Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο προσωπικά τέρματα κέρδιζε με σκορ 2-0 το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ένα μήνα μετά, στις 7 Ιουλίου του 2019, με μια βολίδα από…. 40% σφράγιζε με τον πλέον θριαμβευτικό τρόπο το τελικό αποτέλεσμα.

Του Χάρη Παυλίδη

Μετά από ένα χρόνο φαίνεται ότι το χατ-τρικ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 3-0 σε ευρωεκλογές, δημοτικές και εθνικές εκλογές, δεν έχει διδάξει τίποτα ούτε στον Αλέξη Τσίπρα ούτε στη Φώφη Γεννηματά ως προς τα αίτια της ήττας. Ενώ ξέρουν γιατί έχασαν έχουν την ψευδαίσθηση ότι το αποτέλεσμα ήταν συγκυριακό.

Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων μόνο συγκυριακό δεν ήταν το αποτέλεσμα. Αφενός γιατί τα παιχνίδια δεν τα κερδίζουν οι φανέλες και αφετέρου γιατί στους μήνες που ακολούθησαν την εκλογική νίκη, ο «μεσαίος χώρος» επανασυνδέθηκε με τη μεσαία τάξη.

Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό από τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης, που ειρήσθω εν παρόδω ακόμα ψάχνουν πως θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ… ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά… ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κέρδισε γιατί φόρεσε τη φανέλα του κεντρώου, αλλά γιατί συνέδεσε τη μεσαία τάξη με το κέντρο.

Όταν οι άλλοι έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν στο κέντρο πολιτικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα, μια αντιδεξιά ρητορική εντελώς ξεπερασμένη σε σχέση με τους κοινωνικούς συσχετισμούς της εποχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανασυγκροτούσε το κέντρο με βάσει τη μεσαία τάξη.

Κι αν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στο χώρο του κέντρου, αποτελεί τον εκφραστή σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της μεσαίας τάξης, αυτό οφείλεται στο γεγονός δεν διεκδίκησε όπως κάνουν οι άλλοι να πάρει κάτι από το παρελθόν, αλλά εμπλούτισε την έννοια του κέντρου με μια σύγχρονη μεταρυθμιστική αντίληψη για την οικονομία και την πολιτική.

Την ώρα λοιπόν που ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά διεκδικούν μια αφηρημένη έννοια, την ώρα που ο ένας προσπαθεί να χωρέσει στο κοστούμι του Ανδρέα και η άλλη να παρουσιασθεί ως η συνέχεια σε κάτι που δεν υπάρχει πια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από θέση ισχύος επαναχαράζει τον πολιτικό χάρτη ωθώντας το ΣΥΡΙΖΑ στο φυσικό του χώρο.

Εν κατακλείδι η μάχη του κέντρου κρίθηκε πριν από ένα χρόνο σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Στα τρία επόμενα χρόνια θα κριθεί η μάχη για την Ελλάδα. Και σ’ αυτή τη μάχη πρωταγωνιστής θα είναι πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.