«Βασικό εταίρο» των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υποστήριξης και της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο, χαρακτήρισε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο κ. Πομπέο –που κατά την παραμονή του στην Τουρκία δεν είχε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους– επισκέφθηκε τον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου η σύζυγός του Σούζαν και ο ίδιος προσκύνησαν και άναψαν κερί, ενώ η συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο στην αίθουσα ακροάσεων στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Φανάρι.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης και τους ορθόδοξους πιστούς στην Τουρκία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της εκεί ομογένειας, περιγράφοντάς την ως ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε και το ζήτημα της προστασίας των χριστιανών, αλλά και όλων των υπόλοιπων θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια λόγω των πολεμικών συγκρούσεων έχουν δοκιμαστεί σκληρά, με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό και την προσφυγιά πολλών από αυτούς.
Μετά το πέρας της συνάντησης, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, είπε ότι συζητήθηκε, ωστόσο δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο κ. Εμμανουήλ υπενθύμισε, ακόμη, ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και τη λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες δηλώσεις του ενίσχυσε έτι περαιτέρω την αίσθηση ότι η Αγκυρα εργάζεται για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. «Με το πρόγραμμά μας στην Κύπρο νομίζω πως δώσαμε την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να χωρίσουν την Τουρκία με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος)». Και προσέθεσε ότι «λόγω της αδιάλλακτης στάσης του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα ζητήματα τα οποία δεν έχουν αξία συζήτησης, διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης και σηκώνουμε τα μανίκια για ένα νέο μέλλον».
Στις Βρυξέλλες
Η τουρκική στάση δεν περνάει απαρατήρητη στις Βρυξέλλες. Χθες, υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος επισήμαινε ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε «μια σειρά από ενέργειες που πηγαίνουν ενάντια στο πνεύμα» της αποκλιμάκωσης που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα της Συνόδου της 1ης Οκτωβρίου. Το θέμα της συμπεριφοράς της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα κατεχόμενα Βαρώσια «θα απασχολήσει τη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή», αλλά και την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις 7 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, επαφίεται στους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, να κρίνουν ποια είναι η σωστή απάντηση στις «μη φιλικές» αυτές ενέργειες της Τουρκίας. Στο ΣΕΥ της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη νέα τουρκική NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις», ενώ ο Ν. Χριστοδουλίδης θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα Βαρώσια.
Πηγή: kathimerini.gr