Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*
Σα να μην πέρασε μια μέρα! Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις πρακτικές του 2014, όταν ετοιμαζόταν να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά με όχημα και πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Παύλος Χαϊκάλης είχε τότε υποστηρίξει πως έγινε απόπειρα χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η υποκλαπείσα συνομιλία του με τον άνθρωπο που τάχα είχε αναλάβει να τον εκμαυλίσει έγινε φύλλο φτερό και ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλά για σχέδια ανωμαλίας, εκβιασμούς βουλευτών, μεθοδεύσεις, Τσιριμώκους και κουμπαράδες.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2014, μετά την συνάντησή του με την τότε περιφερειάρχη κ. Δούρου, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει: «Οι καταγγελίες είναι σοβαρές», αλλά, όπως είπε, θα πρέπει να δει τα στοιχεία και τι θα πει σχετικά με το θέμα η Δικαιοσύνη – άσχετα αν η Δικαιοσύνη είχε ήδη μιλήσει και θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
Σήμερα έχει βελτιωθεί: Λέει αυτός στην Δικαιοσύνη τι θα πει…
Σε συνέντευξή του στον Αντέννα, άλλωστε, την ίδια μέρα, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε την εισαγγελία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το υλικό και τις καταγγελίες Χαϊκάλη, σημειώνοντας πως όταν είχε αναφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από κάποια δημοσιεύματα, σε χρηματισμό βουλευτών, προκειμένου να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, είχε κατηγορηθεί ότι δηλητηριάζει με αυτόν τον τρόπο την πολιτική ζωή.
(Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως «πηγή» του κάποια δημοσιεύματα)
«Σήμερα αποδεικνύονται ότι υπάρχουν στοιχεία», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης με απόλυτη βεβαιότητα. Προσθέτοντας πως «η αποκάλυψη δεν γίνεται σε έναν ουδέτερο χρόνο, καθώς μετά και την πρώτη ψηφοφορία το θέμα επηρεάζει την εκλογική διαδικασία».
Την επομένη, επανήλθε (Στο Κόκκινο): «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή καταγγελία και επιβάλλεται και η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει και να διευκολύνουμε όλοι να χυθεί άπλετο φως. Η Δικαιοσύνη έδειξε μια περίεργη ολιγωρία στην υπόθεση, κι’ ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία προεδρικής εκλογής δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες».
Παρασκήνιο ανωμαλίας
Στις 21 Δεκεμβρίου 2014, από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Τσίπρας βροντοφώναζε:
«Έχουμε ένα παρασκήνιο ανωμαλίας από το ακροδεξιό περιβάλλον γύρω από το μέγαρο Μαξίμου. Έχουμε συγκάλυψη καταγγελιών για εξαγορά ψήφων και την ίδια ώρα βλέπουμε την αδράνεια των δικαστικών αρχών και της Δικαιοσύνης. Το μέγαρο Μαξίμου κινεί τα νήματα της ανωμαλίας. Βλέπουμε επίσης και κάθε λογής μεσάζοντες να διακινούν σενάρια εκτροπής. Ο μεσολαβητής είναι άνθρωπος του τριγώνου της αμαρτίας και της διαπλοκής. Πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο της ανωμαλίας είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμφανίζονται ως σωτήρες. Είχα πει από καιρό για σχέδια αποστασίας και ανωμαλίας. Όταν λέμε κάτι το λέμε με πλήρη επίγνωση των λόγων μας.
Προσφέρουν 3 εκ. ευρώ για να μείνουν για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους αυτοί που λεηλατούν την κοινωνία. Αυτοί που ορκίζονται στη σταθερότητα είναι αυτοί που την υπονομεύουν. Έχουμε ένα μέγαρο Μαξίμου που κινεί τα νήματα της ανωμαλίας. Έχουμε το διεφθαρμένο σύστημα της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που μετέρχεται όλων των μέσων. Έχουμε κάθε λογής μεσάζοντα να προσπαθεί να επιβάλλει σενάρια εκλογής, σενάρια άλλης κυβέρνησης, σενάρια εκτροπής. Από όλη αυτήν την ιστορία με την καταγγελία για απόπειρα εξαγοράς ψήφου, κρατήστε δύο πράγματα.
Πρώτον αυτό που ακούγεται στους διαλόγους. «Θα σε πάμε εμείς σε κόμμα που φτιάχνουμε και θα μπορείς να δικαιολογήσεις την ψήφο σου. Μία φράση όλη η ιστορία της διαφθοράς. Μία φράση όλη η πολιτική μεθοδολογία της συγκυβέρνησης».
Ίδιες λέξεις, ίδια μέθοδος
Σα να μην πέρασε μια μέρα, χρησιμοποιεί σήμερα τις ίδιες λέξεις – συγκάλυψη, εκτροπή, ανωμαλία. Και την ίδια μέθοδο: Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και ενώ τα έλεγαν όλα αυτά, στις 20 Δεκεμβρίου 2014, με ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Εφετών -την οποία υπέγραφε ο προϊστάμενός της, Εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος- υπογράμμιζε πως ο καταγγέλλων δεν κατονόμασε στον Εισαγγελέα το πρόσωπο που του πρότεινε εξαγορά της ψήφου του.
Για «άθλια κατηγορία από πολιτικά σκουλήκια» είχε μιλήσει τότε ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης που από τη ΔΗΜΑΡ είχε περάσει στο Ποτάμι. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως από μήνες είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ήταν η εποχή που ο κ. Τσίπρας συνάθροιζε τις ψήφους του κόμματός του με αυτές της Χρυσής Αυγής αναζητώντας τις ακόμη και… στις φυλακές Κορυδαλλού! Κάθε άλλο παρά τυχαία, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μιλούσε για 139 ψήφους κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως και συνέβη τελικά, όταν στην τελευταία ψηφοφορία, η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές, αν και υπέρ του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Δήμα είχαν ψηφίσει 162 βουλευτές και όλοι οι υπόλοιποι συγκέντρωσαν 138 «παρών».
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας που μαζί με την Χρυσή Αυγή έριξε κυβέρνηση, λέει ότι θα προσέλθει μόνο στην ψηφοφορία που θα αφορά τον αποκλεισμό των εγκληματικών οργανώσεων.
Το καταπληκτικό είναι πως συνέχιζαν να μιλούν για εκβιασμούς μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ ήδη από τις 7 Νοεμβρίου 2014 ο εισαγγελέας είχε θέσει στο αρχείο την δικογραφία για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας βουλευτών (προκειμένου να επιτευχθεί με 180 ψήφους εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας), καθώς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν αποδεικνύονταν τα καταγγελλόμενα! Κι’ αυτό διότι κανένας εκ των μαρτύρων που κλήθηκαν σε κατάθεση δεν έδωσε στοιχείο που να μπορεί να αξιοποιηθεί και να οδηγήσει την έρευνα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τέλεση αξιόποινης πράξης.
Καταγγελίες για ανωμαλία και «κράτος-εκβιαστή»
Ο κύκλος της ανωμαλίας είχε ξεκινήσει από την προεκλογική των ευρωεκλογών περίοδο.
Από την Ιεράπετρα της Κρήτης, στις 23 Απριλίου 2014, ο κ. Τσίπρας έλεγε:
«Καταγγέλλω τον κύριο Σαμαρά και την παρέα του ότι εκπροσωπούν την ανωμαλία, επιδιώκουν την ανωμαλία, μεταφέρουν την ανωμαλία από τις θεσμικές κορυφές μέχρι το τελευταίο ελληνικό σπίτι. Ανωμαλία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που διέπονται τον τελευταίο καιρό από μια αρχή:
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ανωμαλία στην κοινωνία, όπου δικαιώματα, ελευθερίες, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, θεσπισμένα μέτρα προστασίας, γίνονται κουρελόχαρτα. Ανωμαλία για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που βλέπουν τη ζωή τους να ρημάζεται, τα εισοδήματα να εξανεμίζονται, τα παιδιά τους να απελπίζονται και τις προοπτικές τους να μηδενίζονται.
Ανωμαλία στη δράση του κράτους που έχει καταντήσει κράτος-εκβιαστής, κράτος-ληστής, κράτος που αντί να στέκεται κοντά στον πολίτη στέκεται απέναντί του, φορολογεί αλύπητα, παραβιάζει τις υποσχέσεις και τους κανόνες που το ίδιο έχει θεσπίσει, φυλακίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία στα κελιά του ΣΔΟΕ και των μηχανισμών καταδίωξης. Ανωμαλία στις ανθρώπινες σχέσεις που πλήττονται από τη μιζέρια της μνημονιακής καθημερινότητας. Ανωμαλία στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων.
Αυτή η παρατεταμένη ανωμαλία πρέπει πολίτες της Ιεράπετρας, συντρόφισσες και σύντροφοι, να τελειώσει. Τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτό το καθεστώς ανώμαλων μέτρων, ανώμαλων ρυθμίσεων, που επιβάλλονται με ανώμαλα μέτρα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην ομαλότητα. Σε μια ζωή που δεν πληγώνεται από την αγωνία για το αύριο. Με ένα σύστημα αξιών και ρυθμίσεων που δεν αλλάζει κατά τα γούστα της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ.
Ως εδώ. Το δίλημμα γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρο.
Με την Αριστερά ή με την Μέρκελ. Με την Ελλάδα ή με τη Βαυαρία.
Και τελικά: Με την ομαλότητα ή με την ανωμαλία».
Αυτά που ακολούθησαν είναι γνωστά. Ο κ. Τσίπρας μιλούσε Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο με την κ. Μέρκελ και τηλεφωνιόταν μαζί της Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή!
Έτρεξε και τότε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αλλά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ο κ. Τσίπρας καλούσε τους πολίτες να ψηφίσουν όχι για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά για να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές!
Κι’ όταν στις 26 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε πρώτος στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας έσπευσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να του παρουσιάσει την θέση του για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, επικαλούμενος «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα το εκλογικό σώμα και τη Βουλή!
Και όταν καταγράφεται τέτοια δυσαρμονία, είχε πει, κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που δεσμεύσουν τη χώρα, ούτε μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τότε, είχε προσθέσει ο κ. Τσίπρας, «απαιτείται η προσφυγή στον λαό, που πρέπει να συντελεστεί με ομαλό τρόπο προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».
Για αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας μιλούσε και τότε ο κ. Τσίπρας. Και περιφρονούσε και τότε το Κοινοβούλιο και την Δεδηλωμένη.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα της τρίτης ψηφοφορίας, όπου πάλι δεν βρέθηκαν οι αναγκαίες 180 ψήφοι για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στο Cine Κεραμεικός, έλεγε: «Δεν πέρασε ο εκβιασμός με ονοματεπώνυμο. Και ο κος Σαμαράς είναι πια παρελθόν. Παρά τις μεθοδεύσεις και τους εκβιασμούς, η κυβέρνησή του κατέρρευσε».
Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, ο κ. Τσίπρας έχει τις ίδιες επιδιώξεις και ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους. Μόνο που, όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν, «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»…
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος