Την απαλλαγή από την υπαγωγή σε καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα κατασκευαζόμενα νέα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές, όπως ισχύει και στις οικοδομικές κατασκευές, ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Αυτό το πάγιο αίτημα του ναυπηγοεπισκευαστικού κόσμου μεταφέρθηκε στον Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη στη διάρκεια της συναντήσεως που είχε προγραμματιστεί με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΒΕΠ κ.κ. Ανδριανού Μιχάλαρου και Γιώργου Παπαμανώλη και των πλοιοκτητών κ.κ. Ευάγγελου και Απόστολου Τσώκου, στο Γραφείο του Υπουργού. Οι αδελφοί Τσώκου, οι οποίοι κατασκευάζουν άλλο ένα επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο για την εξυπηρέτηση πορθμειακής γραμμής σε ελληνικό ναυπηγείο, ζητούν μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους τους την προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που προκάλεσε στην αγορά η έξαρση του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”.

Οι εκπρόσωποι του ΒΕΠ εξέφρασαν στον Υπουργό Ναυτιλίας την άποψη ότι η απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό μέτρο, το οποίο θα ωθήσει τους πλοιοκτήτες με Ε/Γ – Ο/Γ που δρομολογούνται σε πλόες μεταξύ πορθμείων των οποίων η απόσταση από τις ακτές είναι κάτω των 16 ν.μ. να προχωρήσουν σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων ή ακόμα και σε εργασίες ναυπηγοεπισκευής, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Μιχάλαρος επισήμανε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί από την κυβέρνηση οποιαδήποτε πρωτοβουλία επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως λ.χ. η επιλογή ενός πλοιοκτήτη να αγοράσει σκάφος ελληνικής κατασκευής με το κίνητρο της προσωρινής απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την κατανόησή του στο αίτημα που διατυπώνουν το ΒΕΠ, οι ναυπηγοεπισκευαστές, αλλά και οι εφοπλιστές. Τόνισε μάλιστα ότι θα εκθέσει το θέμα στον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

ΒΕΠ: Παρέμβαση Μιχάλαρου για τα μέτρα στήριξης

Νωρίτερα, με παρέμβασή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο Πρόεδρος του ΒΕΠ, Ανδριανός Μιχάλαρος, επισημαίνει τη θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «δεν πιστεύουμε σε μαγικές σωτηρίες» και δεν ζητάμε «χαμηλότοκα δάνεια» ή «επιδοτήσεις». Η συντριπτική πλειοψηφία των 15 χιλιάδων ενεργών επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΠ ζητούμε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό «να σχεδιάσουμε μαζί έναν οδικό χάρτη ανασύνταξης της εθνικής οικονομίας ενισχύοντας την παραγωγή και τη μεταποίηση».

Δείτε παρακάτω τις θέσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπως τις εξέφρασε ο κ. Μιχάλαρος:

ΘΕΣΗ ΒΕΠ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει σαφή θέση ότι τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν ώστε αφ’ ενός να δίδεται έμφαση στην ελληνική παραγωγή (σ.σ. προκειμένου να ανακοπεί κάθε πιθανότητα κύματος απολύσεων), ενώ αφ’ ετέρου με την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων να προκύψει ένα νέο έθος, ένα νέο «συμβόλαιο» στις σχέσεις Κράτους – Επιχειρήσεων που θα έχει χαρακτηριστικά «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Δεν πιστεύουμε σε «μαγικές σωτηρίες», σε παραμύθια για «λεφτόδεντρα», σε ιδεοληψίες για μια νέα γενιά επιδοματούχων. Αντιθέτως, με νέα επιστολή που αποστέλλουμε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παραδεχόμαστε ότι στο επόμενο -βραχυπρόθεσμο- διάστημα θα δοκιμαστεί η ικανότητα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, της ραχοκοκκαλιάς της εθνικής οικονομίας, να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές, να αφομοιώσουν γρήγορα νέα τεχνολογία, να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, να καινοτομήσουν και να σωθούν στο νέο περιβάλλον.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κάποιος θα σκεφτόταν ότι ζητούνται «χαμηλότοκα δάνεια» ή «επιδοτήσεις». Η απάντηση είναι αρνητική.

Η συντριπτική πλειοψηφία από τις 15 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΠ ζητούμε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να σχεδιάσουμε μαζί έναν οδικό χάρτη ανασύνταξης της εθνικής οικονομίας ενισχύοντας την παραγωγή και τη μεταποίηση.
Εκτός από τη φορολογική και ασφαλιστική επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, συνιστούμε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να συμβαδίσει μαζί μας σε τρεις μεταρρυθμιστικές ενέργειες που θα αλλάξουν κακώς κείμενα που ταλανίζουν το βιοτεχνικό κόσμο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΒΕΠ

Α) Αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς και αξιοποίηση εργοστασίων
Ο Πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει άμεσα, ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επίλυση χρόνιων δικαστικών διαμαχών για εργοστασιακές υποδομές σχετικά με τις οποίες τα Επιμελητήρια έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν βιοτεχνίες και να τις μετατρέψουν σε κύτταρα καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Β) Μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Εκπαιδεύσεως από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Δεν αρκεί να λένε ορισμένοι ότι «χρειάζεται διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά». Πρέπει να καταλάβουν το αίτημα της αγοράς να αλλάξει μια κατάσταση που στερεί τεχνίτες από τις επιχειρήσεις εξαιτίας ιδεοληψιών και αγκυλώσεων παρελθόντων δεκαετιών.
Η μεταρρύθμιση που προτείνουμε θα επιτρέψει την πραγματική διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις ενώ θα καθοριστεί με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματική μαθητεία στο αντικείμενο φοίτησης μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Γ) Δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων σε δημόσιες εκτάσεις
Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί «φθηνή» γη προς τις επιχειρήσεις αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες επιχειρηματιών και επαγγελματιών, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται “real estate” με όρους πώλησης «πολυτελών διαμερισμάτων» με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετα χρέη και υποχρεώσεις εκείνοι που θέλουν να παράγουν.

ΘΕΣΗ ΒΕΠ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σύνθημά μας στο ΒΕΠ είναι «Η παραγωγή αποτελεί διέξοδο από την κρίση».
Πρέπει να υπάρχει έμπρακτη στήριξη προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα:
Δώστε κίνητρα, εργαλεία, χωρίς γραφειοκρατία στην καρδιά της οικονομίας, στη μεταποίηση, στην παραγωγή. Αλλάξτε το παραγωγικό μοντέλο τώρα, αξιοποιήστε την ευκαιρία δίνοντας στη χώρα μας τη «δεύτερη ευκαιρία» να βγει πιο δυνατή και από αυτή τη δοκιμασία.

Σε πλαίσιο εξειδίκευσης μέτρων και συνέχισης της πολιτικής για τη στήριξη των επιχειρήσεων, το ΒΕΠ εξακολουθεί και προτείνει άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων που υπάρχουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά με βαθμό μόχλευσης που αυτά μας παρέχουν, συνεπώς με όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη εθνικών πόρων.

Επίσης:
1. Θα πρέπει να εργαλειοποιηθεί το ΕΣΠΑ ώστε μέσω τον κονδυλίων του να διατεθούν επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένους όρους ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε δανεισμός.
2. Τροποποίηση του Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων “De minimis” (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) από τις 200 στις 500 χιλιάδες ευρώ, και
3. Αξιοποίηση κονδυλίων από τα Επιχειρησιακά Περιφερειακά Προγράμματα προς όφελος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
4. Άμεση αξιοποίηση κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020», στο οποίο προβλέπονται δράσεις για να αναστραφούν τάσεις συρρίκνωσης στην παραγωγική βάση επιχειρήσεων της Αττικής, όπως έχουμε εκφράσει στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη με επείγουσα επιστολή μας.