Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το πρόστιμο των 2,4 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΡΓΟΣΕ τον Ιούνιο του 2019, έπειτα από σχετικό πόρισμα και εντολή της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ).

Η ΕΡΓΟΣΕ είχε προσφύγει κατά της απόφασης με έφεση στο ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο τον Ιούλιο του 2019.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι μελέτες εφαρμογής της σηματοδότησης, που εκπόνησε τρίτη εταιρεία για λογαριασμό της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, υλοποιήθηκαν σωστά, δεν παρουσίασαν παρατυπίες, και παραδόθηκαν εντός του συμβατικού πλαισίου της διαγωνιστικής διαδικασίας. Επιπλέον, η καταλληλότητα της συγκεκριμένης εταιρείας είχε εγκριθεί από την ΕΡΓΟΣΕ πριν αναλάβει την εκπόνηση των μελετών.

Η ελληνική δικαιοσύνη, σε ανώτατο επίπεδο, έκρινε ότι η σύμβαση εκτελέστηκε νόμιμα και ότι δεν προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα με τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Μετά από αυτήν την απόφαση, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την πορεία των διώξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύμβαση 717. Θα συνεχιστούν οι διώξεις τώρα που δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση, εφόσον το πρόστιμο της ΕΔΕΛ ακυρώθηκε;

Είναι άγνωστο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και να παύσει τις διώξεις, είτε θα πρέπει να αναζητήσει άλλη νομιμοποιητική βάση, καθώς η τρέχουσα στερείται νομικής αιτιολόγησης