Εκλογές 3-10 Σεπτεμβρίου με διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο είναι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκυριακο. Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση.

Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η αγωνία των εμπλεκόμενων είναι να δημιουργήσουν στεγανά κόβοντας τον δρόμο των εσωκομματικών αντιπάλων στην κούρσα διαδοχής. Η σαφής υπεροχή της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία φέρεται να είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το γραφείο προέδρου μην υπολογίζοντας συμμάχους και αντιπάλους έχει θορυβήσει τις τάσεις που πλην ελαχίστων επιθυμούν η εκλογή να γίνει το Νοέμβριο εκτιμώντας πως στο μεσοδιάστημα το φαβορί θα εκτεθεί. Η επίσημη δικαιολογία είναι να αναπτυχθεί η ιδεολογική πλατφόρμα των διεκδικητών.

Οι τρεις προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση αφορούν (α) εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Οκτωβρίου μετά από συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, (β) εκλογές στις 24 και 31 Σεπτεμβρίου και πάλι μετά από συνέδριο (διαρκές) στα τέλη Αυγούστου και (γ) συνέδριο στα τέλη του Οκτωβρίου και εκλογή ηγεσίας τον Νοέμβριο. Με την τελευταία πρόταση συμφωνούν οι… χαμένοι της μάχης που διαπιστώνουν πως σύντομα θα πρέπει να αλλάξουν στάση όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Διονύσης Τεμπονέρας, Πάνος Ρήγας και Κατερίνα Νοτοπούλου ενώ ξαφνικά υπερθεματίζει και ο Παύλος Πολάκης.

Οι υποψηφιότητες

Θέμα ωρών πάντως είναι να κατατεθεί η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου όπως σχολιάζαν καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνοντας πως είχε προηγηθεί κύκλος τηλεφωνημάτων για να ενημερώσει για τις προθέσεις. Την ίδια ώρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο μια υποψηφιότητα Τσακαλώτου παρά τις πιέσεις που δέχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και εκείνη του Νίκου Παππά με τους καλά γνωρίζοντες να σχολιάζουν πως δεν έχει καμία τύχη.

Στο τραπέζι, ως συμβιβαστική επλογή έχει επιστρέψει και η υποψηφιότητα Φάμελλου ενώ μάλλον αποσύρεται οριστικά στην τρέχουσα περίοδο εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η Ρένα Δούρου. Χθες πάντως ανακοινώθηκε ο διάδοχος της Πόπης Τσαπανίδου που δεν είναι άλλος από τον αναπλήρωτή της-προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ- Στέργιο Καλπάκη.