Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Αν και πολλοί στην εσωκομματική αντιπολίτευση προβληματίζονταν αν πρέπει στην Κεντρική Επιτροπή να μιλήσουν, τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει από τα θηκάρια. Η κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ των συγκεκριμένων στελεχών είναι να καταγράψουν τα μεγάλα λάθη της «προεδρικής φρουράς» στην πορεία προς τις κάλπες και να περιμένουν
να τα θέσουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να κατηγορηθούν εν όψει της δεύτερης κάλπης ότι υπονομεύουν το κόμμα.

Ολοι ψάχνουν πάντως να δουν τι κρύβεται πίσω από τα λεγόμενα του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος, αφού έκανε ύμνους υπέρ του Τσίπρα λέγοντας ότι είναι κεφάλαιο για το κόμμα, είπε ότι μετά και τη δεύτερη κάλπη θα πρέπει να κάνουν αποτίμηση της κατάστασης ακόμα και σε συνέδριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη να πάνε με τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά να βγουν μπροστά και πρόσωπα όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Φαίνεται πάντως ότι το πουλόβερ αρχίζει και ξηλώνεται για τα καλά, αφού θέλουν να τους πάει ο Τσίπρας στις εκλογές και μετά να του πουν το γνωστό «άντε, παιδί, μου από δω». Το αν ο Τζανακοπουλος είναι «λαγός» της προεδρικής φρουράς και λέει για συνέδρια για να τα
«κάψει» μικρή σημασία έχει, αφού το μαγαζί «βαράει διάλυση».

Μια σειρά από λάθη

Τόσο αυτοί όσο και οι πολιτικοί αναλυτές παρακολούθησαν άφωνοι σειρά «ατυχών» παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την παιδαριώδη αντιμετώπιση της επικοινωνιακής ομάδας της… προεδρικής φρουράς.

*Η τελευταία φάση του δράματος είχε ξεκινήσει στο Λαύριο, όπου η θύελλα που σηκώθηκε για την κλοπή των ιστορικών συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ δεν έλεγε να κοπάσει.


*Πριν από τρεις μήνες ήταν η υπόθεση Πολάκη. Μετά τα νέα «κατορθώματα», στα οποία διακρίθηκε το «τεράστιο πολιτικό μέγεθος της Κρήτης», ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τίθεται εκτός ψηφοδελτίων και παραπέμφθηκε για διαγραφή από το κόμμα. Ομως, λίγες μέρες αργότερα, ως άλλος «Πάπας» της Ρώμης συγχώρεσε οι αμαρτίες του και επανήλθε νικητής και τροπαιούχος.


*Μετά είχαμε το θέμα Μιθριδάτη. Το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ να βρει προβεβλημένα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτιά του τον οδήγησε και κατά το παρελθόν σε ατυχείς επιλογές, που δεν του πρόσφεραν τίποτα, όπως η υπόθεση Γεωργούλη. Και είναι απορίας άξιον γιατί επέμεινε στην ίδια τακτική.


*Πριν από λίγους μήνες κανείς δεν περίμενε ότι με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, οι τόνοι θα ήταν το ίδιο υψηλοί, για τον απλούστατο λόγο ότι σε τέτοιες τραγωδίες το ανθρώπινο στοιχείο κυριαρχεί και το πολιτικό έρχεται δεύτερο. Η απόφαση για το σόου Τσίπρα στη Λάρισα πάρθηκε ανερυθρίαστα για παρουσία στον λάθος χώρο του κτιρίου όπου γίνονταν εργασίες και όχι στην κεντρική αίθουσα του σταθμάρχη.


*Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του την επιλογή Αντώναρου στην Ανατολική Αττική, αδιαφορώντας για την κριτική της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του.


*Ωρες πριν από την κάλπη είχαμε τις αλήθειες του «μαρτυριάρη» Γιώργου Κατρούγκαλου για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Το φλερτ με τους ναζί

Δεν είναι καλό για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία να κάνει γκάφες και να δίνει «πατήματα» στους αντιπάλους του ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο. Εκεί όμως που για την αριστερή αντιπολίτευση το ποτήρι ξεχείλισε ήταν –λόγω της τραγελαφικής τακτικής Τσίπρα που έλεγε τα πάντα επιτρέπονται– το κλείσιμο του ματιού στους φασίστες του
Κασιδιάρη.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση τα κατέγραψε όλα και θα τα θέσει με το νι και με το σίγμα, θυμίζοντας ότι ο Τσίπρας έχει το «χούι» με τους ακραίους, όπως τότε με τον Καμμένο. Το ραντεβού δίνεται με συνεντεύξεις στελεχών σε εφημερίδες σε πρώτη φάση και μετά τις 25
Ιουνίου σε επίσημη τοποθέτηση, τουλάχιστον, της αριστερής πτέρυγας, ζητώντας συνέδριο.