Η εικόνα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ήταν αποκαρδιωτική σε σύγκριση με τα μεγαλεία του πάλαι ποτέ κραταιού παρελθόντος. Στο «δελφινάριο» του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν και νέα –πολιτικά– νούμερα, στον αγώνα για την κατάληψη της θέσης του προέδρου, σε ένα κόμμα που επιστρέφει τάχιστα στις… ρίζες του 3%. Αλυσιδωτές είναι πλέον οι εξελίξεις μετά την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία άνοιξε πρώτη το «βαλς της διαδοχής».
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Μετά πήρε σειρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τρίτος παρουσίασε διαφορετική πλατφόρμα ο Νίκος Παππάς, λέγοντας «εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη ‘‘φωλιά’’ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος».
Είχε μεσολαβήσει μια άρνηση Πολάκη και ακόμα μια ερμαφρόδιτη στάση Τεμπονέρα. Ενθυμούμενος το παλιό ΠΑΣΟΚικό παρελθόν του, ο Στέφανος Τζουμάκας έκανε την ακτιβιστική κίνηση καθόδου και αυτός – περισσότερο για να ακουστεί το όνομά του.
Η Εφη Αχτσιόγλου επέλεξε να κινηθεί εκτός κομματικών τειχών, σε υπερκομματική κλίμακα, και εμφανίστηκε μόνη της. Εν αντιθέσει με τον Τσακαλώτο, ο οποίος πλαισιωνόταν από στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Ανδρέας Ξανθός και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, αλλά και από τον ευρύτερο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο «πάντα ροκ» Πάνος Λάμπρου, ο Νίκος Φίλης κ.ά.
Στο πλευρό του συντάσσονται ακόμα στελέχη όπως οι Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Μιχάλης Σαμπατακάκης, αλλά και οι Θοδωρής Δρίτσας, Αγγελος Γκόγκογλου, ο ιδεολογικός «ινστρούχτορας» Χριστόφορος Παπαδόπουλος και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Μετά το άνοιγμα της βεντάλιας όλοι περιμένουν να δουν τη στάση στελεχών όπως οι Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης, Ολγα Γεροβασίλη, Μάγκυ Δούση, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ελένη Συμεωνίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στην υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου έχουν συμπαραταχθεί οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Βούτσης, Μαριλένα Κοππά, Νίκος Μπίστης, Λούκα Κατσέλη. Με την τελευταία «ερωτοτροπούν» οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τις επόμενες ώρες θα αρχίσει ένα ανάλογο κύμα στήριξης προς την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, αρχής γινόμενης από νέους βουλευτές και στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε προαναγγείλει και μετά την αποχώρηση Τσίπρα, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου.
Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να επηρεάσει την υπόθεση της επιλογής προσώπων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που είχε αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης, τη θέση του οποίου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Στέφανος Τζουμάκας.
Ξαφνική αλλαγή
Για το χρονοδιάγραμμα επικράτησε ένταση αφού μετά την αλλαγή της εισήγησής τους προς την Κεντρική Επιτροπή, η Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Βασιλειάδης (γραμματέας και αναπληρωτής) πρότειναν το διαρκές Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου και οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου ο πρώτος γύρος και στις 16 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος γύρος. Δηλαδή, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί μια ημέρα πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ, η οποία ολοκληρώνεται στις 17.
Συνολικά ψήφισαν 252 και η πρόταση αυτή που κατέθεσε ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, πέρασε με 161 ψήφους έναντι 88 που πήρε η πρόταση που ήθελε το διαρκές συνέδριο να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 25 Οκτωβρίου το έκτακτο συνέδριο και στις 26 Νοεμβρίου η εκλογή του νέου/ας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη καταμετρήθηκαν 2 λευκά και 2 παρών.
Στις ημερομηνίες-«κλειδιά» για τη μετά Τσίπρα εποχή συγκαταλέγονται, πάντως, η ημέρα που θα καθοριστεί ως τελευταία για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την προεδρία βάσει του καταστατικού (ιδίως όταν στο παρασκήνιο εξελίσσονται ζυμώσεις και για νέα υποψηφιότητα), αλλά και η 10η Σεπτεμβρίου, καθώς τον/τη νέο/α πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εκλέξουν τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, αλλά και όσες και όσοι προσέλθουν κατά την πρώτη ημέρα στην εσωκομματική διαδικασία, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τους να εγγραφούν στο κόμμα την ίδια ημέρα.