Συστατικά

8 κομμάτια ξεπαγωμένα φιλέτα άσπρου ψαριού,
1 φλ. αλεύρι,
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 φλ. μπίρα (από μπουκάλι ή τενεκεδάκι που μόλις ανοίξατε),
1 αβγό χωρισμένο,
αλάτι, πιπέρι,
1 κιλό (4 μεγάλες περίπου) πατάτες,
μπόλικο λάδι για τηγάνισμα.
Σος μαγιονέζας
1 φλ. μαγιονέζα,
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι,
1 κουταλιά μουστάρδα,
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προαιρετικά

Βήματα

Ετοιμάζετε το χυλό:

Βήμα 1

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο μπολ βάζετε την μπίρα και τον κρόκο του αβγού και τα ανακατεύετε με το σύρμα να σμίξουν.

Βήμα 3

Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του αλεύρου και αδειάζετε μέσα το μίγμα της μπίρας.

Βήμα 4

-Ύστερα, την ενσωματώνετε σιγά- σιγά στο αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.

Βήμα 5

Τον κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 6

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μακρόστενα μπαστουνάκια πλάτους 1 εκ. περίπου.

Βήμα 7

Τα απλώνετε πάνω σε πετσέτα- χωρίς να τα ξεπλύνετε.

Bήμα 8

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230°C.

Βήμα 9

Ζεσταίνετε καλά μπόλικο λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα (ή στη φριτέζα στους 180°C) και τηγανίζετε μέσα τις πατάτες μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν για 5 περίπου λεπτά.

Βήμα 10

Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις απλώνετε σε μια στρώση στο ταψί του φούρνου.

Βήμα 11

Τις ψήνετε στην πιο ψηλή θέση του φούρνου για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του στους 95°C, για να κρατηθούν ζεστές.

Βήμα 12

Στο μεταξύ, χτυπάτε το ασπράδι σε ένα μπολ μέχρι να αφρίσει και το ανακατεύετε απαλά στο χυλό.

Βήμα 13

Στεγνώνετε τα φιλέτα, τα αλατοπιπερώνετε και ξαναζεσταίνετε το λάδι στην κατσαρόλα.

Βήμα 14

Τα βουτάτε στο χυλό και τα τηγανίζετε δυο-δυο στο λάδι για 5 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα κάθε τόσο, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Βήμα 15

Τα βγάζετε σε πιατέλα και τα κρατάτε κι αυτά ζεστά στο φούρνο, μέχρι να ψήσετε και τα υπόλοιπα.

Βήμα 16

Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις σερβίρετε με τα ψάρια και σος μαγιονέζας.

Βήμα 17

Αν θέλετε, τα ραντίζετε με ξίδι και τα συνοδεύετε με κέτσαπ.