Το πλοίο “Τυφώνας” του  Κοινωφελούς  Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο στο πλαίσιο του έργου του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πραγματοποιεί με το πλήρωμα του, παράκτιους καθαρισμούς  στο Αιγαίο αλλά και σε άλλες περιοχές, βρέθηκε στο λιμάνι Κισσάμου για να συμβάλει στον καθαρισμό του βυθού. 

Στην διαδικασία καθαρισμού ήταν παρούσα και η σύζυγός του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Μυλώνακης και ο πρώην δήμαρχος Κισσάμου, κ. Σταθάκης.

Στον καθαρισμό συμμετείχε και ομάδα από εθελοντές δύτες και “Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών  Π.Τ  Κισσάμου”.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη, συνομιλώντας με τον δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκη, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι σημαντική και καλό είναι να γίνονται και άλλες αντίστοιχες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ”ώστε να ενημερωνόμαστε και να μάθουμε να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό. Για αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να καθαρίσουμε ενώ πρέπει να ευχαριστήσουμε και το ίδρυμα Λασκαρίδη και τον ”Τυφώνα”.

Η καθαριότητα είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί υπάρχουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση, αλλά είναι σημαντικό επίσης το θέμα της υγείας, αλλά και η διατροφική αλυσίδα. Πρέπει να γνωρίζουμε, τι κακό μπορεί να κάνει το πλαστικό μίας χρήσης αλλά και πώς πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι και να υαισθητοποιηθούμε ώστε να κάνουμε μία μαζική προσπάθεια”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κισσάμου, ανέφερε  ότι “είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει την ευαισθησία μας προς το περιβάλλον και ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοιες ενέργειες και στο επίπεδο που μπορεί το ίδρυμα και αντιμετωπίζει τα σκουπίδια στην θάλασσα αλλά και εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε και στην στεριά και παντού”.

Η Αγγελικη Κοσμοπούλου εκτελεστική Διευθυντρια του ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, τόνισε μεταξύ άλλων “ο δήμος Χανίων έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, άρα έχει ένα μοντέλο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες πλευρές της Ελλάδας. Η γενική καταγραφή αυτό που ισχύει και στις περισσότερες περιπτώσεις της χερσαίας και θαλάσσιας ρύπανσης, είναι ότι το 80% προέρχτεαι από χερσαίες πηγές και ένα 20% από αυτό που εμείς οι ίδιοι αφήνουμε στις παραλίες”.

Μία εθελόντρια που συμμετείχε στην διαδικασία καθαρισμού του βυθού, τόνισε ότι το λιμάνι είχε αρκετά σκουπίδια, κυρίως γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά αλλά και αντικείμενα που συχνά πέφτουν από τα καϊκια όταν έχει φουρτούνα. Όπως ανέφερε, ο όγκος των απορριμμάτων είναι τόσο μεγάλος, που χρειάσθηκε να βουτήξουν δύο φορές για να απομακρύνουν τα σκουπίδια.

flashnews.gr