Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στον εορτασμό της 48ης επετείου του Κινήματος του Ναυτικού, ο οποίος διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Στην εορταστική εκδήλωση παρέστησαν o Βουλευτής Α΄ Πειραιώς (ΝΔ) κ. Νικόλαος Μανωλάκος, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και η Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη.
Τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες εκπροσώπησαν ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς κ. Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ), ο Υποναύαρχος ε.α. κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης ΠΝ (ΚΚΕ), ο Α΄ επιλαχών Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κ. Νικόλαος Σούτας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) και η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κ. Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡα25).
Παραβρέθηκαν επίσης ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης.
Στον εορτασμό παρέστησαν ο Επίτιμος Υποναύαρχος κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:
«Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από το κίνημα ενάντια στη Στρατιωτική Δικτατορία, που έμεινε στην ιστορία ως το Κίνημα του Ναυτικού. Ένα Κίνημα που πυροδοτήθηκε από τις τάξεις των Αξιωματικών του Ναυτικού, ως απότοκος της δημοκρατικής τους συνείδησης και των πατριωτικών καταβολών τους.
Στο κίνημα αυτό, εκτός από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχαν και στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ιδιώτες, εκφράζοντας το σύνολο του δημοκρατικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Λαού.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το καθήκον, δηλαδή η ηθική υποχρέωση, πρέπει να συμβαδίζει με τη διαταγή, δηλαδή τη νομική επιταγή. Ένας δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να έχει διλήμματα ανάμεσα στα δύο αυτά, διότι θα πρέπει να συμβαδίζουν. Η σύγκρουση μεταξύ τους είναι η απόδειξη της κακής λειτουργίας της πολιτείας και των θεσμών, πράγμα το οποίο ήταν η καθημερινή πραγματικότητα κατά την επταετία. Όταν καθήκον και διαταγή βρίσκονται σε σύγκρουση, τότε υπάρχει δυσλειτουργία της πολιτείας και των θεσμών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πίστη στη Δημοκρατία και στο καθήκον τους απέναντι στον Ελληνικό Λαό, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Οι συμμετέχοντες στο Κίνημα του Ναυτικού επέλεξαν το καθήκον βάσει αυτού που τους επέβαλε η δημοκρατική τους συνείδηση. Αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε εμείς σήμερα από τις εποχές εκείνες, όσο και αν φαντάζουν μακρινές.
Εξοχοτάτη κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Σε μια απρόσκοπτη διαδρομή που συνιστά τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Κράτους, αποτελεί αίσθηση χρέους η απονομή φόρου τιμής σε αυτούς που προέταξαν την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, για να μπορούμε εμείς, σήμερα, να απολαμβάνουμε με αξιοπρέπεια τα αγαθά της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ένα εμβληματικό για τον ελληνισμό χρονικό και ιστορικό σταυροδρόμι, αφού φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, η αναδίφηση τέτοιων ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος, όπως το Κίνημα του Ναυτικού, επιβεβαιώνει ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, υπερβαίνοντας τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και προσωπικές σκοπιμότητες.
Η Ελλάδα διέρχεται αναμφισβήτητα μια κρίσιμη περίοδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με προκλητικές συμπεριφορές, απειλές στρατιωτικής ισχύος, παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις συνθήκες, η Πατρίδα, με απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δηλώνει ανυποχώρητη στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων και επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
Κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της Πατρίδας συνιστούν οι σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εγγυώνται – με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους – την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.
Κλείνοντας, αποτίουμε ευλαβικά φόρο τιμής σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, σε εκείνους που είναι κοντά μας, αλλά και σε εκείνους που δεν είναι πλέον στη ζωή. Έχουμε χρέος απέναντί τους να καταθέσουμε ως μέρος της συλλογικής μας αυτοσυνειδησίας την άνευ όρων αφοσίωσή μας στα ιδεώδη της δημοκρατίας και στην ανιδιοτελή αγάπη για την Πατρίδα».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ και ομιλίες πραγματοποίησαν ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο Αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης ΠΝ.