Η κοινωνική συμπερίληψη και η ενεργή υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελούν θεμελιώδεις πτυχές μιας προοδευτικής κοινωνίας. Ένας από τους πιο επιτακτικούς τομείς παρέμβασης για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για την ουσιαστική στήριξη των αστέγων συμπολιτών μας και την επανένταξη τους στην κοινωνία. Με ενεργητικές πολιτικές που ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι πιστεύουμε στην ισονομία και την παροχή ίσων ευκαιριών χωρίς διακρίσεις. 

Στην κατεύθυνση αυτήν, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» εντάσσεται στο πλέγμα των δημόσιων πολιτικών που υλοποιούμε, προκειμένου να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να δώσουμε στους συνανθρώπους μας που αποκόπηκαν βίαια από τον κοινωνικό ιστό, μια ευκαιρία για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από νέα αφετηρία. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν υιοθετεί τη φιλανθρωπική προσέγγιση. Δεν αποσκοπεί απλά να παράσχει κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγη για ένα διάστημα. Αντίθετα, ενώ διαπνέεται από έντονο κοινωνικό πρόσημο, παράλληλα αντανακλά τη φιλοσοφία μιας δικαιωματικής και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης. Η παροχή στέγασης συνδυάζεται με ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και με επαγγελματική ένταξη, έτσι ώστε το υποστηρικτικό πλαίσιο να είναι συνεκτικό και ολοκληρωμένο, για ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα. Η ενδυνάμωση εκτός από ειδικούς επιστήμονες, γίνεται και από ομοτίμους, ανθρώπους δηλ. που έχουν βιώσει την κατάσταση έλλειψης στέγης στο παρελθόν και έχουν επανενταχθεί στον κοινωνικό ιστό. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δράσεις του προγράμματος εξειδικεύονται σε τρεις πυλώνες: 

α. Επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.
β. Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.
γ. Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία. 

Το επιδραστικό αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αστεγίας, καθώς επίσης και στην πρόληψη, αφού απευθύνεται και σε άτομα που ζουν υπό την απειλή έλλειψης στέγης. Στοχεύει στην επανένταξη των αστέγων στην εργασία και την κοινωνία, και την ενίσχυση της ορατότητας τους, αίροντας τους φραγμούς που εμποδίζουν την κοινωνική τους συμπερίληψη. 

Όταν θεσπίσαμε αυτό το πρόγραμμα ως μόνιμη δημόσια πολιτική, γνώρισα πολλούς ανθρώπους που διαβιούσαν στο δρόμο και σε συνθήκες επισφαλούς στέγασης. Τώρα τους βλέπω με σπίτι, δουλειά, έχοντας αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στην κοινωνία. Κάτι τέτοιες, τόσο δυνατές στιγμές, είναι που δίνουν πραγματικό νόημα στην πολιτική και στο διαρκή αγώνα μας για κοινωνική συμπερίληψη.

* Ο Γιώργος Σταμάτης είναι βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας