Αν και τα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία ήταν ότι το «όλον κόμμα» είναι δύο κόμματα, όσοι έφευγαν από την έδρα της Πολιτικής Γραμματείας στην Αγίου Κωνσταντίνου σχολίαζαν την παριανή μαντινάδα που αφιέρωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στον Στέφανο Κασσελάκη με αφορμή την αναγγελία του γάμου του στις ΗΠΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Πάντως, με το καλημέρα ο... νεόκοπος πρόεδρος πήρε μια ισχυρή δόση της πλήρους αμφισβήτησης από την κομματική νομενκλατούρα της Κουμουνδούρου. Από τα 43 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, υπέρ της εισήγησης Κασσελάκη για Συνέδριο στις 23 Φεβρουαρίου ψήφισαν τα 20, ενώ σε εκείνα που δεν έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» μετρήθηκαν 21 μέλη, τα οποία τάχθηκαν είτε με το κατά, είτε με το λευκό, είτε επέλεξαν να απουσιάζουν την ώρα της ψηφοφορίας.

Οι Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν τα κατά στην προεδρική πρόταση.

Οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης και Κωνσταντίνος Βλαχάκης ψήφισαν λευκό, ενώ τα 20 «ναι» ήταν από τους Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, Γιώργο Βασιλειάδη, Ολγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Μάγκυ Δούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Ζωή Καρκούλια, Στέφανο Κασσελάκη, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη, Πάνο Ρήγα, Ράνια Σβίγκου, Νίκο Σκορίνη, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη και Αλέκο Φλαμπουράρη.

Από την άλλη πλευρά, οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας μάλλον είχαν... κουραστεί και αποχώρησαν.

Ριπές Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πυροβόλησε στον αέρα σαν αφέτης για την αντίστροφη μέτρηση της ενότητας του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες εβδομάδες κρίσιμες. Με σκληρές εκφράσεις του τύπου «αντικομματική συμπεριφορά Κασσελάκη», κατηγόρησε τον νεόκοπο πρόεδρο για πλήρη έλλειψη λογοδοσίας και ασέβεια προς το ίδιο το κόμμα και τα μέλη του, επικαλούμενος και τη δική του φράση για την «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες».

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του ο... βλοσυρός Ευκλείδης, αφήνοντας, για πρώτη φορά ευθέως, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της διάσπασης και κοιτώντας προς την πόρτα. Η επόμενη εσωκομματική μάχη θα γίνει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

«Μη με διακόπτεις»

Ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας το αριστερόμετρο, στο οποίο είχε αναφερθεί στην πρόσφατη ομιλία του στο Κερατσίνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι δεξιά λογική, αλλά εκείνος το βάζει στην τσέπη του, απευθύνθηκε προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη. «Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», του είπε, με τον πρόεδρο να επιχειρεί να παρέμβει εκείνη την ώρα, αλλά ο Πάνος Σκουρλέτης τού αντέτεινε αυστηρά «μη με διακόπτεις, θα ακούσεις».

«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι, να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», είπε αρχικά ο Γιάννης Ραγκούσης. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως την παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντί να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, έλεγε διάφορα φληναφήματα για την εγγραφή νέων μελών. Ειδικότερα, διεμήνυσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα άλλαξε ηγεσία για να διατηρήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά και να βλέπει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να αυξάνεται και όχι «να απομειώνεται καθημερινά». Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, κατέστησε σαφές πως «αλλάξαμε ηγεσία για να αυξηθεί το εκλογικό ποσοστό και όχι για να συρρικνωθεί».

Επίθεση Αχτσιόγλου

Η Εφη Αχτσιόγλου έκανε την πρώτη παρέμβαση μετά την εσωκομματική ήττα της, ασκώντας σκληρή κριτική στο πρόσωπο του νέου προέδρου, επιλέγοντας μάλιστα να του απευθύνεται στον πληθυντικό. Η πρώην τομεάρχης Οικονομικών εστίασε σε όλες τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας ανήκουστη τη θέση που εξέφρασε, ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο Πάνος Λάμπρου από την Ομπρέλα πήγε ένα βήμα παρακάτω ζητώντας την καθαίρεση από τομεάρχη της Νίνας Κασιμάτη, η οποία στήριξε τον δεξιό δήμαρχο Περάματος, και της Ελενας Ακρίτα για τη στήριξή της στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Από την πλευρά της, η προεδρική ομάδα υπεραμύνθηκε των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε», τόνισε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστον βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση, να τεθεί».

Πολάκης... on fire

Και εκεί που όλα είχαν πάρει το δρόμο τους, πολλοί... χλόμιασαν όταν είδαν τον Παύλο Πολάκη να παίρνει το λόγο. Η πρόσφατη κριτική του για τη «μαλακή» αντιπολίτευση των πρώην τομεαρχών κατά την περασμένη τετραετία που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα για το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των εμβολίων, εκλήφθηκε περισσότερο ως προβοκατόρικη παρά ως εποικοδομητική κριτική.

Ηταν η αφορμή για να ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα υπό το βλέμμα του Στέφανου Κασσελάκη –μέσω υπολογιστή–, ο οποίος παρακολουθούσε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού Πολάκη και Τσακαλώτο, Σκουρλέτη και Ξανθό να... σφάζονται στα στενά. Η ένταση ήταν τέτοια που οι φωνές ακούγονταν μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στον αψύ Σφακιανό ότι είναι «ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη», επισημαίνοντας ότι πέντε μονάδες στις εθνικές εκλογές χάθηκαν από τα καμώματά του και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως τιμητής των πάντων.

Κορώνα-γράμματα

Στον απόηχο της... καταιγίδας της Πολιτικής Γραμματείας, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη, προφανώς κατ’ εντολή του προέδρου και του Παύλου Πολάκη, έστειλε μήνυμα. «Τέρμα η ελίτ στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε αυστηρό ύφος, συμπληρώνοντας: «Τα όργανα δεν είναι ιερατείο, κανείς δεν είναι σοφότερος από τον άλλον. Οποιος δεν αισθάνεται καλά είναι ελεύθερος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα». Ακόμη, σημείωσε ότι «δεν γίνεται να μιλάμε μόνο, πρέπει να ακούμε τον κόσμο». «Μήπως πειράζει κάποιους ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση;», διερωτήθηκε η Δώρα Αυγέρη και τα μηνύματα πήγαν αμέσως στην άλλη πλευρά.

Σχεδόν αμέσως ανταπάντησε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει να δοκιμαστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που πρέπει να γίνει άμεσα». Είπε επίσης πως το Συνέδριο θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2023, σημειώνοντας ότι, εάν γίνει τέλος Φεβρουαρίου, ο χρόνος που θα μένει για τις ευρωεκλογές θα είναι τρεις μήνες. Ανέφερε, δε, πως η απόφαση με αυτή την οριακή πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα.

«Αντίο» Πετράκη

Πάντως, τα πράγματα πάνε τόσο καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε... ενωτικό κλίμα, που ο γιατρός Γιώργος Πετράκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, κούνησε το μαντίλι του αποχαιρετισμού και παραιτήθηκε. Ανέφερε λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειψη ουσιαστικών αντιπολιτευτικών θέσεων και πως δεν τον βρίσκουν σύμφωνο το εσωκομματικό δίπολο που έχει δημιουργηθεί και η επικέντρωση πλέον σε όρους lifestyle. Τόνισε, δε, πως το κόμμα πηγαίνει σε λάθος πολιτική κατεύθυνση και ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. «Δυστυχώς σε άλλο κόμμα ήρθα και από άλλο κόμμα φεύγω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πετράκης και όλοι περιμένουν να δουν ποιος θα είναι ο επόμενος παραιτηθείς.

Ο πολιτικός γάμος Στέφανου - Τάιλερ και το εξοχικό παλάτι στη Νέα Υόρκη

Ευχές από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς γνωστοποίησε προς τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα φάνε κουφέτα, αφού παντρεύεται με πολιτικό γάμο τον σύντροφό του, Τάιλερ Μάκμπεθ, στις ΗΠΑ, με τον οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με αφορμή το γάμο έπρεπε να διευκρινιστούν τα πάντα και από την Κουμουνδούρου πηγές έλεγαν ότι η εξοχική κατοικία στην οποία διαμένουν στη Νέα Υόρκη είναι (συν)ιδιοκτησίας του Στέφανου Κασσελάκη και του συντρόφου του και μάλιστα όταν δεν βρίσκονται εκεί, τότε ενοικιάζουν το ένα από τα δύο διαμερίσματα που κατέχουν, προς 1.500 δολάρια τη βραδιά. Πρόκειται για ένα σπίτι σε προάστιο το οποίο διαθέτει εξωτερική πισίνα και είναι σε εξαιρετικό πράσινο περιβάλλον, ενώ η έκταση στην οποία βρίσκεται περιλαμβάνει και ιδιωτική λίμνη. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακή πλατφόρμα, υπάρχει μια λειτουργική φάρμα ζώων που προσφέρει φρέσκα προϊόντα για αγορά.