Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σπάσει ακόμη και το φράγμα του 0,9% υποχωρώντας στο 0,897%. Απόδοση η οποία αποτελεί τη χαμηλότερη ιστορικά στην ιστορία του ομολόγου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,29% από 0,30% χθες και του 15ετούς στο 1,35% από 1,38% αντιστοίχως.
Η θεαματική υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και συνακόλουθα του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανοίγει το δρόμο για “νέα έξοδο” στις αγορές πιθανότατα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για φέτος που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συναρτά το μέγεθος των εκδόσεων με εναλλακτικά σενάρια πρόωρης εξόφλησης υποχρεώσεων του Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και Εντόκων Γραμματίων. Στο πλαίσιο αυτό οι εκδόσεις των νέων ομολόγων μπορεί να κυμανθούν από τα 4 έως τα 8 δισ. ευρώ, ποσά που υπερκαλύπτουν τις τακτικές λήξεις των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, (περίπου 5 δισ. ευρω), ενώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλει περίπου 6 δισ. ευρω.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 77 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,93% από 0,99% χθες, έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 1,32% από 1,37%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.0845 δολ. από 1,0872 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ανησυχία για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στην ευρωζώνη συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στο ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε σε ετήσια βάση, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,1% τον Δεκέμβριο, ήταν αντίστοιχη της μεγαλύτερης υποχώρησης των τελευταίων δέκα ετών, η οποία είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2018. Επομένως, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι εύθραυστη και σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό, συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σε ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια της για μακρά χρονική περίοδο.
Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,339%, στη διάρκεια των 3μηνων στο -0,395% και στο μήνα στο -0,454%.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0867 δολ.