«Η στήριξη της οικογένειας δεν γίνεται με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο για ανεπαρκή μέτρα για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εν τέλει για μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

«Εγώ προέρχομαι από μια παράταξη, από ένα κόμμα το οποίο υπηρετώ πάρα πολλά χρόνια, από τότε που ήμουν στη νεολαία. Το κόμμα αυτό είναι λαϊκό και δεν βάζει ποτέ παρωπίδες ούτε ιδεοληψίες, όταν έχει να κάνει και με την πρόοδο και με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών», είπε η Μαρία Συρεγγέλα.

«Εισάγουμε μέτρα που στηρίζουν και τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και που επιτρέπουν σε άνδρες και σε γυναίκες να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή. Εισάγουμε μέτρα που τους προστατεύουν από τις απολύσεις, που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις τους ως γονείς», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία, με τρόπο που αξιοποιήθηκε κάθε περιθώριο ώστε να προσαρμοστούν οι πρόνοιες της Οδηγίες στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας.

Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε ενδεικτικά στις ρυθμίσεις για την άδεια πατρότητας, που ενώ στην Οδηγία προβλεπόταν στις 10 ημέρες, στο νομοσχέδιο διαμορφώθηκε στις 14 ημέρες. Αναφέρθηκε επίσης στην προστασία από την απόλυση για διάστημα έξι μηνών και για τον πατέρα. «Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για γυναίκες που πηγαίνουν σε συνέντευξη για την ανεύρεση εργασία και ερωτώνται αν σκέπτονται να κάνουν παιδιά; Αν έχουν σύζυγο; Αν έχουν σύντροφο; Όλα αυτά που θεωρούνται ανασταλτικοί παράγοντες και εμποδίζουν την πρόσληψη τους, τώρα δεν θα υπάρχουν», είπε η υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε τη γονική άδεια τεσσάρων μηνών, για κάθε γονέα, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου για ευέλικτη μορφή εργασίας, το πλαίσιο για την τηλεργασία, τις ρυθμίσεις για το ευέλικτο ωράριο. «Η σχετική Οδηγία που προβλέπει τις ατομικές συμβάσεις τέθηκε σε διαπραγμάτευση επί ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς την υπογράψατε. Εσείς την διαπραγματευτήκατε. Διαβάζετε αυτά που υπογράφετε; Όπου μπορούσαμε εμείς πήγαμε και ένα βήμα πιο πέρα, για να ανταποκρίνονται οι ρυθμίσεις στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενη στις διατάξεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η Μαρία Συρεγγέλα είπε ότι η Ελλάδα γίνεται η 8η χώρα στον κόσμο που φέρνει προς κύρωση τη Σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. «Αδυνατώ να κατανοήσω φωνές, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ότι οι συνδικαλιστές που είτε έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφων τους, είτε έχουν παρενοχλήσει σεξουαλικά, είτε έχουν ασκήσει mobbing, θα έχουν διαφορετική μεταχείριση», είπε η Μαρία Συρεγγέλα και σχολίασε τη στάση της αντιπολίτευσης:

«Προτιμάμε να κλείνουμε τα μάτια στις αδήλωτες υπερωρίες, στη μαύρη εργασία ή τα δικαιώματα των γονέων, οι ειδικές άδειες να αφορούν μόνο όσους τεκνοποίησαν και όχι και όσους υιοθέτησαν; Προτιμάμε μια γυναίκα στο δημόσιο, που μπορεί να παίρνει την άδεια για εξωσωματική, να μην τα δικαιούται η γυναίκα στον ιδιωτικό τομέα;».

Για την πολιτική ισότητας, η υφυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. «Ακούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υποτιμά τα θέματα ισότητας. Το είχαμε ακούσει και όταν μεταφέρθηκε η ΓΓ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ακούγαμε ότι θα χαθούν οι οριζόντιες πολιτικές, ότι πλέον θα κλείσουν τα συμβουλευτικά κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας, η γραμμή υποστήριξης 15900, όλο το δίκτυο των δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τελικά, όχι μόνο δεν έκλεισαν αλλά έξι μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος πήραμε παράταση του προγράμματος, εξασφαλίζοντας και την εργασία των στελεχών των δομών του δικτύου και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε και τις ωφελούμενες να μην χάσουν ούτε μια ώρα συνεδρίας», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, ξεκινήσαμε μέσα από τα συμβουλευτικά κέντρα, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, και είδαμε ότι μεγάλο ποσοστό των γυναικών που ήταν σε αυτά τα συμβουλευτικά κέντρα, ήταν ανώτερης και ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης και ταυτόχρονα άνεργες. Πλέον προηγούνται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ώστε να βρίσκουν πολύ πιο εύκολα εργασία και να φεύγουν από τον κύκλο της βίας. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε μελέτη προκειμένου αυτό το δίκτυο των δομών να περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό, στα τέλη του 2023, που τελειώνει το πρόγραμμα.

Ακούσαμε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι κατά του δημογραφικού. Είναι σαν μην έχετε διαβάσει ούτε τα μέτρα για τη στήριξη των νέων γονέων, σαν να μην θεσπίζουμε τις άδειες των νέων γονέων, σαν μην διαβάσατε τους τρόπους θωράκισης των νέων γονέων από τον κίνδυνο της απόλυσης, τους φροντιστές που θα κάνουν χρήση των δικαιωμάτων και των διευκολύνσεων».