Ίσως ο μεγαλύτερος γρίφος τoν οποίο καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα για να διατηρήσει σε ασφάλεια την κοινωνική συνοχή, αλλά ταυτόχρονα να κερδίσει και πολιτικούς πόντους ενόψει των εκλογών που – όπως όλα δείχνουν – θα γίνουν το 2023. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να στρίψει κι άλλο το τιμόνι «αριστερά», να το στρίψει κι άλλο προς το λεγόμενο «κοινωνικό κέντρο».

Γράφει ο…  μη ειδικός συνεργάτης

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, έχουν περίπου οικειοποιηθεί τις έννοιες της σοσιαλδημοκρατίας και της κοινωνικής ευαισθησίας. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η  «καραμέλα» του αριστερόστροφου ηθικού πλεονεκτήματος πρέπει να τελειώνει μια και καλή, αφού η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει πολλά περισσότερα από την περίφημη «πρώτη φορά αριστερά» για να κρατήσει όρθια την κοινωνία.

Η ολιγοήμερη ραστώνη του Πάσχα τελείωσε και τώρα αρχίζει ο μεγάλος «μαραθώνιος» της κυβέρνησης. Μαραθώνιος και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ο Γολγοθάς της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί αφού θα πρέπει να δοθούν σκληρές μάχες για την ενέργεια στη σύνοδο κορυφής, ενώ ταυτόχρονα είναι στο τραπέζι και το θέμα της εθνικής λύσης με επιπλέον παρεμβάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση θα είναι βεβαίως το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Εκεί, θα πέσουν όλα στο τραπέζι, και τα ενεργειακά και τα εθνικά και τα ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι τυχαία η αναφορά της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι η οποία σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι κάτι παραπάνω από θερμή και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας». Είναι τεράστιας σημασίας η αναφορά που έκανε η κυρία Ψάκι για τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. «Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μητσοτάκης θα δώσει μάχη για τα ενεργειακά και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ταυτόχρονα είναι στο τραπέζι και το θέμα της εθνικής λύσης με επιπλέον παρεμβάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Στο εσωτερικό τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει ένα άλλο προφίλ με περιοδείες και οι στοχευμένες επισκέψεις που έχουν και μια ξεκάθαρη στόχευση εμπέδωσης ενός συγκεκριμένου προεκλογικού αφηγήματος. Φιλοδοξεί να κερδίσει χώρο στο κέντρο και για αυτό ακριβώς το λόγο επισκέπτεται κοινωνικές δομές, όπως έκανε με τη δομή κακοποιημένων γυναικών, αλλά και με τη δομή με παιδιά ΑΜΕΑ, καθώς και τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών του ΟΚΑΝΑ. Πάνω στον ίδιο καμβά κινούνται και οι επισκέψεις του στους χώρους των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της ΝΔ, όπως για παράδειγμα στη Νίκαια, στην Β’ Πειραιά. Ακόμα και η επίσκεψή του στη Σαλαμίνα εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το μοντέλο του να βρεθεί δίπλα στη βάση και στις λαϊκές συνοικίες, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να γίνεται λαϊκιστής και δημαγωγός.

Όσοι γνωρίζουν τον Μητσοτάκη ξέρουν ότι δεν θα πέσει στην παγίδα του να υποσχεθεί τα πάντα σε όλους για να ξαναβγεί πρωθυπουργός. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να πέσει στην παγίδα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας «ή αυτός ή εγώ». Το δίλλημα που θέτει ο αρχηγός της ΝΔ είναι το εξής: «Με την πρόοδο ή με την οπισθοδρόμηση;». Το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης είναι «ό,τι λέμε το κάνουμε» σε αντίθεση με τα τσιτάτα του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» τα οποία αποδείχθηκαν λόγια του αέρα!

Όλα λοιπόν θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας και «εκεί δεν θα μετρήσουν ούτε τα σκισίματα των νόμων, ούτε οι υποσχέσεις για διαγραφές χρεών, ούτε οι υποσχέσεις του τύπου θα μπείτε όλοι στο δημόσιο και θα περνάτε στα πανεπιστήμια ακόμη κι αν πιάσετε βαθμολογία 2 ή 3». Ο λαϊκισμός δεν περνάει πλέον στο λαό. Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο όπως το 2014.