Ιεραρχημένοι στόχοι είναι το χαμηλός κόστος δανεισμού, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, η βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και συνακόλουθα η ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δυνατότητας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες για την ανάπτυξη και την πλήρη ανάταξη της εθνικής οικονομίας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Αυτές τις επισημάνσεις έκανε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κατά τη συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου και όπως σημείωσε, από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης καταγράφονται στο πεδίο της οικονομίας «θετικές ενδείξεις: Εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών. Εκδόθηκε 7ετές ομόλογο με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018. Ενισχύθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σημειώνοντας την υψηλότερή επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014. Δρομολογείται η διαδικασία για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015» ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε και το υπό συζήτηση και ψήφιση πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει, «στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου και των προτεραιοτήτων της, τις πρώτες λελογισμένες μειώσεις φόρων και τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις οφειλές των πολιτών προς την εφορία, νωρίτερα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Οφειλές που ανέρχονται σήμερα στα 104 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014, συνέπεια της οικονομικά αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο θέτει δύο προτεραιότητες: Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται, μεσο-σταθμικά, κατά 22% από το 2019. «Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς. Όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους. Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια. Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη. Μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Όπως εξήγησε, η προτεινόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ «δεν δίνει πολλά σε λίγους». «Συγκεκριμένα, οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. φορολογουμένων. Η ελάφρυνση μάλιστα που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».
Κατά τον υπουργό, η προτεινόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη. «Συγκεκριμένα, η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ, θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης. Επίσης, 474.000 πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της απελθούσας κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν, για πρώτη φορά. Τέλος, 1,3 εκατ. πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση, από 90 μέχρι 170 ευρώ, με τη ρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση».
Συμπερασματικά, «με τη ρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στη βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων, επανέλαβε πως αυτή η «εξαιρετικά ευνοϊκή» ρύθμιση θα είναι η τελευταία και πως μετά τη λήξη της «θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις».
«Εξαρχής θέτουμε ένα γνωστό και σταθερό πλαίσιο κανόνων. Έτσι οικοδομούμε τη σταθερότητα. Και το Κράτος ανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Επανέλαβε πως στόχος της φορολογικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι «ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς βεβαίως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας. Με κινητροδότηση της υγιούς, παραγωγικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, που αποδεκατίστηκε τα τελευταία χρόνια. Μεσαία τάξη που με κριτήρια εισοδήματος από την εργασία και φυσικού πλούτου θέλουμε να αποτελεί το μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μεσαία τάξη που ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο, λειτουργώντας παραδειγματικά».
Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, επιδιώκει την ανασυγκρότηση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα και δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».
Με πληροφορίες από Βουλή Τηλεόραση, ΑΠΕ, Ναυτεμπορική