Την ώρα που ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ χαρακτηρίζει την Τουρκία ισχυρό σύμμαχο και απαντά στην προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας με τη φράση «βρείτε τα μεταξύ σας» ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί deal με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δίνοντάς του διέξοδο αναφορικά με την προσπάθειά του να πληρώνεται για το φυσικό αέριο με ρούβλια, χρηματοδοτώντας έτσι την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τ αναθεωρητικά του σχέδια. Η συμφωνία για την πληρωμή του 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου πού πραγματοποιεί η Ρωσία προς την Τουρκία ενδεικτική του service του Τούρκου προέδρου, κόντρα στη λογική του ΝΑΤΟ αλλά και στις αποφάσεις της ΕΕ.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον Ρώσο πρόεδρο κατά την διάρκεια της συνάντησης με το Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν. Έρχεται δέ να προστεθεί στη γενικότερη στάση της Τουρκίας απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσίας και την εισβολή στην Ουκρανία και την μέχρι τώρα προσπάθεια να σταθεί ως ένας «επιτήδειος ουδέτερος». Μόνο που πλέον δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις της με την κυβέρνηση Ερντογάν να κλείνει ολοένα και περισσότερο προς την πλευρά της Ρωσίας, την ώρα που συνεχίζει να εξαπολύει ανοιχτές απειλές όχι μόνο προς Ελλάδα και Κύπρο αλλά και προς τις ΗΠΑ, ενώ εργαλειοποιεί και το προσφυγικό ως απειλή έναντι της ΕΕ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απο την πρώτη στιγμή επέλεξε να αξιοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Δύσης Ρωσίας. Και παρότι μέλος του ΝΑΤΟ έδειξε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποστασιοποίηση από το Κρεμλίνο εάν δεν λάβει ισχυρά ανταλλάγματα με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πόρτα από τις ΗΠΑ και η ενδυνάμωση της ελληνικής άμυνας μέσω εξοπλισμών και διεθνών συμφωνιών αλλά και η ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές τον έχουν οδηγήσει σε ενέργειες που έρχονται σε σύγκρουση με τα δυτικά συμφέροντα.
Αρκεί να σημειωθεί πως η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, του Πούτιν και των Ολιγαρχών που τον περιβάλλουν αλλά έχει ανοίξει και τις πόρτες της για τους φίλους του Ρώσου προέδρου, οι οποίοι σταθμεύουν τα υπερπολυτελή σκάφη τους στα τουρκικά λιμάνια, κάνουν διακοπές στα τουρκικά παράλια και παράλληλα συστήνουν εταιρείες φέρνοντας στις τουρκικές τράπεζες αρκετά δισεκατομμύρια. Παράλληλα επιδίδονται και σε μπαράζ αγοράς ακινήτων, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό και τουρκικό διαβατήριο.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία του Ερντογάν εμφανίζεται να κάνει service στη Ρωσία του Πούτιν, κάνει deals και εκβιάζει παράλληλα το ΝΑΤΟ ειδικά με αφορμή την περίπτωση της εισόδου στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και ενώ αυτά συμβαίνουν ο γγ του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να δείχνει στάση υπέρ της γείτονας χώρας και να αποφεύγει να καταδικάσει ή έστω να επαναφέρει στη… συμμαχική τάξη την κυβέρνηση Ερντογάν. Αντιθέτως εμφανίζεται να καλεί «θύτες και θύματα» της προκλητικότητας να τα βρούν μεταξύ τους…