Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. Νωρίτερα είχαμε την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και των μελών της «Ομπρέλας» από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Προηγήθηκε πρόταση μομφής του Νάσου Ηλιόπουλου στο προεδρείο. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα επιστρέψουν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Την απόφασή του θα λάβει επίσης αύριο και ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Οι αποχωρήσεις και το μπάχαλο
Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Το κλίμα είναι τεταμένο από νωρίς όπου μέρος των παρευρισκομένων γιούχαρε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από την αίθουσα και ο Νίκος Φίλης φώναζε συνεχώς «αίσχος». Στην εισήγησή της, η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. «Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά τη διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεών μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή» αναφέρουν.
Η ανοδική πορεία Κασσελάκη
Τη «ραγδαία ανοδική πορεία του Στέφανου Κασσελάκη, πρώην trader της Goldman Sachs και πρώτου ανοικτά ομοφυλόφιλου αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα, η οποία έχει καθηλώσει το έθνος» παρουσιάζει δημοσίευμα των New York Times στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο νέος πρόεδρος. Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «He's Gone From Miami, to Celebrity, to Upending Greek Politics» και σε αυτό αναφέρεται ότι «ο Στέφανος Κασελάκης ήταν σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα μόλις πριν από έξι μήνες, όταν ήταν απλώς ένας υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χωρίς πολλές πιθανότητες να εκλεγεί». Ωστόσο, πλέον αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης για τους Έλληνες, μετά από την αλματώδη άνοδό του που τροφοδοτήθηκε από την πετυχημένη καμπάνια του στα social media, αλλά και λόγω της εμφάνισής του.
«Ουσιαστικά (σ.σ.: ο Στ. Κασσελάκης) εμφανίστηκε από το πουθενά για να νικήσει μια πρώην υπουργό στην κούρσα για το κορυφαίο αξίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα μήνα». Ωστόσο, η ηγεσία του έχει θέσει το κόμμα του σε περιδίνηση και «αναμένεται να οδηγήσει σε διάσπαση μιας σημαίνουσας παράταξης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο. Έχει επίσης σηματοδοτήσει μια αναδιοργάνωση της αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μια αλλαγή στο ύφος της πολιτικής της χώρας, ώστε να βασίζεται περισσότερο στο φαίνεσθαι και λιγότερο στην ουσία», αναφέρει το άρθρο.
Μπορεί ο 35χρονος πλέον Στέφανος Κασσελάκης να ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μόλις μία δεκαετία πριν, επέρριπτε αιτιάσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα για το ενδιαφέρον των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών σχετικά με τον Στ. Κασσελάκη και τη ζωή του καθώς και τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Μόνο που «η εμμονή με την προσωπική ζωή του έχει ενοχλήσει ορισμένα στελέχη του κόμματός του», υπογραμμίζει η αρθρογράφος. Από την πλευρά του, «ο κ. Κασσελάκης έχει υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για αλαζονεία, λέγοντας από την αρχή ότι ο κόσμος τον έφτασε εκεί που βρίσκεται. «Δεν είμαι ένα φαινόμενο - είμαι η φωνή μιας κοινωνίας", δήλωσε μετά τη νίκη του στα τέλη Σεπτεμβρίου».