Συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Δέλτα με την κυβέρνηση να στέλνει το μήνυμα του εμβολιασμού ως το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού που κατά πώς φαίνεται είναι προ των πυλών.
Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (5/7) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ θα συμμετάσχει η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.
«Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» της εφημερίδας «Καθημερινή», η οποία δημοσιεύθηκε και στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο ίδιος έκανε σαφές ότι σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, όταν είχαν επιβληθεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, πλέον διαθέτουμε τη λύση των εμβολίων, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ένα μερίδιο πολιτών να αναγνωρίζει μεν την αξία του εμβολιασμού αλλά να απέχει συνειδητά, αφήνοντας τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας.
Σε τροχιά τέταρτου κύματος
Σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορωνοιού ακόμη και εντός Αυγούστου, επιβεβαίωσε πως είμαστε, μιλώντας χθες, στον ΣΚΑΙ ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας, κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαικά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με πέρσι.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πιθανό ακόμη και εντός του καλοκαιριού να δούμε τοπικές εστίες υπερμετάδοσης και εκεί θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής συμπληρωματικών μέτρων.
Ο κος Τσακρής, επεσήμανε την αναγκαιότητα και την αξία του εμβολιασμού, σε αυτή τη φάση. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον νεαρές ηλικίες, και σε αυτές ακριβώς αναμένουμε πλέον να βλέπουμε εξάρσεις του ιού.
“Οι νέοι θα λέγαμε στην ουσία οδηγούν αυτή τη στιγμή την πανδημία, γενικότερα σε ευρωπαικό επίπεδο” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν συντεταγμένα μέτρα και οι νέοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.
Η κινητικότητα της πανδημίας
Στο μεταξύ, την κινητικότητα της πανδημίας μέσα από τέσσερα κρίσιμα στοιχεία καθώς και τέσσερις τρόπους για να περιοριστεί , κατέγραψε χθες σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.