Στη Βίκυ Πολύζου
Με μία βαλίτσα και ένα laptop στο χέρι βρίσκεται εδώ και μήνες η Σοφία Ζαχαράκη. Από την Αρμενία στην Πάτρα και από τη Σαουδική Αραβία στο Ηράκλειο, η υφυπουργός Τουρισμού προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε στιγμή προς όφελος της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, άλλωστε, ποντάρει πολλά στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για να βγει η χώρα αλώβητη και από την ενεργειακή κρίση. Με αυτό το σκεπτικό εργάζεται και η Σοφία Ζαχαράκη, που κατάφερε και ξέκλεψε λίγα λεπτά από το φορτωμένο πρόγραμμά της για να αναλύσει στο «tomanifesto» το πλάνο για την επίτευξη νέου ρεκόρ στον τουρισμό.
Τι μαντάτα έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό από το Ερεβάν και την Τζέντα;
Εχουμε πολύ καλές ειδήσεις και από τις δύο αγορές, με την κίνηση και το ενδιαφέρον να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Εξετάσαμε δράσεις ενίσχυσης αυτής της δυναμικής, ειδικά με τη στοχευμένη προβολή ακόμα περισσότερων προορισμών. Με την Αρμενία μάς συνδέουν στενοί ιστορικοί δεσμοί, με πυλώνες τις κοινότητες Ελλήνων στην Αρμενία και Αρμενίων στην Ελλάδα, που διατηρούν τη σύνδεση αυτήν ζωντανή και ισχυρή. Με τη Σαουδική Αραβία έχουμε αναπτύξει, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, μια στρατηγική εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα, και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον τουρισμό, τόσο σε επίπεδο επισκεπτών όσο και επενδυτών, με επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο να έχουν ήδη υλοποιηθεί (Costa Navarino, Hilton) και ακόμα περισσότερες να δρομολογούνται.
Θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα ότι μέσα από τον τουρισμό θα καλυφθούν οι απώλειες της Ελλάδας από την ενεργειακή κρίση;
Ο τουρισμός είναι ο βασικός μοχλός υπέρβασης κρίσεων που διαθέτουμε ως ελληνική κοινωνία. Στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης του 2010, ενώ η οικονομία βρισκόταν στη δίνη της ύφεσης, ο τουρισμός ακολούθησε αντίστροφη πορεία και με τη σταδιακή άνοδό του ήταν ο καταλύτης της επιστροφής στην ανάπτυξη. Το ίδιο συνέβη και στην πανδημική κρίση: ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης 8,3% πέρυσι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπεραπόδοση του τουρισμού. Και φέτος, εν όψει της ενεργειακής κρίσης, είναι πάλι ο τουρισμός στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε ως ασπίδα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως και στην πανδημική κρίση, έτσι και τώρα στην ενεργειακή, δίνει φυσικά κάθε δυνατή στήριξη στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα, άλλωστε, με πρόσφατη έρευνα του Bruegel, η χώρα μας είναι στην κορυφή όλης της ΕΕ στη λήψη μέτρων στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.
Μπορεί να επηρεάσει την κίνηση η απειλητική ρητορική των Τούρκων;
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Τα στοιχεία από τις κρατήσεις και τις αφίξεις στα νησιά μας είναι πολύ ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι θα έχουμε πολύ καλή σεζόν. Ελπίζουμε ότι και στο μέτωπο της ρητορικής θα επικρατήσει η λογική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ως χώρα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας, έναντι κάθε επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα, όπως έχει κατ’ επανάληψη πει και ο πρωθυπουργός, παραμένει μια δύναμη ορθολογισμού και ειρηνικής επίλυσης των υπαρκτών διαφορών μας με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, όμως διάλογο με το παράλογο δεν κάνει.
Μετά τις κυρώσεις στους Ρώσους, μπήκε στον χάρτη αξιοποίησης η Ινδία;
Είναι αλήθεια ότι η Ινδία μπορεί να αποτελέσει μία πολύ σημαντική αγορά λόγω του μεγάλου όγκου ταξιδιωτών που αναζητούν νέους προορισμούς και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνεννόηση με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια φρόντισε να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί και το προξενικό γραφείο προκειμένου να ανταποκριθούμε στην κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων Ινδών πολιτών που θέλουν να μεταβούν στη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι Ινδοί τουρίστες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όσον αφορά τα χρήματα που δαπανούν στις διακοπές τους, ενώ και φέτος η σχετική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 122% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι Ινδοί όταν βρίσκονται στο εξωτερικό δαπανούν τετραπλάσια χρήματα σε σύγκριση με τον μέσο Ιάπωνα και Κινέζο τουρίστα, 140% περισσότερα από τους Βρετανούς και 71% παραπάνω από τον Αμερικανούς. Μια νέα μεγάλη ευκαιρία δίνεται στη χώρα μας και θα παλέψουμε να την αξιοποιήσουμε.
Πώς εξελίσσεται η κρουαζιέρα; Εχουν αυξηθεί οι επισκέψεις. Συμβαίνει το ίδιο και με τα χρήματα που ξοδεύονται;
Η κρουαζιέρα βρίσκεται σε ισχυρή ανοδική τροχιά από πέρυσι. Φέτος οι ενδείξεις είναι ακόμα καλύτερες. Από το κεντρικό μας λιμάνι κρουαζιέρας του Πειραιά είναι προγραμματισμένοι 750 πλόες κρουαζιερόπλοιων, από 622 το 2019 και μόλις 379 πέρυσι. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε δεκαπλασιασμό σε σχέση με το ’19 και το Λαύριο, που δεν υπήρχε το ’19, μπαίνει δυναμικά με 60 πλόες σχεδόν όλοι homeporting, που αυξάνει κατακόρυφα τη συμβολή της κρουαζιέρας στα συνολικά τουριστικά έσοδα. Ταμείο φυσικά θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, αλλά ήδη πάμε για μια χρονιά ρεκόρ τόσο σε επισκέψεις όσο και έσοδα.
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στην αύξηση εισπράξεων στα duty free shop. Σε τι ποσοστό ανέρχεται;
Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομικής ανάκαμψης του τουρισμού. Δόθηκε με τα πρόσφατα στοιχεία της κίνησης στα duty free shops. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος» και των υπόλοιπων αεροδρομίων, λοιπόν, ο τζίρος από τα duty free αυξήθηκε τον Μάιο κατά 391% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και κατά 10,2% συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, μιας χρονιάς-αναφορά για τον ελληνικό και παγκόσμιο τουρισμό.
Τι μετατροπές γίνονται και πώς αξιοποιούνται τα τουριστικά λιμάνια;
Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας, μια χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Στο υπουργείο Τουρισμού αξιοποιούμε περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, όπως η διαχείριση των προορισμών (Destination Management), αλλά κυρίως η αναβάθμιση τουριστικών λιμένων. Ψηφίστηκε, άλλωστε, τον Απρίλιο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, που επιταχύνει τις διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης. Ετσι, αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στις υποδομές του θαλάσσιου τουρισμού. Με τον νόμο 4926/22 γίνεται ακόμα πιο ασφαλής η λειτουργεία των τουριστικών λιμένων και αυξάνεται σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον, διότι υπάρχει, πλέον, ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο με απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας νόμου 4442/2016), θέσπιση διαδικασίας νομιμοποίησης για υφιστάμενες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις και δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης εντός των χωροθετημένων με τον Ν. 2160/1993 τουριστικών λιμένων.
Εχει τη δυνατότητα η χώρα μας να ποντάρει στον αλιευτικό τουρισμό και με ποιον τρόπο;
Η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στον αλιευτικό τουρισμό. Ο ταξιδιώτης αναζητεί ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί πραγματικά να δώσει η χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη ποικιλία και ποιότητα. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός για τις κοινωνίες των νησιών και των παράκτιων περιοχών είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Η τοπική οικονομία των περιοχών αυτών ενισχύεται τόσο από το συμπληρωματικό εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων όσο και από την αύξηση της επισκεψιμότητας. Οι νέοι έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους και να εξασκήσουν το παραδοσιακό επάγγελμα του αλιέα ή να ασχοληθούν με άλλους τομείς αλιευτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα ιχθυαποθέματα προστατεύονται χάρη στην αποφυγή της υπεραλίευσης. Επομένως, ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί έναν μοχλό βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος της κοινής πρωτοβουλίας μας με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου είναι να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα χρηματοδότηση με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, να βελτιωθούν οι υποδομές για τη διευκόλυνση της επιβίβασης των επισκεπτών, να πολλαπλασιαστούν οι άδειες αλιευτικού τουρισμού που από το 2015 αριθμούν τις 235, να επιμορφωθούν οι αλιείς, να προβληθεί ο αλιευτικός τουρισμός σε Ελλάδα και εξωτερικό και να οργανωθούν πακέτα μέσω πρακτορείων. Ολα αυτά θα καταγραφούν σε εθνική στρατηγική για τον αλιευτικό τουρισμό μέσα από κοινή ομάδα εργασίας που ξεκινά τη λειτουργία της εντός του επόμενου μήνα.
Στόχος είναι η αύξηση της τουριστικής περιόδου μέσω των θεματικών δράσεων. Είδαμε για παράδειγμα πρόσφατα στο Καρπενήσι το Παγκόσμιο Κύπελλο επίδειξης από βελγικούς ποιμενικούς. Με ποιες δράσεις προσπαθούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες όλον τον χρόνο;
Από τότε που αναλάβαμε το υφυπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί πρωτοβουλίες σε πάνω από 14 διαφορετικές ειδικές μορφές τουρισμού και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα σε αυτές ενώ σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες. Βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση σε αθλητικές διοργανώσεις με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών από το εξωτερικό. Αυτή η τάση καταγράφεται έντονα ειδικά μετά την πανδημία και είναι κάτι που πρέπει να το αξιοποιήσουμε ως χώρα! Κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται πάνω από πέντε διοργανώσεις αθλητικού περιεχομένου στη χώρα μας ενώ, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνών, τα έσοδα από τον αθλητικό τουρισμό θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ το 2030. Και αυτό είναι μόνο μια μορφή τουρισμού. Αντίστοιχα επενδύουμε σε πολλές άλλες μορφές, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θρησκευτικός, ο εναλλακτικός με πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ο οικοτουρισμός, ο αεροπορικός, ο ποδηλατικός. Αναμφισβήτητα και ο συνεδριακός τουρισμός παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο με οφέλη που καταγράφονται σε επιστημονικό αλλά και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Αλλωστε μέσα απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζονται δράσεις χρηματοδότησης για μαρίνες, καταδυτικά πάρκα, ιαματικές πηγές, ειδικό θεματικό τουρισμό για τη γαστρονομία της Ελλάδος αλλά και συνεργασία με το Αγροτικής Ανάπτυξης για την αγροδιατροφή. Στόχος μας είναι η χώρα μας να ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις ποιοτικών και αυθεντικών εμπειριών ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”