Τη σύσταση Ταμείου Αλληλοβοήθειας παραγωγών και την επιχορήγηση ασφαλίστρων για την κάλυψη κατηγοριών κινδύνων υψηλού ρίσκου με χρηματοδοτική ενίσχυση από τον Πυλώνα II της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική περίοδο.
«Προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα η ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών από μεγάλες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις εξαιτίας κρίσεων κάθε είδους» τονίζει σε συνέντευξή του στην “Ναυτεμπορική”, ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.
Σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της εσωτερικής σύγκλισης και του ύψους της αξίας των δικαιωμάτων ο κ. Μπαγινέτας σημειώνει ότι ο ακριβής προσδιορισμός των ποσών θα πρέπει να γίνει με έτος αναφοράς το 2022, ενώ για τη νέα λίστα για ης συνδεδεμένες επισημαίνει ότι θα βασίζεται σε «αιτιολογική» έκθεση στην κατεύθυνση της επαναξιολόγησης της σκοπιμότητας των ενισχύσεων.
«Καταρχήν να αποσαφηνίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εντατική περίοδο διαβούλευσης με το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας μας, όπου συζητούμε και συνδιαμορφώνουμε συλλογικά, δημοκρατικά και υπεύθυνα την εθνική μας στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Το συγκεκριμένο συνοπτικό κείμενο που θέσαμε σε δημόσιο διάλογο αποτελεί ακριβώς τη μέχρι σήμερα καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας, σε συνδυασμό με την αποτύπωση των σημαντικότερων συνιστωσών του σχεδιασμού στη βάση των εθνικών μας επιτυχιών κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά δύσκολης και μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Ε.Ε. Επιτυχίες που αφορούν τόσο το ύψος των πόρων που θα λάβουμε για την περίοδο 2021-2027 και οι οποίοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα για τη χώρα μας με την προηγούμενη, δηλαδή στα 19,3 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο της ΚΑΠ μειώνονται κατά 10% τουλάχιστον, όσο και την αποφυγή του κινδύνου της εξωτερικής σύγκλισης, που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες πόρων από τον Πυλώνα I των άμεσων ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, πετύχαμε να εξασφαλίσουμε με τη Συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών της 28ης Ιουνίου μια δέσμη σημαντικών αποφάσεων, μηχανισμών και εργαλείων που ικανοποιούν τις βασικές θέσεις και διεκδικήσεις της χώρας μας» σημειώνει.
Αναφερόμενος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις είπε:
«Βασική διαφοροποίηση της νέας Συμφωνίας για την ΚΑΠ από το 2023 και μετά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αποτέλεσε η αύξηση των πόρων, ως ποσοστό των άμεσων ενισχύσεων, που μπορούν να κατευθυνθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση προβλέπεται να αυξηθεί στο 13% + 2% για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, από 10% + 2% που ισχύει σήμερα, γεγονός που διευρύνει τη δυνατότητα στήριξης εκείνων των παραγωγικών κλάδων και προϊόντων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Θα πρέπει βεβαίως να διευκρινίσουμε ότι η υπαγωγή καλλιεργειών στο συγκεκριμένο καθεστώς δεν γίνεται επιλεκτικά ή προνομιακά, αλλά απαιτείται να αιτιολογείται στη βάση οικονομικών, περιβαλλοντικών ή και κοινωνικών κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μας αποτελεί η στήριξη της κτηνοτροφίας, με ειδικότερη στόχευση την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας και την παραγωγή ζωοτροφών προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα το κόστος εισροών και να προστατευθεί το εισόδημα των κτηνοτροφών μας».