Τα τοπικά-διπλά νομίσματα που λιγουρεύονται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης έχουν εφαρμοστεί σε τριτοκοσμικές χώρες όπως η Κούβα και η Ζιμπάμπουε. Στην (προσφιλή στην Αριστερά) Κούβα, το διπλό νόμισμα εφαρμόστηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης έως περίπου το 2014, όπου τελικώς αφέθηκε σε αχρησία και καταργήθηκε το 2021. Τα τοπικά νομίσματα (ή «μέσα πληρωμής» όπως τα «μασκαρεύει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) είναι εντελώς άχρηστα, όταν από δίπλα έχεις ένα τόσο ανθεκτικό νόμισμα όπως το ευρώ. Στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί τέτοια «οικονομικά μοντέλα», το διπλό νόμισμα έχει εγκαταλειφθεί έπειτα από ανείπωτες συνθήκες φτώχειας, ανέχειας, έλλειψης αγαθών και κοινωνικής παρακμής. Το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά η «προοδευτική πτέρυγα» τα ανασύρει από το χρονοντούλαπο και τα προτείνει ξανά είναι η απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 αδυνατούν να αντιληφθούν την παγκόσμια πραγματικότητα και κυρίως ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ευημερία και την ανάπτυξη της χώρας.
Το δομικό πρόβλημα
«Βλέπουμε μια σιωπή επίπλαστη και από κάτω γίνεται χαμός. Αν δηλαδή σε αυτές τις εκλογές χάσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι την επόμενη ημέρα δεν θα μπορέσει να σταθεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωινή εκπομπή που παρουσιάζει η Δανάη Μπάρκα στο Mega, όπου βρέθηκε καλεσμένος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, αφού, εάν χάσει, θα μαζευτούν, θα κάνουν κριτική για το τι πήγε λάθος και θα προχωρήσουν παρακάτω σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και είναι όντως έτσι. Τα ίδια έκαναν και το 2019. Προσποιήθηκαν ότι δεν συνετρίβησαν από έναν παντοδύναμο Κυριάκο Μητσοτάκη (που μέχρι την προηγούμενη μέρα των εκλογών υποτιμούσαν και θεωρούσαν «θείο δώρο» την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας), αλλά υπέστησαν απλώς μια «γλυκιά ήττα». Το δομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία του να προσαρμοστεί στις εξελίξεις, να διορθώσει κολοσσιαία στρατηγικά λάθη και να αποβάλει αστείες πλέον ιδεοληψίες.
Καρπαζοεισπράκτορες!
Δυνατή... καρπαζιά σε κάθε λογής ορφανά της πολιτικής ζωής του τόπου επεφύλασσε η προχθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Ζάππειο Μέγαρο, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης και την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για «βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες» και ανέφερε ότι «οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα». Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια που κάνει με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Βελτίωση της διαβίωσης
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 τα αριθμητικά στοιχεία για τον κίνδυνο φτώχειας, όπως προκύπτουν από την Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), του έτους 2022, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2021. Η Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά λοιπόν, το βάθος κινδύνου φτώχειας στη χώρα μας μειώθηκε πέρυσι από το 26,4 στο 23,8 και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και εντεύθεν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης κατά τη διακυβέρνηση της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν μεταξύ 29,1 και 31,9.
Ο φόβος των μεταξύ τους... παρακολουθήσεων
Την περασμένη Δευτέρα, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) ενέκρινε την τελική έκθεση και τις συστάσεις της, έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά της που διήρκεσε έναν χρόνο. Οι ευρωβουλευτές με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις καταδικάζουν την όποια κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού που αποσκοπεί στον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης, στη φίμωση των επικριτικών μέσων ενημέρωσης και στη χειραγώγηση των εκλογών.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές λένε ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται (άγνωστο από ποιον) επί τούτου για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Εν ολίγοις, άνθρακες ο θησαυρός. Οι συστάσεις δεν είναι αυτό που υπολόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιγράφουν κανένα «καθεστώς Μητσοτάκη» και καμία «κατάλυση της Δημοκρατίας». Η Ελλάδα συνεχίζει και παραμένει ένα δημοκρατικό κράτος που οι θεσμοί λειτουργούν και αυτοπροστατεύονται.
Με αφορμή αφενός το πόρισμα και αφετέρου τα όσα αποδείχθηκαν (χωρίς να αμφισβητηθούν από κανέναν!) στη δίκη της Greek Mafia για την ανεξέλεγκτη δράση της ΕΥΠ κατά τα έτη 2016-2018, θα θυμίσω ένα συμβάν για γέλια και για κλάματα. Στις 3 Μαρτίου 2016 συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η στιγμή της εισόδου των υπουργών στην αίθουσα του Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε από ένα ασυνήθιστο γεγονός: οι κάμερες κατέγραψαν τους υπουργούς να απενεργοποιούν και να παραδίδουν τα τηλέφωνά τους σε προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου προ της εισόδου τους στην αίθουσα.
Η «Αυγή» της 4ης Μαρτίου 2016 αναγκάστηκε να σχολιάσει την κίνηση αυτήν γράφοντας ότι «οι υπουργοί παρέδωσαν τα κινητά τους πριν μπουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Γιατί εκτός από τις... γάτες Ιμαλαΐων υπάρχουν και υποκλοπές». Μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί ποιον φοβούνταν ότι τους παρακολουθούσε και πώς. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι παρακολουθούνταν μέχρι και μεταξύ τους!