Ραντεβού στα μπλόκα τον Γενάρη έδωσαν οι αγρότες που συναντήθηκαν χθες και συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας.

Τα τρακτέρ έχουν πάρει θέση στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη την οποία κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 αγροτικοί σύλλογοι. «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ-αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» και «Αγρότη πολέμα-σου πίνουνε το αίμα», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στη Γενική Συνέλευση που συμμετείχαν 67 σύλλογοι και 27 Ομοσπονδίες και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, αφού αναφέρθηκε στα βασικά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους βγάζουν στον δρόμο του αγώνα για ακόμα μια φορά, τόνισε ότι η κινητοποίηση αποτελεί τη συνέχεια του πολύμορφου αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Ένας αγώνας που θα κλιμακωθεί στα μέσα του Γενάρη με τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε σε κατακτήσεις που είχαν με παλιότερους αγώνες επισημαίνοντας ότι και τώρα πρέπει οι αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην εμπιστευτούν όλους αυτούς που με τις πολιτικές τους, τους οδηγούν σε ξεκλήρισμα.

«Η φτώχεια μας βγάζει στον δρόμο» δήλωσε τις προηγούμενες μέρες, εξηγώντας πως «δεν υπάρχουν παραγωγές, δεν υπάρχουν τιμές. Χωρίς υπερβολή, το 99% των αγροτών φέτος έχουν μπει μέσα από το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον να καταφέρουν να επιβιώσουν. Οι παραγωγές είναι 50% με 70% κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι τιμές έχουν κατρακυλήσει. Για παράδειγμα τα έξοδα που έχουμε κάνει για το βαμβάκι είναι για 600 κιλά και εμείς φέτος έχουμε μαζέψει από μηδέν έως 300 κιλά».

Την ανάγκη του κοινού αγώνα αγροτών-εργατών απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική τόνισε, χαιρετίζοντας στη Γενική Συνέλευση, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Καρδίτσας.

Όπως μεταφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη, το 2024 ίσως να ήταν η καταστροφικότερη χρονιά για τις καλλιέργειες, καθώς η παραγωγή ήταν τόσο μικρή που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε το 50% με 70% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ήταν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, των πλημμυρών και του παρατεταμένου καύσωνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, ασθένειες που όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών σχετίζονται «με τις συνεχείς εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό και τους ελλιπείς ελέγχους στα σύνορα της χώρας».

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο κόστος της ενέργειας είναι επιβεβλημένη όπως και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τονίστηκε στη συζήτηση. Η μικρή παραγωγή, οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προιόντων, η ακριβή ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, τα έργα υποδομής, οι ελληνοποιήσεις και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει μια σειρά ζημιών, είναι μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες. Ωστόσο υπάρχουν και επιμέρους προβλήματα που αφορούν διάφορες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στην σύσκεψη ήταν να στηθούν μπλόκα σε λιμάνια και αεροδρόμια, σε τελωνεία και σύνορα για να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ συζητήθηκε να επαναληφθεί η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συντεταγμένα με τα τρακτέρ τους για τα χωριά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με σκοπό την οργάνωση του αγώνα.

Τα αιτήματα

Ανάμεσα στη σειρά αιτημάτων που προβάλλουν οι αγρότες της Καρδίτσας ξεχωρίζουν:

- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής και εισοδήματος εξαιτίας και της χαμηλής τιμής.

- Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και τη δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.

- Να γίνουν με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.

- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/kWh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι αγρότες των Χανίων όπου η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια, ζητώντας στήριξη του κλάδου τους. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς του νομού ζητούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς, όπως επισημαίνουν, η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων με τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος παραγωγής.