Η πλέον δραστήρια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια στις ερχόμενες ευρωεκλογές με τη γαλάζια παράταξη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στο «Μανιφέστο», τονίζοντας τη σημαντικότητα των εκλογών που έρχονται, ενώ αναφέρθηκε στην ακρίβεια και την ασφάλεια: τα δύο μεγάλα προβλήματα του σήμερα στην ΕΕ.

Είστε ήδη ευρωβουλευτής, πολύ δραστήρια κι αυτό όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις το αναγνωρίζει και ο κόσμος. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις κρισιμότερες, αν όχι οι κρισιμότερες στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου. Συμφωνείτε; Κι αν ναι, τι είναι αυτό που τις κάνεις τόσο κρίσιμες;

Ο χαρακτηρισμός κάθε εκλογικής αναμέτρησης ως ιδιαίτερα κρίσιμης ενδεχομένως ακούγεται στερεοτυπικός, όμως στην περίπτωση των ευρωεκλογών του Ιουνίου απηχεί απολύτως την πραγματικότητα. Η Ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν θολώσει τον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Η οικονομική κρίση, η έξαρση του μεταναστευτικού, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έθεσαν σε σοβαρή δοκιμασία τις αντοχές του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι αλήθεια ότι οι αβελτηρίες και οι αστοχίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διαχείριση των παραπάνω κρίσεων προκάλεσαν απογοήτευση σε σημαντικό τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών, οδηγώντας στην άνοδο του εθνολαϊκισμού και των άκρων.

Ομως εάν στις προσεχείς ευρωεκλογές αυτές οι δυνάμεις καταγράψουν περαιτέρω άνοδο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε επανεθνικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής εις βάρος της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής, για την οποία τόσο αγωνιστήκαμε. Οταν ασκούμε κριτική στην Ευρώπη για τους αργούς ρυθμούς της ή για αποφάσεις που δεν μας ικανοποιούν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ καλείται να συγκεράσει τις απόψεις 27 εταίρων με διαφορετικά ή ακόμη και αντικρουόμενα συμφέροντα.

Προτού πάμε στις κάλπες στις 9 Ιουνίου ας αναλογιστούμε ότι σε ένα τόσο δύσκολο διεθνές περιβάλλον με σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις να εξελίσσονται στα σύνορα της Ευρώπης, με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να εντείνεται και με τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη, η ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και δυνατή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Ακρίβεια και ασφάλεια είναι, όπως όλα δείχνουν, τα βασικότερα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτούς τους δύο τομείς;

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική ασφάλεια, η κοινή αμυντική πολιτική και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης θα είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησε πρόσφατα στις σχετικές συζητήσεις. Είναι προφανές ότι η επιλογή στρατηγικής απεμπλοκής των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εν μέσω μάλιστα σοβαρών γεωπολιτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι η απειλή της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η έξαρση της βίας. Εκτός από τις εθνικές πολιτικές και στρατηγικές ασφαλείας που διαθέτει κάθε κράτος-μέλος, έχουν αναπτυχθεί διμερείς, πολυμερείς και περιφερειακές μορφές συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών. Ομως οι αυξημένοι κίνδυνοι μας υποχρεώνουν να προσεγγίσουμε και να διαχειριστούμε το πρόβλημα της ασφάλειας σε ενωσιακό επίπεδο.

Περαιτέρω, η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτόξευση του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που λαμβάνει κάθε κράτος-μέλος για την αντιμετώπιση των συνεπειών του διεθνούς πληθωρισμού συνιστούν εθνική πολιτική, όμως η ΕΕ από την πλευρά της μπορεί να συνδράμει στο πλαίσιο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου, αφήνοντας τα αναγκαία οικονομικά περιθώρια στα κράτη-μέλη με χαλάρωση των αυστηρών του κανόνων.

Ως ευρωβουλευτής έχετε δει με ποιον τρόπο λειτουργούν τα κόμματα για τη χώρα τους. Αυτή η σύμπνοια που υπάρχει στα κόμματα άλλων κρατών, στα ελληνικά κόμματα γιατί δεν μπορεί να υπάρξει;

Οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούμε πρωτίστως την πατρίδα μας και εκλεγόμαστε για να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές, όπως κατά κανόνα πράττουν και οι συνάδελφοί μας από τα λοιπά κράτη-μέλη, ανέκαθεν λειτουργούσαμε με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κανόνας αυτός για πρώτη φορά ανατράπηκε από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εδώ και περίπου τρία χρόνια επέλεξαν να κάνουν αντιπολίτευση στις Βρυξέλλες, δυσφημώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό, σε μια σκόπιμη και μεθοδευμένη προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Πλην όμως απέτυχαν, γιατί με κυβέρνηση τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το διεθνές κύρος της πατρίδας μας έχει αναβαθμιστεί και από ουραγοί της ΕΕ έχουμε γίνει βασικοί συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ευρωβουλευτές από κόμματα του δημοκρατικού τόξου που θα υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Και οφείλουμε να πάμε όλοι στις κάλπες, γιατί η αποχή προσβάλλει τη Δημοκρατία.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο δυνατή είναι η ευρωομάδα της ΝΔ τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική φωνή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις μεγάλες διεκδικήσεις και τις μεγάλες μάχες που δίνει στην Ευρώπη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μας.