Μόνο μια εβδομάδα διακοπές στο βόρειο Τιρόλο ήταν αρκετή για να ξαναδώσει στο πρόσωπο της Ανγκελας Μέρκελ το χαμόγελο της «Τζοκόντας» αφού απαρνήθηκε το αγαπημένο της Κάπρι και τα βουνά της Ιταλίας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ήθελε να αλλάξει τοπίο προκειμένου να μετρήσει τις αντοχές της στη σκακιέρα του γοητευτικού συμπαίκτη της Εμμανουέλ Μακρόν!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Έτσι ο φιλόξενος Πύργος των Γάλλων Προέδρων υποδέχθηκε την Καγκελάριο της Γερμανίας με ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα στο ντοσιέ της. Αλλά και έναν Μακρόν με έτοιμη την τακτική βασισμένη στην στρατηγική Ντε Γκωλ και έτοιμες φρεγάτες να πλέουν στα νερά της Μεσογείου…

Μετά από μία εβδομάδα σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια τα σχέδια αλλά και οι χάρτες των δυο ηγετών που θέλουν να προλάβουν μια ευρωπαϊκή και ίσως γενικότερη κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ελλάδα και Τουρκία. Τουρκία και Γαλλία. Σε ένα ψυχροπολεμικό τοπίο που έχει ξεφύγει από κάθε λογική σε μια εποχή όπου βασικός εχθρός και αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός…  των χιλιάδων νεκρών και εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Τα γεγονότα τρέχουν με ρυθμούς ασυγκράτητους. Η  ψυχραιμία μονόπλευρη. Σχεδόν απρόβλεπτη. Η Ελλάδα κερδίζει σε διπλωματικό έδαφος. Με πολλούς συμμάχους.

Στον “Πύργο” εμφανίζονται και ξεπηδούν οι κινήσεις στη σκακιέρα. Και οι δυο παίκτες δείχνουν κινήσεις που δοκίμασαν και μάλλον αποφάσισαν με κοινούς στόχους. Ο Μακρόν παίζει επίθεση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμμαχος και φίλος η Ελλάδα με την Κύπρο. Και όχι μόνον… Απαντά με πρωτοφανή αποφασιστικότητα εναντίον του Ερντογάν. Και έμπρακτα αναλαμβάνει ρολό εμπροσθοφήλακα δυο κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδας και Κύπρου.

Η μισή Αφρική μιλάει γαλλικά! Πολλοί οι σύμμαχοι. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει κάθε λόγο να προστατεύσει παλαιές αποικίες από εξεγέρσεις και εμφυλίους πολέμους. Όπως επίσης και τις εταιρίες της Γαλλίας που δεκαετίες τώρα έχουν στρατοπεδεύσει σε έρημους και υπόγειες διαδρομές.

Ο ρόλος και η στρατηγική  που επέλεξε ο Μακρόν στο παιχνίδι με την Μέρκελ φαίνεται πως του πηγαίνει γάντι!

Κέρδισε έδαφος  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανήλθε σε ποσοστά προτιμήσεως στη Γαλλία. Πέρασε και πάλι την Λε Πεν και όλους τους αντιπάλους του εν όψει των προεδρικών εκλογών μετά από δυο περίπου χρόνια.

Είναι το φαβορί μιας ακόμα θητείας ενώ στην ΕΕ εφ όσον η Μέρκελ δεν το… μετανιώσει για μια πέμπτη Καγκελαρία, ο Εμμανουέλ Μακρόν θαχει επιτύχει το απόλυτο: κυρίαρχος ηγέτης σε Ευρώπη και μαζί έναν Ναπολεόντειο Θώκο!

 Η Μέρκελ συνεχίζει

Πολλοί στοιχηματίζουν. Πολλοί αμφιβάλουν. Περισσότεροι ερωτούν: «Τελικά η Μέρκελ μέχρι που θα φθάσει;»

Δύσκολα ερωτήματα. Άλλωστε πιο πολύ αφορούν την Γερμανία. Και όπως όλοι οι Γερμανοί: «Ντόιτσαλντ Ουμπερ Αλλες!».

Η Μέρκελ βρήκε στον Μακρόν την συνταγή που  χρειαζότανε αυτή την δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα και δη την ΕΕ.

Κυρίως όμως το στήριγμά της για την ισορροπία και την αλληλεγγύη στην ενωμένη Ευρώπη.

Και η υγεία με αντίπαλο τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού. Η οικονομική κρίση που διαβλέπουν άπαντες. Άλλος πολύ, άλλοι λιγότερο. Είναι συστατικά μιας απαραίτητης συμμαχίας προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν ενωμένα στις δύσκολες εποχές που έρχονται.

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει διατηρήσει στάση ισορροπιών εκτός της τελευταίας παρέμβασής της υπέρ της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Είναι κι αυτό στην τακτική σκακιέρας όπως εκτίμησαν αναλυτές που ερμήνευσαν την Καγκελάριο για τη μετριοπαθή στάση της απέναντι στην Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Υπάρχουν όμως κι άλλες εξηγήσεις. Η προοπτική μιας προσωπικής της ανόδου σε στρωματά που δεν έχουν ακόμα διαφανεί. Σίγουρο είναι ότι οι φιλοδοξίες της Μέρκελ δεν έχουν ολοκληρωθεί ως πολιτικός κύκλος!

Τα δείγματα που οδηγούν σε άλλες σκέψεις:

1) Εξάμηνη προεδρία ΕΕ. Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020

2) Εκλογή προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2021.

3) Brexit: Σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

4) Όσο διαρκεί η προεδρία στην ΕΕ: Αλλαγές στις Συνθήκες με κύριο στοχο την διαγραφή του Veto ωστε να μην υπάρχουν αρνητικά σημεία και προστριβές μεταξύ των κρατών μελών για εγωιστικούς λόγους και αντιπαραθέσεις.

5) Προώθηση και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις ήδη υπό ένταξη χώρες. Κυρίως των ανατολικών Βαλκανίων.

6) Εκλογή τον Οκτώβριο νέου η νέας Καγκελάριου.

Αφήσαμε τελευταίο το πλέον φιλόδοξο και δύσκολο σχέδιο της Μέρκελ το οποίο θέλει να ξεκινήσει η ίδια. Και να ολοκληρώσει ο Μακρόν! Με δεδομένο ότι πιθανότατα να μην είναι υποψήφια ή ίσως να είναι αλλά να μην επανεκλεγεί Καγκελάριος για πέμπτη θητεία!

Διαβλέποντας λοιπόν μια οικονομική κρίση στην μετά κορωνοϊό εποχή, με σκέψεις που μόνον σε στενούς της συνεργάτες έχει εξομολογηθεί, η Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί να κάνει ένα όνειρό της, προσφορά στους 27 της ΕΕ.

«Επιθυμεί να προτείνει την μείωση κατά 40-50% του χρέους των κρατών μελών της ΕΕ. Είτε ίδιο για όλους είτε αναλογικά με το μέγεθος και το ύψος του χρέους κάθε χώρας σήμερα»!

Όπως γίνεται αντιληπτό η Μέρκελ θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική της καριέρα αφήνοντας παρακαταθήκη τόσο στην πατρίδα της, όσο και στην Ευρώπη όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά χαράσσοντας μια χρυσή σελίδα στην παγκόσμια πολιτική  ιστορία με το όνομα της!

Στον Πύργο της νότιας Γαλλίας είναι βέβαιο ότι ένα μέρος αυτού του κεφαλαίου έχει ήδη γραφεί!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.