«Προέχει η στήριξη και ενίσχυση της Ουκρανίας», επισημαίνεται από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία εκφράστηκε η άποψη πως είναι «πρώιμες οι συνομιλίες για ειρήνη».

Ειδικότερα, με το βλέμμα στη δεύτερη προεδρία Τραμπ που αρχίζει σε λίγες εβδομάδες και με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό διεξάγεται στις Βρυξέλλες το τελευταίο για φέτος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παρών στις συζητήσεις και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, σύμφωνα με το ERTnews.gr

Προσερχόμενος ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε ενότητα ΕΕ – ΗΠΑ για την επίτευξη της ειρήνης. Ο Ζελένσκι προσήλθε στη Σύνοδο, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Δεσμεύσεις για στήριξη

Ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα από την αρχή του νέου χρόνου να υπάρχει πολύ μεγάλη ενότητα ΗΠΑ και ΕΕ για την Ουκρανία, χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα για να πετύχουμε την ειρήνη, μαζί ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν πραγματικά να σταματήσουν τον Πούτιν και να σώσουν την Ουκρανία».

Οι δεσμεύσεις για την αμέριστη στήριξη της ΕΕ από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο, απηχούν και το πνεύμα του προσχεδίου της απόφασης που αναφέρει ότι η ΕΕ θα προσφέρει στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί και θα διαθέσει 30 δισ. το 2025, κυρίως για αγορά όπλων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πάντως που εστιάζουν στις πολεμικές εξελίξεις τώρα και στον τρόπο που η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία ώστε να καθίσει ισχυρότερη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Kίνδυνος για μια κακή συμφωνία

«Μία πρώιμη πίεση για την ειρήνη στην Ουκρανία, αυξάνει την κίνδυνο για μια κακή συμφωνία» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.

O Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε: «Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για την ειρήνη στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την ειρήνη».

«Οι συνομιλίες τώρα να είναι για το πώς η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, οι συζητήσεις για την ειρήνη μπορούν να γίνουν αργότερα» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη (18/12) ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε ανάλογο κλίμα τόνισε: «Να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται στην “καλύτερη θέση” όταν αποφασίσει να μπει σε ειρηνικές συνομιλίες, με ενίσχυση σε αεράμυνα και άλλα όπλα».

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γαλλική Parizien παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία δεν έχει τη δύναμη να απομακρύνει τους Ρώσους στρατιώτες από τα εδάφη που έχουν καταλάβει στα ανατολικά της χώρας και την Κριμαία, παρόλο που το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική διοίκηση, μόνο μία λύση υπάρχει και αυτή είναι η διπλωματία προκειμένου να πιεστεί ο Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του.