Τι μπορεί να συμβεί άραγε αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανοίξουν, όπως έχουν δηλώσει, τα απόρρητα αρχεία σχετικά με τη διοχέτευση των μυστικών ρωσικών κονδυλίων και στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία ρωσικού προπαγανδιστικού μηχανισμού; Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στην παρούσα φάση ο κίνδυνος αυτός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των εμπλεκομένων καθώς όλα προμηνύουν ότι αναμένονται εκπλήξεις.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ρωσία έχει διοχετεύσει με τις γνωστές μεθόδους της περίπου 300 εκατ. δολάρια «σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014 και έπειτα ενώ σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα με στόχο την άσκηση πολιτικής επιρροής σε εκλογικές διαδικασίες». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη ενημερώσει τις πρεσβείες τους στις χώρες στις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες φέρεται να έχουν αποπειραθεί να στήσουν προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ενημερώσεις αυτές, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι “θα χρησιμοποιήσουν τα επίσημα κανάλια διασύνδεσης με τις χώρες – στόχους για να μεταφέρουν περισσότερες διαβαθμισμένες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίον οι ρωσικές δραστηριότητες έχουν βάλει στο στόχαστρο το πολιτικό περιβάλλον τους”.
Ας δούμε συγκεκριμένα. Τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ, το FBI συνέλαβε τον τηλεοπτικό παραγωγό Jack Hanick, 71 ετών.. Επρόκειτο για στενό συνεργάτη του 47αχρονου Ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις προς την Ρωσία. Ο Hanick, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να διοχέτευσε στην ελληνική αγορά περίπου 10 εκ. δολάρια το 2015-2016 για λογαριασμό του Malofeyev με σκοπό να στηθεί ένα φιλορωσικό ενημερωτικό δίκτυο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Hanick είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα, εκείνη τη διετία. Πράγματι μετά και από τη μεταφορά των χρημάτων αυτών σε λογαριασμούς ενδιαμέσων προσώπων στο ελληνικό έδαφος το 2015 στήθηκε ένα δίκτυο 11 περιφερειακών σταθμών. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επίσημο χαιρετισμό εκφώνησε ο Hanick κατά τη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε σε “ιστορική στιγμή και σταθμό στην ελληνική Ιστορία”.
Ένα χρόνο μετά ο ιδιοκτήτης του δικτύου αυτού συνελήφθη μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα που είχαν εκδώσει οι ολλανδικές αρχές για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση. Η συνεργασία δεν προχώρησε, η εταιρεία των 11 περιφερειακών σταθμών ανακοίνωσε, τότε, τη διακοπή της συνεργασίας λόγω “αλλαγής προτεραιοτήτων των ενδιαφερόμενων πλευρών”.
Καταπέλτης το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε πριν από μερικούς μήνες στο Δικαστήριο της Νότιας Νέας Υόρκης, ο Ρώσος Konstantin Malofeyev, 47 ετών, κατηγορείται για συνομωσία για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων και για παραβιάσεις των κυρώσεων σε σχέση με την πρόσληψη ενός Αμερικανού υπηκόου, με το όνομα Jack Hanick. Ο Jack Hanick προσλήφθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη με σκοπό να εργαστεί σε τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία και την Ελλάδα ενώ επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτικό δίκτυο στη Βουλγαρία.
“Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εργαστεί ακατάπαυστα για την αντιμετώπιση της Ρωσικής επιθετικότητας. Ανάμεσα σε άλλα θα το κάνει επιβάλλοντας αμερικανικές κυρώσεις,” τόνισε τότε ο Matthew G. Olsen του Τομέα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σχετικά με τις προσπάθειες του Malofeyev για την απόκτηση του τηλεοπτικού δικτύου στη Βουλγαρία, ο Malofeyev ζήτησε από τον Hanick να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκρύψει τον ρόλο του ίδιου (Malofeyev) στην απόκτηση του δικτύου, ενώ του ζήτησε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Malofeyev (απαντάται στα έγγραφα ως ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής του δικτύου ήταν ο Έλληνας υπήκοος και όχι ο Malofeyev.
O Malofeyev επίσης προσέλαβε τον Hanick για να βοηθήσει τον Malofeyev να μεταφέρει επενδύσεις αξίας 10 εκατομμυρίων που είχαν γίνει σε τραπεζική εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα το Texas (Texas Bank) στον Έλληνα Συνεργάτη (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης) κατά παράβαση των Κανονισμών για την Επιβολή Κυρώσεων σε σχέση με την Ουκρανία. Το 2014, ο Malofeyev είχε χρησιμοποιήσει εικονική εταιρεία για να κάνει την επένδυση, και γύρω στις αρχές του Μαρτίου του 2015, ο Malofeyev σχεδίαζε τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εικονικής αυτής επιχείρησης στον Έλληνα Συνεργάτη (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης) ως τρόπο να μεταφέρει την επένδυση στην Texas Bank.
Η διαδρομή
Το ρωσικό μαύρο χρήμα και ο τρόπος που διοχετεύθηκε με σκοπό τη δημιουργία προπαγανδιστικών μηχανισμών υπέρ του Πούτιν έχει σαφέστατες πολιτικοϊδεολογικές προεκτάσεις καθώς σύμφωνα με παρατηρητές της διεθνούς σκηνής, εξυπηρετούν αντιευρωπαϊκούς, αντιδυτικούς σκοπούς ενισχύοντας κάθε φωνή που μπορεί να αμφισβητήσει και να προκαλέσει ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι ρωσικοί μηχανισμοί καταγράφουν ιδιαίτερες επιδόσεις στην ενίσχυση όχι μόνο εθνικολαϊκιστικών κινημάτων στη Ευρώπη αλλά και καθαρά ακροδεξιών, ποντάροντας πολλά εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ στην εθνικιστική έξαρση ή στο μεταναστευτικό.
Οι μέθοδοι είναι πολλές και οι διαδικασίες τόσο αδιαφανείς και κυρίως διαδομένες που φαίνονται ή τυχαίες ή νόμιμες. Οι Ρώσοι πληρώνουν με μετρητά, κρυπτονομίσματα, ηλεκτρονικές μεταφορές κεφαλαίων και πλούσια δώρα, αναφέρεται στο έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών.. Διακινούν τα χρήματα μέσω ενός μεγάλου δικτύου ιδρυμάτων για να προστατεύσουν την προέλευση της χρηματοδότησης, μια πρακτική που ονομάζεται “cut out” και έχει την καταγωγή της στην κατασκοπική ορολογία. Σύμφωνα με αυτήν η πηγή ανταλλάσσει μηνύματα ή ποσά με τον παραλήπτη χωρίς – με κανέναν τρόπο – να έχουν την οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους. Η Ρωσία, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι Αμερικανοί, στηρίζεται σε κρατικές επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες για να διακινήσει κρυφά κεφάλαια σε διάφορες περιοχές, όπως η Κεντρική Αμερική, η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, καθώς και σε δεξαμενές σκέψης και ιδρύματα που είναι ιδιαίτερα ενεργά σε όλη την Ευρώπη.