Στην πρώτη «μετεκλογική» έξοδο στις αγορές με ένα νέο 7ετές ομόλογο προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, λίγες μόνο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως για μια νέα έκδοση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επισφραγίστηκε και από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων των διεθνών οίκων που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Ετσι, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την αμέσως επόμενη ημέρα. Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%, ξεπερνώντας έτσι τον ετήσιο στόχο του ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές (μετά τα 5 δισ. που αντλήθηκαν συνολικά από τις εκδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς), αν και είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες «έξοδοι» εντός του έτους. Ανάδοχοι τις έκδοσης του 7ετούς θα είναι έξι διεθνείς τράπεζες, οι Morgan Stanley, Deutsche Bank, Nomura, BofA, Barclays και Société Générale.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα έκδοση από την Ελλάδα, το οποίο δεν πρέπει να χαθεί, λόγω του ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς αγορές το οποίο δημιουργούν οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εκλογή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, γεγονός που τροφοδοτεί προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Tο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 50% από τις αρχές της χρονιάς, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται χθες στο 2,25%, ενώ ο ΟΔΔΗΧ προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για μια νέα έκδοση, αλλά οι εκλογές ανέστειλαν την πρωτοβουλία.

Οπως σχολιάζει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics, ένα νέο 7ετές ομόλογο είναι ένα καλό «σημείο» μεταξύ του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου που έχει ήδη εκδώσει φέτος το ελληνικό Δημόσιο και σε αυτή τη διάρκεια υπάρχει ένα «κενό» στην καμπύλη, οπότε αποτελεί καλή κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ. Σε ό,τι αφορά την απόδοση που μπορεί να «πετύχει» η Ελλάδα, κατά τον Ζίγκλιο, δεδομένου ότι σήμερα το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2026 έχει απόδοση 1,62% και το ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 έχει απόδοση 2,05%, ένα «δίκαιο» επιτόκιο τοποθετείται γύρω στο 1,75%-1,85%.

Από την πλευρά της, η Nomura σημείωσε πριν από μερικές ημέρες πως η Ελλάδα βρίσκεται στην ασυνήθιστα ευνοϊκή θέση όπου μια νέα έκδοση κρατικών ομολόγων θα κριθεί θετικά από την αγορά, καθώς θεωρείται ότι θα βελτιώσει τη γενική ρευστότητα, προσελκύοντας μια μεγαλύτερη επενδυτική βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχει ένα «παράθυρο» για έκδοση στην παρούσα φάση και ένα άλλο θα προκύψει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Πηγή:Καθημερινή