Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής που του πιστώνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε χθες Τρίτη, 26 Μάη, την τελευταία τακτική ενημέρωση, ελπίζοντας αυτές οι ενημερώσεις να μην επανέλθουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά.
Όπως ανακοίνωσε, επιστρέφει στους μαθητές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, οι οποίοι δηλώνουν περήφανοι που έχουν καθηγητή έναν τέτοιο άνθρωπο και επιστήμονα, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μάθημα που τους διδάσκει είναι να αντιμετωπίζουν τον ασθενή σαν δικό τους συγγενή, που πίσω του έχει μια οικογένεια που ανησυχεί. Ένα μάθημα, που δεν θα το βρουν στα βιβλία…
Ένα μάθημα που έγινε καθαρό σε όλους τους ‘Ελληνες στη διάρκεια της συνεχούς ενημέρωσης των ημερών της πρωτοφανούς κατάστασης που έζησε όλο αυτό διάστημα η χώρα και ο πλανήτης γενικότερα. Η ανθρώπινη διάσταση στη διαχείριση της πανδημίας ήταν αυτή που με τη σειρά της συνέβαλε στα θετικά αποτελέσματα, πείθοντας τον κόσμο για την αανάγκη να πειθαρχήσει σε μέτρα πρωτόγνωρα.
Η αναγνώριση στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα ήρθε και από το εξωτερικό με σειρά δημοσιευμάτων που εξυμνούσαν τον ίδιο και την κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. «Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» ήταν ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που είχαν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, σημειώνοντας για την Ελλάδα ότι «όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Είναι ειλικρινής, και έχει πρωταγωνιστήσει ώστε η χώρα να λάβει εγκαίρως μερικά από τα πιο περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά». «Είναι ταπεινός, μετριοπαθής και συμπονετικός αλλά είναι αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός», κατέληγε η εφημερίδα για τον Σωτήρη Τσιόδρα.
«Ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες» ήταν ο τίτλος διθυραμβικού σχολίου στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφερόταν στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την ελληνική κυβέρνηση και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Η γερμανική εβδομαδιαία Die Zeit, υπογράμμιζε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ανάπτυξη της βασικής στρατηγικής από την Ελλάδα για τον περιορισμό του θανατηφόρου ιού. «Χάρη κυρίως στον Σωτήρη Τσιώδρα», έγραψε ο Die Zeit, καταφέρθηκε να σωθούν αμέτρητες ζωές σε ένα πρόγραμμα που είπαν ότι ήταν ένα μοντέλο για άλλες χώρες.
Σε εκτενές άρθρο της η Le Figaro παρουσίαζε ως πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα, τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. «Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό», ανέφερε το άρθρο, εξηγώντας γιατί έχει γίνει το πιο αγαπημένο πρόσωπο των Ελλήνων αυτόν τον καιρό.
«Είναι 6 μ.μ., χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο» και συνέχιζε: «Στην οθόνη βλέπουμε έναν άνθρωπο με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένο, αλλά και αθλητικό με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή «Μείνετε σπίτι». Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα».
Σε εκτενές δημοσίευμα, η Washington Post ανέλυε την επιτυχημένη τακτική που ακολούθησε η χώρα στη μάχη κατά της πανδημίας, κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν από πολύ νωρίς και στη συμβολή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. «Καθισμένος πίσω από ένα γραφείο σε ένα φωτεινό δωμάτιο, παραθέτει τους αριθμούς και τις τελευταίες ιατρικές συμβουλές. Τις στεγνές αναφορές ακολουθούν συχνά προσωπικές σκέψεις και σχόλια για την ενότητα και τη συμπόνια, που συχνά θυμίζουν [θρησκευτικό] κήρυγμα. Η ανθρωπιά του συγκινεί πολλούς Έλληνες», σημείωνε ο αρθρογράφος.
Η βρετανική Guardian, δίνοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τη «νίκη» της έναντι στην πανδημία σημείωνε: «Κάθε μέρα στις 18:00 οι Έλληνες συντονίζονται στις τηλεοράσεις τους προκειμένου να παρακολουθήσουν το ίδιο και το ίδιο σκηνικό: δύο άνδρες που κάθονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση, πίσω από ένα μακρύ τραπέζι, σε ένα φωτεινό δωμάτιο». «Η καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ξεκινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα, έναν “γλυκομίλητο” καθηγητή Λοιμωξιολογίας που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, ο οποίος μεταφέρει τα τελευταία στοιχεία, κάνοντας περιστασιακά επίκληση στο συναίσθημα. Ακολουθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικαλούμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης με προειδοποιήσεις ότι οι Έλληνες “πρέπει να μείνουν στο σπίτι”».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στο χθεσινό αντίο, αναφέρθηκε στην πιο δύσκολο περίοδο, αυτή του lock down, σημειώνοντας ότι παρέμεινε περισσότερο μαθητής παρά καθηγητής. Για όλους μας, όμως, υπήρξε ο καθηγητής, ο λοιμωξιολόγος, ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες μέρες που προηγήθηκαν και ελπίζουμε να μην ξανάρθουν.