Στις 9 Ιουνίου 593.133 πολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν –στο πλαίσιο των ευρωεκλογών– τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ήταν 336.880 λιγότεροι από τους 930.013 που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές το 2023 και 1.187.924 από τις εθνικές εκλογές του 2019, εν τούτοις βρέθηκαν στις κάλπες για να στηρίξουν το κόμμα που εν τω μεταξύ είχε αλλάξει και αρχηγό. Πώς να αισθάνονται άραγε όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι, η πλειοψηφία των οποίων, λογικά, δεν διαθέτει τα οπαδικά χαρακτηριστικά των τρολ και των στελεχών της Κουμουνδούρου;

Το χάλι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πεδίο σύγκρισης με καμία μέχρι τώρα εσωκομματική διαδικασία στη Μεταπολίτευση. Αυτά που γίνονται, αυτά που λέγονται αλλά και αυτά που αποκαλύπτονται αναδεικνύουν τι είναι αυτό το κόμμα που βρέθηκε να κυβερνά τη χώρα –συμπράττοντας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου βέβαια– σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Τι είναι το κόμμα που εκμεταλλεύθηκε και εργαλειοποίησε την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου γεμίζοντας ψέματα και τοξικότητα την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου.

Έχει γραφτεί, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει να τονίζεται με κάθε ευκαιρία, τι επιπτώσεις έχει ο λαϊκισμός διότι, δυστυχώς, εξακολουθεί να αποτελεί όπλο στα χέρια συγκεκριμένων ομάδων είτε προέρχονται από την Αριστερά είτε από την άκρα Δεξιά. Διότι ο λαϊκισμός φούσκωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξουσία τον συντήρησε και η αναμονή επανόδου σε αυτήν τον διατήρησε στο πολιτικό προσκήνιο. Όταν διαπιστώθηκε ότι η επάνοδος σε αυτήν αποτελεί μακρινό όνειρο, μια ακόμη αυταπάτη, τότε φάνηκε και η γύμνια επιχειρημάτων και προτάσεων.

Φτάνοντας στο σημείο να επικαλούνται μέχρι και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σήψη. Επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα ιδεολογίας. Δεν υπάρχουν διαφορές που να συνδέονται με την πολιτική, με τη χώρα, με τους ίδιους τους πολίτες, αλλά μόνο με την καρέκλα. Με ένα κοστούμι αδειανό που το μόνο που έχει είναι μια κρατική χρηματοδότηση ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ φθίνουν διαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα έρεισμα πλέον στην κοινωνία. Και μόνο οι φωνές που αναφέρουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος σοβαρός είναι πλέον οΠαύλος Πολάκης τα λένε όλα. Όταν δηλαδή το πρόσωπο που έκανε το επώνυμό του συνώνυμο της τοξικότητας και του λαϊκισμού (βλ. πολακισμός) τότε τα υπόλοιπα είναι περιττά. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει δεν θα έχει νικητές. Ή μάλλον θα έχει αυτόν που θα κρατήσει τη σφραγίδα και τη χρηματοδότηση. Ως εκεί όμως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, όποτε και αν γίνει, θα είναι ένα άλλο κόμμα. Μικρότερο σίγουρα και εντός Βουλής μέχρι τις επόμενες εκλογές όπου θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι που θα το κατατάξουν...