«Οι κοινοπραξίες εταιρειών θα προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο οικόπεδα στην Ελλάδα, παρά το μεγάλο βάθος, που ήταν ασύμφορο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από την Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρό το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Κληθείς να σχολιάσει τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, είπε πως υπάρχει σε εξέλιξη ένα παζάρι του Ερντογάν με την
Ουάσινγκτον για τα F-16 και τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Πανεπιστημίων Ελλάδας – ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν έχει ξανασυμβεί ξένα πανεπιστήμια να επισκέπτονται την Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχουν προγράμματα ώστε να αποφεύγονται τα δίδακτρα.
Αναφορικά με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι άμεσα θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες σε δύο θαλάσσια οικόπεδα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, τόνισε: Είναι δύο τεμάχια που έχουν μπει εδώ και αρκετό καιρο σε αυτή την κοινοπραξία εταιρειών, τα βάθη είναι μεγάλα και κάποια στιγμή είχε κριθεί ότι ήταν ασύμφορο να προχωρήσουνε σε έρευνες η αλλαγή όμως η οποία έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και γενικότερα λόγω της αυξήσεως της τιμής του φυσικού αερίου έχουν καταστήσει την πιθανότητα έρευνας σε μεγάλα βάθη παρά το υψηλό τους κόστος, είναι κάτι πλέον πολύ πιο λογικό. Και επειδή και η Ευρώπη ολόκληρη κινείται πλέον στο να αποφύγει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, από το 40% έχουμε πέσει στο 9% πλέον, είναι φυσιολογικό να αναζητούνται άλλες πηγές φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο η πιθανότητα ευρέσεως φυσικού αερίου σε δύο τεμάχια που βρίσκονται εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι κάτι ελκυστικό και έτσι θα προχωρήσει η κοινοπραξία των εταιρειών.
Ερωτηθείς αν το θέμα της έναρξης των σεισμικών ερευνών περιέχει κάποια σημειολογία, σημείωσε ότι “υπήρξε μια σεισμογραφική δραστηριότητα πριν από μερικά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή από ένα νορβηγικό πλοίο το οποίο λειτούργησε για λογαριασμό της ελληνικής κυβερνήσεως, αυτό έγινε όταν ήταν υπουργός Ενέργειας ο κ. Μανιάτης, τα τελευταία όμως δέκα χρόνια δεν έχει γίνει όμως τίποτα στην ευρύτερη περιοχή και εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα μιλάμε για σεισμογραφικές έρευνες αλλά και αμέσως μετά για γεωτρήσεις. Γεωτρήσεις δεν έχουν γίνει εκτός χωρικών υδάτων στην Ελλάδα, αυτό είναι από μόνο του ως γεγονός εξαιρετικό.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά, είπε χαρακτηριστικά: Η Τουρκία έχει φτάσει σε τέτοια ακραία σημεία που όλα μπορείς να τα περιμένεις πλέον δηλαδή ακόμα και να σου πουν ότι μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης έχουνε κυριαρχικά δικαιώματα ή κάτι άλλο απίθανο με κάποια τρελή θεωρία που θα βγάλουν αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα είναι η κατάλληλη ώρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο Άγγελος Συρίγος τόνισε: Το θέμα των χωρικών υδάτων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, είναι το θέμα εκείνο στο οποίο το Διεθνές Δίκαιο ότι και να κάνουμε μας δίνει δίκαιο 100% δηλαδή είναι 100% στο πλευρό μας. Ταυτοχρόνως έχουμε την τουρκική απειλή περί casus belli, παράνομη, απαράδεκτη αλλά υπάρχει στο τραπέζι επομένως δεν μπορείς να πεις ότι την αγνοείς και προχωράς χωρίς να πάρεις τα μέτρα σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το βάλεις ως στόχο, να συνομιλήσεις με τα κράτη εκείνα τα οποία χρησιμοποιούν την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, κυρίως τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας αλλά και μεγάλες δυνάμεις που χρησιμοποιούν την περιοχή του Αιγαίου, να έχεις διεθνείς συμμαχίες ισχυρές πάνω σε αυτό το θέμα και να προχωρήσεις κάνοντας προσεκτικές κινήσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποιοι δίαυλοι ναυσιπλοΐας αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο ένας από αυτούς περνάει στην ανοιχτή θάλασσα, μόνο ένας συνδέει το Βόρειο Αιγαίο με το Νότιο Αιγαίο με ανοιχτή θάλασσα όλοι οι άλλοι περνάνε μέσα από ελληνικά χωρικά ύδατα. Στο συγκεκριμένο δίαυλο ο οποίος είναι μια έκταση περίπου 7,5-8 μιλίων θα μπορούσες κάλλιστα να μην προχωρήσεις εκεί πέρα σε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αφήνοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα εάν επιθυμεί να χρησιμοποιεί αυτό το δίαυλο για το διάπλου των πλοίων. Η κίνηση όμως της επεκτάσεως των χωρικών υδάτων είναι για μένα κλειδί για μια σειρά από πράγματα στο Αιγαίο. Τελειώνει το θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου διότι το 72% περνάει υπό ελληνικό έλεγχο. Τελειώνει το θέμα της αμφισβητήσεως διαφόρων νησίδων που υπάρχουν ανά το Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός λόγος που το έθεσαν οι Τούρκοι είναι ακριβώς λόγω του θέματος της υφαλοκρηπίδας. Κλείνει το θέμα της διαφοράς εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων είναι μια κίνηση κλειδί χρειάζεται όμως να γίνει με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και να είναι απίστευτα σχεδιασμένη σε κάθε λεπτομέρεια διότι ενέχει τον κίνδυνο της συγκρούσεως με την Τουρκία.
Ερωτηθείς για το θέμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και αν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών μπορεί να αλλάξουν τη στάση των ΗΠΑ απέναντί μας, σημείωσε: Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα παζάρι του Ερντογάν με την Ουάσιγκτόν και αφορά στα F16 και γενικότερα στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας, με το ΝΑΤΟ με την Αμερική, με τη Δύση κλπ. Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει συνομιλητή μέσα στη γερουσία δηλαδή οι προτάσεις της πέφτουν στο κενό. Μια αλλαγή μπορεί να γύριζε τα πράγματα στο χειρότερο ακόμα. Περιμένουμε να δούμε τις εκλογές, αυτή τη στιγμή παίζεται το θέμα της πλειοψηφίας δημοκρατικών–ρεπουμπλικάνων, όλα αυτά θα τα ξέρουμε αύριο το πρωί ποιες θα είναι οι εσωτερικές ισορροπίες μέσα στη γερουσία. Σε βάθος χρόνου και η Αμερική θέλει την Τουρκία να πάρει F16 και το ΝΑΤΟ θέλει την Τουρκία να πάρει F16 και δεν θέλει να πάρει ρωσικά όπλα ακριβώς για να εξαρτάται από τη Δύση και από την Αμερική επομένως είναι κάτι που δεν θα το αποφύγουμε, θα γίνει και νομίζω ότι συμφέρει και την Ελλάδα να πάρει η Τουρκία F16 σε βάθος χρόνου ακριβώς για να ελέγχεται από τη Δύση και να μην είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.
Αναφορικά με τις συνεργασίες των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικάνικά, τόνισε: Αυτή τη στιγμή έχουμε τα 30 καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια τα οποία επισκέπτονται τη χώρα μας. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα 30 πανεπιστήμια ταυτοχρόνως να έρθουν και να επισκεφτούν μια χώρα επομένως από μόνο του αυτό το γεγονός είναι είδηση. Από εκεί και πέρα κάποια από τα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν αρχίσει ήδη δράσεις με ξένα πανεπιστήμια, κάποια ξεκινούν τώρα δηλαδή τώρα έρχονται σε επαφή, κάποια μπαίνουν στη λογική της συνεργασίας. Το θέμα των διδάκτρων είναι κάτι πολύ σοβαρό και προσπαθούμε μέσω υποτροφιών ή μέσω συνεργασίας με τα αμερικάνικά πανεπιστήμια να το αντιμετωπίσουμε γιατί όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια παίρνουν δίδακτρα υψηλότατα. Και να το πω διαφορετικά όταν ένα πανεπιστήμιο παίρνει 60 χιλ. € το χρόνο, η ετήσια χρηματοδότηση προς ένα ελληνικό πανεπιστήμιο είναι 6-7 εκατομμύρια άμα στείλεις 15 φοιτητές από αυτό το πανεπιστήμιο στην Αμερική και δεν έχεις προβλέψει κάτι για τα δίδακτρα πάει όλη η ετήσια κρατική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Ευτυχώς υπάρχουν διάφορα προγράμματα και συνεργασία ακριβώς για να αποφεύγονται τα δίδακτρα σε περιπτώσεις επισκέψεων μέχρι ένα χρόνο, σε προγράμματα τέτοια. Σε γενικές γραμμές η συνάντηση μέχρι τώρα πάει πολύ καλά και να πω κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση και είναι εξαιρετικά τιμητικό για τη χώρα μας, τα 30 πανεπιστήμια εκπροσωπούνται κατά πλειοψηφία από ελληνικής καταγωγής ή από έλληνες καθηγητές. Είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων μας, πιστεύω ότι ξεκινάει μια νέα μέρα με αυτή την εξέλιξη που θα έχουμε.