Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής σήμερα (16/10), στη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο, o Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να προστεθεί στη συζήτηση το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.  Σύμφωνα με τον skai.gr, η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ευρωπαϊκό μαστίγιο των κυρώσεων δε θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς είναι ακόμα μακριά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φανεί έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επιμείνει στο μονοπάτι των προκλήσεων και των παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στην Ελλάδα.

Σήμερα, λοιπόν, η ελληνική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη διατύπωση, ενώ πάντα υπάρχει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα καταλήξουν οι λέξεις στα κείμενα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ομολόγους του προκειμένου να συζητήσει αυτό το θέμα. Πάντως, αυτό που θέλει η Αθήνα είναι να γίνει σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Τουρκία ώστε είτε να αλλάξει στρατηγική είτε να επιμείνει σε αυτή τη στάση και να υποστεί τις κυρώσεις.

“Η υπομονή εξαντλήθηκε, γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε απο την Τουρκία” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Σημείωσε, δε, ότι η Τουρκία εχει δύο επιλογές: ή θα πάρει την οικονομική ενίσχυση και θα συμμορφωθεί ή θα υποστεί κυρώσεις.  “Η Ευρώπη κινείται με τα ταχύτερο βηματισμό και περιμένουμε η σύνοδος Κορυφής να πάει ένα βήμα παρακάτω, με καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων αλλά και με πλαίσιο κυρώσεων”, συμπλήρωσε δίνοντας των στίγμα των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς.

Στο πλευρό της Ελλάδας

Στο μεταξύ, χθες η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν τα Βαρώσια, το Ούρουτς Ρέις και την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε και o Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Ηρθε η ώρα να πούμε φθάνει πια στην Τουρκία. Πλήρης στήριξη στον Κ. Μητσοτάκη και στην έκκλησή του για ευρωπαϊκή συνοχή. Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές. Τώρα είναι η ώρα να ενεργήσουμε κατά του προέδρου Ερντογάν και των παραβιάσεών του, του διεθνούς δικαίου. Βαρώσια, Ούρουτς Ρέις, Ανατολική Μεσόγειος», γράφει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στο μήνυμά του στο Twitter.