυτή, είναι δυο φορές πιο μεταδοτική και επικίνδυνη. Κι όμως, για πολλούς… πέρα βρέχει.
Προσέξτε: Θα περίμενε κάποιος ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ήταν στην κορυφή του καταλόγου των εμβολιασμένων πολιτών. Φευ, η Αττική στην οποία πληθυσμιακά βρίσκεται η μισή Ελλάδα, βρίσκεται μόλις στην 28η (!!!) θέση με το 40,84% να έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 24,34% και τις δύο. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμη πιο κάτω, στην 32η θέση με το 40,26% να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 24,47% και τις δύο. Στον πέμπτο μεγαλύτερο νομό της χώρας, τη Λάρισα, έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 31% και με τη δεύτερη το 19%. Ακόμη χειρότερα είναι τα ποσοστά στην Αιτωλοακαρνανία, όπου αντίστοιχα είναι 30,09% και 17,14%.
Προσέξτε κι αυτό: Στην Κρήτη, τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που λογικά θα περίμενε κάποιος οι Κρητικοί θα έπρεπε εμβολιασμένοι να περιμένουν να υποδεχτούν τους τουρίστες, τα ποσοστά είναι από απογοητευτικά έως προβληματικά. Στο Ηράκλειο έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ΜΟΝΟ το 35,6% και με τη δεύτερη το 20,7%!!! Στα Χανιά τα ποσοστά είναι παραπλήσια αφού με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 35.9% και με τη δεύτερη το 22,2%!! Στο Ρέθυμνο, με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 34% και με τη δεύτερη το 20%!!! Στο δε Λασίθι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά αφού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων της Κρήτης. Οι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση αγγίζουν 47% κι εκείνοι με τη δεύτερη το 31%.
Ακούστε: Στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται μόνο νησιά, με εξαίρεση τη Θεσπρωτία που βρίσκεται στην 13η θέση. Πρώτη είναι η Κέα με 84% εμβολιασμένων με την πρώτη δόση και 71% με τη δεύτερη, ενώ ακολουθούν με παραπλήσια ή λίγο χαμηλότερα ποσοστά η Μήλος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Λευκάδα, Τήνος, Πάρος, Σύρος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Χίος.
Οι ουραγοί βρίσκονται όλοι στην Ηπειρωτική Ελλάδα και πέντε νομοί έχουν, δυστυχώς, κάτω κι από το 30% εμβολιασμένων!!! Είναι η Ξάνθη ( 28,66% και 17,06% αντιστοίχως), οι Σέρρες «28,61% και 16,87%), η Ροδόπη (28,35% και 16,41%), η Ευρυτανία (28,31% και 19,1%). Ύστατη σε όλη την Ελλάδα και καταϊδρωμένη η Φλώρινα! Εκεί έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση μόλις το 22,59% και με τις δύο το 16,17%!!!
Επίσης, χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού υπάρχουν και στη Δράμα, Άρτα (30% πρώτη δόση), Ηλεία (31%), Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ημαθία, Τρίκαλα, Αρκαδία και Εύβοια (32%) ενώ σε παρόμοια ποσοστά κινούνται ο Έβρος, η Καβάλα, η Λακωνία, το Κιλκίς (33%).
Συνολικά λοιπόν στη χώρα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 39% και με τις δυο το 24%. Κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι, αφού για το «τείχος ανοσίας» απαιτούνται ποσοστά άνω του 75%
Κι ούτε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι του φταίει η κυβέρνηση. Τα εμβόλια υπήρχαν κι υπάρχουν, η εμβολιαστική διαδικασία είναι υποδειγματική και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα…
Προσέξτε κι αυτό: Το 39% των εμβολιασμένων είναι το ποσοστό εκείνων που το 2015 στο δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει υπερ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας… Σημειολογικά το αναφέρω. Μπορεί να είναι σύμπτωση μα μπορεί να είναι και τροφή για σκέψη.
Αύριο θα φταίει ο Σόρας, ο Φλέμπουρας, ο Μέμπουρας, μπορεί και τα Ναφελίμ, μα όχι … η ανοησία κι ο… κακός μας ο καιρός… Οι ειδικοί λένε ότι τον Αύγουστο στην Ελλάδα θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Δέλτα»… Το φθινόπωρο (αν όχι νωρίτερα) είναι πολύ πιθανόν να έχουμε νέα καραντίνα κι οι ανεμβολίαστοι να γεμίσουν νοσοκομεία και ΜΕΘ… Μακάρι να διαψευστούμε.