«Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν κατατεθεί πάνω από 6.000 ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ σε υπουργούς για τοπικά και ευρύτερα ζητήματα», λέει ο Σταύρος Καλαφάτης και απαντά στην παραφιλολογία περί «αντάρτικου». Είναι εκ της θέσεώς του ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα το κοινοβουλευτικό έργο, αισιοδοξεί για την Ελλάδα και αναλύει στο «Μ» όσα έχουμε επιτύχει ως χώρα, αλλά και όσα μέλλεται να γίνουν.


Εχετε καταλήξει στους λόγους που η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθηλωμένη στα ποσοστά των ευρωεκλογών, παρά την καθίζηση των ποσοστών της αντιπολίτευσης; Μήπως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης καθυστερεί και δεν αποδίδει άμεσα για τους πολίτες;

Οι πολίτες ανέθεσαν σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης και απαιτούν να εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους. Θέλουν ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο γρήγορα. Πάντοτε, όμως, με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ανυπεράσπιστο αμπέλι δεν θα βρει ποτέ ξανά την Ελλάδα κανένας. Βασικός στόχος είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και βεβαίως η διαρκής μείωση της ανεργίας. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση έχει μπροστά της νέα και πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, το στεγαστικό, η σύγκρουση με τα φαινόμενα νεανικής βίας και η τόνωση της ασφάλειας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η ποιοτική βελτίωση στις μεταφορές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της καθημερινότητας κάθε πολίτη όπου κι αν ζει. Και βέβαια, η ενίσχυση της ανάπτυξης, η μείωση των ανισοτήτων.

Ας μην ισοπεδώνουμε, όμως, τα πάντα. Σήμερα τα πάντα γύρω μας είναι καλύτερα απ’ ό,τι χθες. Λύσεις που απαιτούσαν μήνες –οι συντάξεις που χρειάζονταν μήνες για να βγουν χρειάζονται τώρα λίγο καιρό– και μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες φτάνουν στο κινητό μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Η Ελλάδα –και το επιβεβαιώνουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις– άλλαξε σελίδα. Ανέβηκε οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά. Μείωσε σχεδόν στο μισό την ανεργία. Αυξήθηκαν τόσο οι συντάξεις όσο και οι μισθοί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπήκαν σε εφαρμογή μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, προγράμματα για την απόκτηση στέγης από νέους, δράσεις ενίσχυσης των φοιτητών μας. Αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και εκσυγχρονίζονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Εφαρμόζεται νέο πλαίσιο απέναντι στην οπαδική βία και την παραβατικότητα ανηλίκων που παρουσιάζει θλιβερή έξαρση. Επισπεύδεται η απονομή της δικαιοσύνης.

Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στις γειτονιές μας. Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και μπαίνει τέλος στα γκισέ της ταλαιπωρίας. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουμε αποφασιστικά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους, ανεβάζουν τα εισοδήματα, τονώνουν την κοινωνική συνοχή. Mην κάνουμε λάθος, λοιπόν: το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, απαιτούν χρόνο υλοποίησης και απόδοσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά. Τι φταίει;

Η ακρίβεια άρχισε να εμφανίζεται μετά το τέλος της πανδημίας και πήρε εκρηκτικές διαστάσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξαιτίας των ενεργειακών ανατιμήσεων που προκάλεσε. Αποτελεί –και το αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat– ένα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει μόνη. Φαίνεται, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του. Θυμίζω ότι από την αρχή η κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις άξονες: Πρώτον, βελτίωση των εισοδημάτων, αλλά και μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, που φέτος ξεπερνούν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, με μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια, ένταση των ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ και επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες. Ουδέποτε στο παρελθόν έγιναν οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα. Και τρίτον με δράσεις για τη συγκράτηση των τιμών: Επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη. Ρυθμίσεις για τη διόρθωση δομικών στρεβλώσεων στην αγορά, τη διαφάνεια στις τιμές και την αποτροπή παραπλανητικών εκπτώσεων. Πρωτοβουλίες όπως η μείωση τιμών κατά 5% και το «Καλάθι του νοικοκυριού».

Πρόσφατα άρχισαν επαφές των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει γκρίνια για έλλειψη ενημέρωσης;

Με οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η γενική γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας έχει ξεκινήσει νέο κύκλο συναντήσεων βουλευτών της ΝΔ με υπουργούς για τις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι ο πρώτος κύκλος συναντήσεων και θέλω να βεβαιώσω ότι οι συνάδελφοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον. Σύντομα θα αρχίσουμε και νέο κύκλο συναντήσεων ανά Περιφέρεια για θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Οι συνάδελφοι θέλουν να συμβάλλουν στην επίτευξη ακόμη πιο γρήγορων αποτελεσμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και τα μέλη της κυβέρνησης ανταποκρίνονται θετικά. Ολοι, άλλωστε, συμφωνούμε πως μαζί πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Διακρίνετε κι εσείς «γαλάζιο αντάρτικο» μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Και πώς σχολιάζετε την απουσία Σαμαρά, Καραμανλή από τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΝΔ;

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, έχουν κατατεθεί πάνω από 6.000 ερωτήσεις βουλευτών της σε υπουργούς για τοπικά και ευρύτερα ζητήματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, παρότρυνε τους συναδέλφους να έχουν ενεργό συμμετοχή και με κατάθεση ερωτήσεων. Αλίμονο αν η κατάθεση μιας ερώτησης από έναν συνάδελφο θεωρείται αντάρτικο. Φτάνει βεβαίως οι ερωτήσεις που κατατίθενται να μην περιέχουν συκοφαντικές επιθέσεις, να αποβλέπουν στην ανάδειξη υπαρκτών ζητημάτων και όχι στην εκτόξευση ύβρεων.

Ασφαλώς θα ήθελα να είναι παρόντες και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ηταν, άλλωστε, μια γιορτή για τον ιδρυτή μας, τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τους ηγέτες που τον διαδέχθηκαν από τότε μέχρι σήμερα. Ηταν μια γιορτή που γεμίζει υπερηφάνεια κάθε νεοδημοκράτισσα και κάθε νεοδημοκράτη.

Σας προβληματίζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο κύμα προσφυγικών ροών και μια ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση που μπορεί να ξεσπάσει;

Βάζετε, κυρία Κουτροκόη, δύο εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα. Διότι προφανώς για την Ευρώπη δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη ούτε μια νέα ενεργειακή κρίση, ούτε το βάρος ενός νέου προσφυγικού ζητήματος. Μέχρι στιγμής, οι κίνδυνοι μιας μείζονος ενεργειακής κρίσης παραμένουν χαμηλοί, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα ποια μπορεί να είναι η τελευταία λέξη της κρίσης. Ούτε ποιοι μπορεί να εμπλακούν, ούτε ποιες διαστάσεις μπορεί να πάρει μια ευρύτερη ανάφλεξη, ούτε ποιες αυξήσεις μπορεί να επιφέρει στα καύσιμα. Σίγουρα, πάντως, η παράταση της στρατιωτικής αναμέτρησης στον Λίβανο είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές. Μην ξεχνάμε ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων και έχει αυτήν τη στιγμή δυόμισι εκατομμύρια πρόσφυγες.

Είναι επομένως βέβαιο πως κάποιοι από αυτούς θα θελήσουν να φύγουν προς τη Συρία, την Τουρκία και προφανώς προς τη χώρα μας, θα υπάρξει πρόβλημα. Θα χρειαστεί επομένως –όπως έγινε και στο παρελθόν– μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός πολέμου.