Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πλατεία Εξαρχείων και αυτά που έπονται διεκδικούν κομμάτι κομμάτι στην πολύπαθη νεοελληνική λαογραφία. Το πλέον διασκεδαστικό βέβαια είναι ότι αντιδρούν –μεταξύ άλλων– οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία (που λέει και μια ψυχή…) να ενημερώσω ότι η χωροθέτηση του σταθμού «Εξάρχεια» της νέας γραμμής 4 του μετρό στην πλατεία (με συντεταγμένες ΕΓΣΑ, παρακαλώ, για να μη γίνει λάθος) και η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (δηλαδή και της κοπής των δέντρων) έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Σωκράτη Φάμελλο με την υπ’ αριθμ. 9274/21.5.2018 Απόφασή του (ΑΔΑ 616Μ4653Π8-ΧΥ8).

Ευτράπελα

Αν και η juicy είδηση της εκδήλωσης της «Ομπρέλας» ήταν η προαναγγελία διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ για «να ανακτηθεί η περηφάνια», συγκρατώ δύο ευτράπελα από τα διάφορα χάπενινγκ που έλαβαν χώρα προχθές βράδυ στο «Τριανόν»: Το πρώτο ήταν ο live πλειστηριασμός του φύλλου μηδέν της εφημερίδας «Εποχή», ο οποίος εκκίνησε μεν από τα 50€, αλλά δεν υπήρξε κανένα χτύπημα και θα επαναληφθεί ηλεκτρονικά(!). Το δεύτερο ήταν η προτροπή ενός συντρόφου από το ακροατήριο «να πάμε να καταλάβουμε τα γραφεία του κόμματος και να γίνει αυτό πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα» διότι «δεν μπορούμε να το παραδώσουμε αμαχητί».

Eφαγαν «άκυρο»

Στα καλλιτεχνικά νέα της ημέρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έριξε ένα μεγαλοπρεπές «άκυρο» σε πρώην βουλευτές που διεκδικούσαν αναδρομική αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσής τους. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν πρέπει να εξομοιωθούν οι αποδοχές των βουλευτών με αυτές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (μαζί με τα επιδόματά τους), απορρίπτοντας σχετικές αιτήσεις που είχαν καταθέσει πρώην βουλευτές. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι πρώην βουλευτές δεν δικαιούνται αναδρομική αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσής τους στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας για το διάστημα «της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ και συγκεκριμένα από 20-02-2008 έως 30-09-2009 και παρά το γεγονός ότι χαμηλόβαθμα δικαστήρια είχαν αρχικώς δικαιώσει τους προσφεύγοντες. Ωστόσο, το ΣτΕ είχε άλλη άποψη. Εκανε δεκτή την έφεση του Δημοσίου και εξαφάνισε τις πρωτόδικες αποφάσεις, με τους βουλευτές να μένουν με την (πρωτόδικη) χαρά.

Στην αναμονή

Επειδή ακούγονται πολλά για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα εάν και κατά πόσον θα γίνουν, θα μεταφέρω τα όσα έγραψε πολύ γνωστός λογαριασμός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη Κασσελάκη στην Κόρινθο: «Χθες στην Κόρινθο ο Κασσελάκης, μετά την περιοδεία του στο νομό, συναντήθηκε με μέλη της ΚΕ και βουλευτές από Πελοπόννησο. Οταν ρωτήθηκε για τις διαγραφές, διαβεβαίωσε πως καμία διαγραφή δεν πρόκειται να γίνει. Το ίδιο υποστήριξε κι ο ναύαρχος Αποστολάκης. Επίσης, όταν του έγινε παρατήρηση για όσα στήριξαν Τζάκρη και Αυγέρη σχετικά με διαγραφές, απάντησε χαρακτηριστικά πως “έκαψαν το τελευταίο τους συγχωροχάρτι”. Συμπέρασμα: Το σενάριο των διαγραφών είναι φανερό ότι δεν τους βγαίνει, ο διασυρμός είναι αναπόφευκτος, οπότε αναδίπλωση και παράταση ή πρόκειται περί ατόμου που θα σου πει αυτό που θες να ακούσεις εκείνη τη στιγμή. Υποκριτής δηλαδή. Θα δείξει σύντομα».

Μ’ έναν πόνο...

Την πόρτα εξόδου από τον καθημαγμένο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», χωρίς ωστόσο να δίνει τον χρονικό ορίζοντα της πολυθρύλητης διάσπασης. Αν και οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι αυτό θα γίνει με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, τίποτα δεν είναι βέβαιο – ούτε καν η συνεδρίαση αυτή καθαυτή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως δεν μάσησε τα λόγια του. Εκανε λόγο για έναν ΣΥΡΙΖΑ «σε φάση ρευστοποίησης», στον οποίο κυριαρχεί ο αρχηγισμός, προσθέτοντας ότι τον λυπεί το γεγονός ότι πλέον «δεν υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα». Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην ηγετική ομάδα πέριξ του Κασσελάκη, τονίζοντας ότι «η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει». Μίλησε για ένα νέο πολιτικό εγχείρημα που βρίσκεται «μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Κομμουνισμού» και επαναβεβαίωσε την πίστη του στην απλή αναλογική.

Από την πλευρά του στρατοπέδου Κασσελάκη, ο ναύαρχος Αποστολάκης εκτίμησε ότι μετά την τοποθέτηση Τσακαλώτου «δεν υπάρχει γέφυρα» και ότι «θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα». Οπως δήλωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια φάση «επώδυνης εγκυμοσύνης» και πρέπει να περιμένουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της γέννας. Μ’ έναν πόνο να ευχηθώ εγώ και «καλή λευτεριά» στους αιχμαλώτους.