Στη φιλοσοφία της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται όλη η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζοντας πως «τα ζητήματα της φοροδιαφυγής θα πάρουν την πρώτη θέση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και δε θα κάνουμε πίσω». 

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την παραστατική έκφραση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ.Θεοχάρης τόνισε ότι «το «αυτοκίνητο»της κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή δεν έχει όπισθεν».

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπεται η εισαγωγή νέων σύγχρονων εργαλείων είτε για διαδικτυακές συναλλαγές μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, είτε για αγορές από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες, που διευκολύνουν τους ελέγχους, βελτιώνοντας παράλληλα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού. 

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η  προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί με σύστημα και σε διαφορετικά μέτωπα καθώς είναι πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι διασταυρώσεις αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης

Προσωπική Υπηρεσία

Πώληση Αγαθών

Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς

Ποια είναι κάποια από τα σύγχρονα “όπλα” για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων;

 Η αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες.

Δυνατότητα κοινών και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κλπ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά,  ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.