Δεν θα πρόκειται για ξεκαθάρισμα “λογαριασμών”, αλλά για ένα Συμβούλιο Κορυφής που θα αναδείξει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις αντοχές της. Της συνοχής της. Της αλληλεγγύης. Των συμμαχιών και τις θέσεις των 27 απέναντι στις κρίσιμες αναμετρήσεις.
Μοιάζουν όλα τα πιο πάνω αγώνας που δεν λήγει στα 90′ λεπτά μιας κανονικής διάρκειας ποδοσφαιρικού αγώνα! Αλλά θα είναι η επανάληψη τού “ξαφνικού θανάτου” στο ίδιο παιγνίδι! Χωρίς εντυπωσιασμούς και προκαταλήψεις παρά μόνο προσπάθεια να συγκρατηθούν “εχθροί και φίλοι” στο πλαίσιο τού “καλώς αγωνίζεσθε”!.. Σε μια πολυμέτωπη μάχη, από την οποία ασφαλώς θα υπάρξουν αυτή τη φορά, νικητές και ηττημένοι.
Στις αναμετρήσεις αυτές, ρόλο πρωταγωνιστικό, όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω, θα έχει η Ελλάδα. Κυρίως με αφορμή συγκεκριμένων θεμάτων. Στα οποία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει μέρος σε ανοιχτούς και κλειστούς διαλόγους και σε συσκέψεις στις οποίες οι αρχηγοί αναζητούν λύσεις στα αδιέξοδα. Όταν όπως πιθανολογείται από τα συμπεράσματα και τις πληροφορίες πηγών των Βρυξελλών, η Ελλάδα κληθεί να προβάλει τις θέσεις μας και τα αιτήματα μας.
Προθέρμανση σε όλα τα θέματα της ατζέντας στην Σύνοδο κορυφής, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόσφατη Σύνοδο του Οκτωβρίου έως σήμερα, έχει αναπτύξει μια σημαντική σειρά διπλωματικών επαφών, με στόχο την ενημέρωση και τις υπογραφές διακρατικών συμφωνιών, οι όποιες ασφαλώς ενισχύουν την θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο.
Στην σκακιέρα που αναπτύχθηκε το παιγνίδι, στο μεταξύ, αυτός ο χάρτης έχει πολλαπλώς αλλάξει χρώματα. Αυτά μεταφράζονται σε θέσεις και συμμαχίες οι οποίες θα φανούν την Πέμπτη και την Παρασκευή (ίσως και Σάββατο). Δηλαδή, πόσο κερδισμένη βγαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια τα οφέλη για την χώρα μας.
“Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και πιο δύσκολες, αμφίρροπες Συνόδους στην ιστορία των θεσμών και Συνταγματικών Συνθηκών της ΕΕ”. Έτσι χαρακτήρισαν το ραντεβού των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι ανέλαβαν την υποχρέωση και το καθήκον “Μιας αναβάθμισης του κύρους, της αξιοπρέπειας και ισχύος της Ενωμένης Ευρώπης. Στη Δύση του 2020 και την Ανατολή του 2021! Της ελπίδας για την υγεία του Πλανήτη!”
Κρίσιμες αποφάσεις
Δύσκολο και αμφιλεγόμενο ήταν το ξεκίνημα της θητείας της Κομισιόν. Με καθυστερήσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις, οι όποιες οδήγησαν την ΕΕ σε τριγμούς τόσο σε επιμέρους θέματα, όσο και στο σύνολο τους. Μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη της (αντί των 18 μηνών) η Κομισιόν της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα που μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάστηκαν. Και τώρα, σε δυο ήμερες (10 και 11 Δεκεμβρίου) καλούνται 27+1 κράτη της ΕΕ (31 Δεκεμβρίου η Αγγλία θα αποτελέσει παρελθόν) να ξαναβρούν τον παλιό καλό εαυτό τους!
Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Τα θέματα
Πρώτο θέμα: “Σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ”.
«Έφθασε η ώρα που η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και όχι τον τουρκικό λαό» όπως πρόσφατα δήλωσε με διάγγελμα του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
“Ελλάδα και Κύπρος μαζί με την Γαλλία ζητούν κυρώσεις”.
“Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης καθυστέρησε και η λίστα των προτάσεων για κυρώσεις παραμένει ανοιχτή”.
“Η Γερμανία πήρε το παιγνίδι πάνω της μαζί με συμμαχίες συμφερόντων εμπορικές και διακρατικές, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις ακόμα και φιλογερμανικών παραδόσεων”.
“Αυτή τη φορά η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη”.
“Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να παγώσουν. Η επανεκκίνηση τους μετά τις πρόσφατες “διακηρύξεις” του Ερντογάν, να μην τεθούν καν στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες όπως ορισμένοι επιθυμούν και πιθανότατα να προτείνουν!”.
“Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι μόνες τους. Μπορεί μεσογειακές κυβερνήσεις να αγνοούν ιστορία και πολιτισμό για το συμφέρον τους, αλλά η κατάσταση τώρα, ελπίζεται, ότι δεν θα είναι ίδια!”
Αυτά είναι δείγματα των θέσεων που θα ακουσθούν στο πρώτο θέμα του Συμβουλίου.
Το ταμείο ανάκαμψης
Ο κορωνοϊός που εξελίχθηκε, δυστυχώς, σε πανδημία, ίσως προκύψει ως ο μεγάλος σύμμαχος. Σύμπνοιας και ομοφωνίας στην οικονομική κρίση που απειλεί πολλούς λαούς της ΕΕ.
Έτσι, λοιπόν, το Ταμείο Ανάκαμψης και το 1 τρις 800 δισ. ευρώ θα είναι αυτό που θα βάλει φρένο στους εγωισμούς και τις αντεκδικήσεις ορισμένων μελών του Συμβουλίου.
Προσωπική μας εκτίμηση με βάση πληροφορίες μας από την βελγική πρωτεύουσα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι “Πολωνία και Ουγγαρία δεν πρόκειται να θυσιάσουν τις επιδοτήσεις τους. Η ακόμα τον κίνδυνο εφαρμογής των άρθρων 7 και 50 των ευρωπαϊκών συνθηκών που θα ‘βαζαν μια για πάντα τέλος σε όνειρα απειλών με βέτο στα υπόλοιπα 25 κράτη και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας!
Τελευταία εξέλιξη στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας η λύση διανομής των ποσών που δικαιούνται από το Ταμείο ανάκαμψης μεταξύ των 25 αντί των 27 μελών.
Κάτι που κυρίως για την ευνοημένη Πολωνία θα ισοδυναμούσε με κατάρρευση της οικονομίας της για πολλά χρόνια! Η περίπτωση αυτή για να εφαρμοσθεί απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων και όχι ομοφωνία!”
Μία παράμετρος που προστέθηκε στο τεράστιο αυτό πρόβλημα αφορά τον Βίκτωρ Ορμπαν που δέχθηκε προσωπικό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, ηθικού βάρους, με το σοβαρό παράπτωμα τού ευρωβουλευτή Γιόζεφ Σζάγερ και το ροζ πάρτι στις Βρυξέλλες. Παραίτηση και διαπόπεμψη στους δρόμους δεν είναι τα μόνα που δεν θα συγχωρέσουν Κοινοβούλιο και Κομισιόν!
Brexit
Το Brexit που πρόκειται να έχει θέση στην διάρκεια του Συμβουλίου με εισηγητή τον διαμεσολαβητή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και η αρνητική στάση της Αγγλίας στην ομαλή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις. Ο Μανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να βάλει βέτο σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντα της Γαλλίας.
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγκαιρα αντιμετώπισε το θέμα και με προφορική συμφωνία με τον Μπόρις Τζόνσον υπάρχει μια συνολική εικόνα κοινών συμφερόντων για τους πολίτες της χώρας μας. Παράλληλα με ότι προκύψει στο γενικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
ΗΠΑ και Τζο Μπάιντεν
Το κεφάλαιο ΗΠΑ και του νεοεκλεγέντα Προέδρου Τζο Μπάιντεν έστω και χαλαρά θα αναφερθεί στην Σύνοδο κυρίως για δύο θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το ένα αφορά τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και το σπουδαιότερο η επανατοποθέτηση στην συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα την Ελλάδα και την Γαλλία.
Πολυπρόσωπη μάχη και πολλές ευχές για το εμβόλιο, που η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χειρίστηκε άριστα ώστε οι ηγέτες να της τό αναγνωρίσουν με τις υπογραφές και τις παρεμβάσεις τους στο κοινό ανακοινωθέν της τελευταίας ημέρας της Συνόδου Κορυφής!
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.