Μια ακόμα φορά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να συνεδριάζει σε ώρα… ΠΑΣΟΚ, με τη γνωστή δηλαδή καθυστέρηση, και το κλίμα ήταν εξαιρετικά αμήχανο λόγω της νέας εποχής στην οποία έχει εισέλθει το κόμμα μετά την παραίτηση του ηγέτη. Αρχισαν οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο κύβος ερρίφθη, για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής, υπέρ του δημάρχου Νίκαιας, Γιώργου Ιωακειμίδη.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Η Εφη Αχτσιόγλου μπήκε πρώτη στον χορό με την υποψηφιότητά της, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα το κάνει… διαφορετικά, αφού επέλεξε –σήμερα και εν μέσω καύσωνα– πρωτοποριακό επιχειρηματικό χώρο στου Ψυρρή, ώστε να δείξει ότι δίνει έμφαση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, αλλά και διότι δεν θα είναι μόνος του στα τηλεοπτικά πλάνα. Σκοπεύει να ανακοινώσει ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας δίπλα του κορυφαία στελέχη του κόμματος που θα τον στηρίξουν. Ουσιαστικά πρόκειται για κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» – όσοι, τέλος πάντων, στηρίζουν τη δική του υποψηφιότητα και όχι εκείνη της Εφης Αχτσιόγλου. 

Η «κόκκινη» Εφη θέλει να δώσει πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά στην ελκυστική, πολιτικά, για αρκετούς υποψηφιότητά της. Και αυτό φάνηκε με την υπέρβαση στον λόγο της καθώς ξέφυγε από τις αυστηρές νόρμες και αναφορές περί Αριστεράς, λέγοντας πως θέλει το κόμμα, εάν εκλεγεί, να εκφράσει τους πολλούς. Βέβαια στις τελευταίες εκλογές το κόμμα της εξέφρασε πολύ λίγους – περίπου το 18%. Από το επιτελείο της γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η πληροφορία ότι γύρω της συνασπίζονται πρόσωπα από τη νεότερη και ελπιδοφόρα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Από τα πρανή της Κουμουνδούρου τρέχουν πληροφορίες για πιθανή συμφωνία του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη με την υποψήφια πλέον αντικαταστάτρια στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Οι επαφές φαίνεται ότι είχαν ξεκινήσει πριν από τη δημόσια στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου. 

Ο επικεφαλής του think tank ETERON, ο οποίος ιδεολογικά κατατάσσεται πιο κοντά στην «Ομπρέλα» και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από τα πλέον επικοινωνιακά και δημοφιλή πρόσωπα στον χώρο, ενώ χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης και στους δημότες της Αθήνας, όπου ήταν υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές του 2014. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανέκαμψε για δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες για να δηλώσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εάν η πρώην υπουργός Εργασίας κόψει πρώτη τελικά το νήμα στην κούρσα της διαδοχής, ο Γ. Σακελλαρίδης θα έχει κορυφαίο ρόλο στο πλευρό της, ενώ ακούγεται ακόμα και για τη θέση του νέου γραμματέα του κόμματος. 

Οδηγός ο… πολακισμός 

Και ενώ όλοι ασχολούνται με την Αχτσιόγλου, τον Παππά –θα εξαγγείλει στην Κεντρική Επιτροπή– και τον Τσακαλώτο, προέκυψε και πλατφόρμα Πολάκη. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να πορευτεί χωρίς μια από τις βασικές ιδεολογικές πτέρυγές του: τον πολακισμό. 

Με άρθρο του ο Πολάκης ζητεί μεταξύ άλλων «ανασυγκρότηση των κομματικών οργάνων ηγεσίας και βάσης, με ταυτόχρονη ανάδειξη στελεχών που υιοθετούν, υπηρετούν και εκφέρουν δημόσια τις προγραμματικές θέσεις στις οποίες θα καταλήξει το Συνέδριο και η Κεντρική Επιτροπή. Γείωση του κόμματος και των στελεχών με την κοινωνία. Ενεργή συμμετοχή στους εργασιακούς χώρους, τον συνδικαλισμό, τους επιστημονικούς φορείς». 

Λέει ακόμα: «Συμμετέχουμε και παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενεργοποιώντας σύσσωμη την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη σε κάθε τοπική κοινωνία. Χτίζουμε δημοτικές και περιφερειακές ομάδες με γερές βάσεις και διεκδικούμε τη διοίκηση σε βάθος πενταετίας. Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν βλέπουμε απλά τα τρένα να περνούν. Προτρέπουμε και στηρίζουμε κεντρικά στελέχη, με ευρεία αναγνωρισιμότητα, να μπουν στη μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, με στόχο την αναστροφή των τάσεων φυγής μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και της γενικευμένης ματαίωσης και παραίτησης. Επενδύουμε σε κάθε δυνατό μέσο (social media, web tv κ.λπ.) για την επίτευξη αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία. Αξιοποιούμε συστηματικά τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά). 

Δίνουμε καθημερινά τη μάχη στα συστημικά ΜΜΕ χωρίς στρογγυλέματα και φοβικότητα· αντιθέτως, συντονιζόμαστε με το λαϊκό αίσθημα, μιλάμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι πολλοί, διατυπώνουμε ξεκάθαρη γραμμή, την οποία επικοινωνούμε όλοι με σταθερό και ενιαίο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τις ευθύνες των συστημικών μέσων για τη σκόπιμη παραπληροφόρηση των πολιτών, όπου και όταν αυτό απαιτείται». 

Αυτό το τελευταίο «δίνουμε καθημερινά τη μάχη στα συστημικά ΜΜΕ» του Πολάκη μπορεί να εννοεί άλλα και να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέους μπελάδες, ακόμα και πριν από την εκλογή του νέου αρχηγού.