Η στήριξη της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου μεταβαίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Σύνοδος θα αποτελέσει και τη βάση των διεργασιών ενόψει και της πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αντίστοιχη συνάντηση με τη σημερινή Σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ, με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής, είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στην Αθήνα, παρουσία και των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών. Ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.