Μεγάλη οικονομική ζημία, που ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, είχε προκαλέσει παράνομη πλατφόρμα στα δίκτυα που εντόπισαν οι Αρχές.
Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, αστυνομικές αρχές έξι ευρωπαϊκών χωρών εξάρθρωσαν ένα τεράστιο δίκτυο πειρατείας, το οποίο χαρακτηρίζουν το σημαντικότερο στον κόσμο, σε πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών στο διαδίκτυο.
Για την υπόθεση συνελήφθη στην Ελλάδα ένας 31χρονος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός 27χρονου, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.
Με τον συντονισμό της Europol και της Eurojust, η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία κατάσχοντας εξοπλισμό και κλείνοντας υπηρεσίες που πωλούσαν παράνομα σε εκατομμύρια τηλεθεατές.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της παράνομης πλατφόρμας Xtream Codes, η οποία, σύμφωνα με τη Eurojust, προκάλεσε ζημιές ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ στη νόμιμη αγορά, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 23 υπόπτων.
Η πλατφόρμα επέτρεπε την παράνομη επαναγορά, μέσω μιας μοναδικής συνδρομής έναντι του αντιτίμου των 12 ευρώ, των περιεχομένου πολλών πακέτων προγραμμάτων (μεταξύ άλλων των ομίλων Sky, DAZN, Mediaset, Netflix και Infinity).
«Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εταιρείες τηλεοπτικού περιεχομένου, στον ιδιωτικό τομέα και σε κρατικούς φορείς είναι τεράστιες» δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ιταλίας στη Eurojust Φίλιππο Σπιέτσια, σε μια συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.
«Οι συνέπειες αυτής της παράνομης δραστηριότητας περιλαμβάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό, οικονομικές ζημιές (…) και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο» υπογράμμισε ο ίδιος.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία έκλεισαν περίπου 200 σέρβερ στο πλαίσιο της όλης επιχείρησης.
Αυτό ακριβώς συνέβαλε στην αποκάλυψη και απενεργοποίηση «της παράνομης πλατφόρμας διαδικτυακής τηλεόρασης, της πλέον διαδεδομένης μεταξύ των ψηφιακών πειρατών», σύμφωνα με την ιταλική οικονομική αστυνομία.