Όλοι μιλούν για την απουσία σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης στην χώρα και αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται και θεσμικά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση: Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου η δράση τους στα έδρανα της Βουλής είναι ιδιαίτερα φτωχή, σε αντίθεση με τα διογκούμενα προβλήματα των πολιτών.

Συγκεκριμένα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, η οποία μετρά ήδη πάνω από 4 μήνες ή αλλιώς τουλάχιστον 120 ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος τυγχάνει και αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει καταθέσει καμία επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Η ίδια μηδαμινή δραστηριότητα ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρόσφατα κατέθεσε μόλις μία επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία αφορά το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες συμβαίνουν πολλά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας αλλά μάλλον τα δύο κόμματα δεν θεώρησαν σημαντικό να προκαλέσουν συζήτηση στη βουλή με τον Πρωθυπουργό για ένα σωρό σημαντικά ζητήματα όπως η ακρίβεια, οι καταστροφές στην Θεσσαλία, τα ελληνοτουρκικά ή τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή.

Η υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αντιπολίτευση για κλάματα έχει και μία θρασύτατη υποκρισία. Πριν λίγες ημέρες στη βουλή, τόσο ο θεσμικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι... κρύβεται και δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να απαντήσει σε σημαντικά ζητήματα. Μόνο που έλαβαν πληρωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό, καθώς τους ανέφερε ότι για να επιχειρήσει να κρυφτεί, θα πρέπει πρώτα να του κάνουν ερωτήσεις, καθώς η κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη. Και κάπου εκεί δεν αναφέρθηκαν ξανά στο ζήτημα. Η δημοκρατία είναι ένα θεσμικό πολίτευμα με εκλεγμένη κυβέρνηση, ο οποία μεταξύ άλλων ελέγχεται από το επίσης εκλεγμένο κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαία η αίσθηση των πολιτών για ανυπαρξία αντιπολίτευσης στη χώρα, καθώς σε μία ευνομούμενη πολιτεία όλα ξεκινούν από τη Βουλή.