Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές τα πράγματα για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη ζορίζουν, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα του Κασσελάκη, μετά από ένα διάστημα μικρής ανάκαμψης, δείχνει στασιμότητα, ενώ του Ανδρουλάκη, μετά από ένα διάστημα πτώσης, δείχνει μεν να σταθεροποιείται, αλλά να μην μπορεί να αποκτήσει δυναμική κατάληψης της δεύτερης θέσης. Παραμένει τρίτο και μάλιστα με διαφορά ασφαλείας, πάνω από 2%.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τα στοιχεία που αποτυπώνουν δεκάδες δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, δεν δείχνουν ικανά να απειλήσουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή, δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν τον στρατηγικό τους στόχο, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για το μέλλον τους.

Προφανώς λοιπόν αυτή είναι η βασική πολιτική αιτία για την οποία τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει και χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για το τι μπορούν να πετύχουν στις ευρωεκλογές, ώστε να μπορέσουν μετά να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

 ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος ως αυτός που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τότε βέβαια άλλαξε αφήγημα. Στην αρχή μιλούσε για πρωτιά στις ευρωεκλογές, μετά έλεγε για 20% και τώρα λέει ότι «οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν σε μια μέρα», προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να μην υπάρξει γκρίνια από το ίδιο βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Στην Κουμουνδούρου καταλαβαίνουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί κάτω από το 17,8% που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, τότε ο Κασσελάκης θα έχει πρόβλημα. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 15% έως 17% και σε καμία περίπτωση πάνω από το ποσοστό των εκλογών του 2023. Σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα ποσοστά θα τα πάρει εφόσον το εκλογικό ακροατήριο του Κασσελάκη πάει να ψηφίσει. Γιατί εάν δεν το κάνει, τότε ακόμα και η δεύτερη θέση είναι επισφαλής.

Στο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, από εκεί που η δεύτερη θέση ήταν βέβαιη και ο στόχος να τους καταστήσουν άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης το έχει γυρίσει και βλέποντας τι θα συμβεί, επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών μας. Οταν οι άλλοι πέφτουν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του».

Τι σημαίνει αυτό και ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης; Λογικά το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, που πήρε 7,62%. Ισως, είναι το κόμμα που θα παρουσιάσει άνοδο στα ποσοστά του και σε σχέση με εκείνα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

 ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μέσα στην εσωκομματική και πολιτική μιζέρια τους, προσπαθούν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα, με το μυαλό και του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη να βρίσκεται στην εσωκομματική αμφισβήτηση από το ίδιο βράδυ. Την ίδια στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα και τη μελλοντική  πορεία της χώρας, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων προσπαθούν να διαχειριστούν την εσωκομματική τους μιζέρια. Από αυτό και μόνο βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Καλή σας ημέρα…