Το γεγονός ότι η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, οι 6+6, και αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Ομπρέλα, μάζεψαν τα πράγματα και έφυγαν από το σπίτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει, ταυτόχρονα, ότι έχει λήξει και ο πόλεμός τους με την Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς πως τα πράγματα συνεχίζουν να κλιμακώνονται, με τις δηλώσεις και από τις τρεις πλευρές «να δίνουν και να παίρνουν» σε καθημερινή βάση. 

Η σφοδρότητα της έντασης φάνηκε ήδη από την πρώτη στιγμή που αποχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Ομπρέλα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, χωρίς να χάσει καιρό, ξεκίνησε να ζητάει από το βήμα εκείνης της επεισοδιακής Κεντρικής Επιτροπής από τους δύο βουλευτές της τάσης που αποχώρησε, δηλαδή τον κ. Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δυο βουλευτές έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας».

Βάσει αυτού, είχε πει, «όλοι/όλες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/υποχρεωμένες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, όλοι/όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους».

Η «πρόβλεψη» του Τσακαλώτου για ΚΟ από ανεξάρτητους

Από πλευράς τους, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά ούτε και η κα Πέρκα ικανοποίησαν το αίτημα του κ. Κασσελάκη, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συσπειρώνονταν στην ομάδα Αχτσιόγλου, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, να αναμένεται η ανακοίνωση της συγκρότησης μίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα απαρτίζουν όλοι οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της αποχώρησής τους από αυτόν. 

Μάλιστα, την ιδέα-βόμβα την είχε ρίξει πρώτος ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος, μιλώντας στον ANT1, μετά την αποχώρησή του, είχε αναφέρει πως είναι εφικτός ο στόχος για 10 ακόμη και 12 βουλευτές, προκειμένου να σχηματιστεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από κοινού με την Έφη Αχτσιόγλου και όσους από την τάση «6+6» αποχωρήσουν, αλλά και από άλλους βουλευτές που ενδεχομένως θ΄ ακολουθήσουν.

Τελικά, ήρθε και η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κασσελάκη να δηλώνει σχετικά με αυτό το γεγονός στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». 

Οι «Τσακαλώτοι και Κατρούγκαλοι» VS ο Περίανδρος Πώποτας-Κασσελάκης

Σε αυτό το σημείο είναι που τα μέτωπα που καλείτο να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάστηκαν, καθώς ήδη μαινόταν ένας πόλεμος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ τώρα ξεκινούσε άλλος ένας με την Έφη Αχτσιόγλου. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ο στενός του περίγυρος, από αυτές τις δύο μεγάλες αποχωρήσεις και έπειτα, προχωρούσαν σε εριστικές, θα μπορούσε να πει κάποιος, δηλώσεις για τους αποχωρήσαντες.

Για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης πριν λίγες μέρες είχε προχωρήσει στην παρακάτω δήλωση, στην οποία έκανε λόγο και για τον κ. Τσακαλώτο: «Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή. Αυτή η εποχή έχει λήξει. Πλέον η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει τον μανδύα της φοροεπιδρομής, εμείς θέλουμε δίκαιη φορολόγηση και αξιοπρέπεια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους». 

Φυσικά, η απάντηση του κ. Τσακαλώτου ήταν άμεση, με ανάρτησή του στο Facebook, θυμίζοντας αγώνα πινγκ-πονγκ: «Ο κ. Κασσελάκης δεν θα κυβερνούσε βεβαίως με εμένα, χωρίς ωστόσο να με ρωτήσει αν θα ήθελα να συμμετέχω σε μια τέτοια φαντασιακή κυβέρνηση». Μάλιστα, άφησε και αιχμές και για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως θέλει να γυρίσει «στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», τονίζοντας: «Ο νέος Πρόεδρος της Πατριωτικής Αριστεράς θα ήθελε επίσης να πάμε «εμπρός πίσω», όπως έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο γνωστό σήριαλ. Έτσι φαίνεται φαντάζεται το μέλλον, ως αγνό παρελθόν, με όσα επικίνδυνα για την κοινωνία και την οικονομία ενέχει μια τέτοια στοχοθεσία».

Η καρέκλα της Έφης και η τοξικότητα του Στέφανου 

Μετά ήρθαν και τα πυρά κατά της Έφης Αχτσιόγλου, με τον κ. Κασσελάκη να «εξομολογείται» στο κοινό του στο X πως «με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας».

Στη συνέχεια, την απάντηση στις έμμεσες κατηγορίες Κασσελάκη κατά της Αχτσιόγλου, δεν απάντησε η ίδια, αλλά ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος εξήγησε στο OPEN μετά το συμβάν ότι «δεν αντιμετωπίζουμε όλοι μας την πολιτική με όρους καρέκλας. Υπηρετούμε αρχές. Είναι τεράστια η διαφορά στην αντίληψη του τι είναι πολιτική και πώς ασκείται», ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Κασσελάκης «αρέσκεται στην τοξικότητα». 

Τα σχέδια

Προς το παρόν, μέχρι στιγμής αυτό που συμβαίνει μέχρι να ανακοινωθεί και αυτή η νέα ΚΟ, είναι αυτός ο πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως ήδη τα δύο στρατόπεδα στα επιτελεία τους προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Γιατί, όπως είπε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, τώρα, Κουμουνδούρου και αποχωρήσαντες είναι ανταγωνιστές. 

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η είδηση των τελευταίων ημερών που αναφέρει τον κ. Κασσελάκη να αποδέχεται πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για συνεργασία και διάλογο για δημιουργία μετώπου προοδευτικών δυνάμεων. Από την άλλη, αξίζει να ληφθεί υπόψη και η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου που δίνει έναν τόνο για τις βλέψεις των αποχωρησάντων μπροστά στις ευρωεκλογές: «Με τον κ. Κόκκαλη, θα έπρεπε να μπορούμε να σχηματίσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Μπορεί σε ένα τέτοιο σχήμα να μπορούσε να υπάρχει συζήτηση αν θα μπορούσαν οι ευρωβουλευτές να ενταχθούν στην ομάδα της Κεντροαριστεράς ή στην ομάδα των Πρασίνων».