Καθώς η μετάλλαξη Ο εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, τα κρούσματα – σε συνδυασμό με αυτά της Δ – αυξάνουν δραματικά, οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ παίρνουν την ανιούσα και τα υγειονομικά συστήματα πιέζονται, οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα και αρκετές επιστρέφουν στο λοκντάουν.
Για άλλη μια φορά, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει αντιδράσεις από καμιά αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης – αν εξαιρέσουμε τους ακραίους και τους αρνητές.
Η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν ότι στο βρετανικό κοινοβούλιο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Τζόνσον (το Σχέδιο Β για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ονομάστηκε) πέρασαν χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης των Εργατικών, καθώς οι συντηρητικοί βουλευτές προχώρησαν στην μεγαλύτερη ιστορικά ανταρσία τους, αποκαλώντας τα μέτρα «δρακόντεια», «αχρείαστα» και «περιοριστικά της ελευθερίας»!
Για την επιβολή πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο σε διάφορους χώρους ψυχαγωγίας, για παράδειγμα, υπέρ ψήφισαν 369 βουλευτές και κατά 126. Μεταξύ των τελευταίων, 98 βουλευτές των Τόρηδων.
Υπέρ της χρήσης μάσκας ψήφισαν 441 βουλευτές και κατά 41 – από τους τελευταίους οι 38 συντηρητικοί.
Υπέρ του εμβολιασμού του προσωπικού πρώτης γραμμής τάχθηκαν 385 βουλευτές και κατά 100 – και εδώ αυτοί που αντέδρασαν ήταν οι Τόρηδες.
Βρετανοί Εργατικοί: Δεν θα παίξουμε πολιτικά παιχνίδια!
Οι Εργατικοί του Κηρ Στάρμερ δεν περιορίστηκαν σε μια απλή ψήφο. Την αιτιολόγησαν! Όπως είπε ο σκιώδης υπουργός Υγείας Άντριου Γκουήν λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, «το κόμμα μου δεν θα παίξει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις ζωές των ανθρώπων. Και επομένως «δεν θα διστάσει να στηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Τα μέτρα είναι αναλογικά και θα μας δώσουν χρόνο για να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς της τρίτης δόσης».
Οι Εργατικοί έχουν από την πρώτη ημέρα στηρίξει όλα τα μέτρα. Το σημαντικό είναι πως το κάνουν και τώρα, παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον βρίσκεται σε δίνη σκανδάλων, καθώς κατηγορείται για ένα περσινό πάρτι στην Ντάουνινγκ Στρητ που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και για μια χορηγία για την ανακαίνιση του σπιτιού του.
Την ίδια ώρα, η χώρα μετρά σχεδόν 147.000 νεκρούς, τα self-tests έχουν εξαντληθεί και παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις αρχές της χρονιάς.
Χωρίς αμφιβολία μια πολύ καλή ευκαιρία για να ηττηθεί η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Με όρους ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια…
Με την διαφορά ότι οι Εργατικοί επιμένουν στη στάση τους. Και βγαίνουν κερδισμένοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά τους από τους Συντηρητικούς έχει σκαρφαλώσει στις εννιά μονάδες: 41% (πρώτοι, η καλύτερη επίδοση από το 2014), την ώρα που οι Συντηρητικοί έχουν βυθιστεί στο 32%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.
Ιταλία: Παραδίδουν τα όπλα τους!
Από σήμερα, στην Ιταλία ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για αστυνομικούς, καραμπινιέρους, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας. Όσοι δεν συμμορφωθούν ή προσπαθήσουν να παραβιάσουν τον νόμο, κινδυνεύουν με πρόστιμα από 600 ως 1.500 ευρώ, ενώ οι ένστολοι που δεν θα δεχθούν να εμβολιαστούν θα παραδώσουν όπλα, χειροπέδες, επαγγελματικές ταυτότητες και θα διακοπεί η μισθοδοσία τους.
Χθες η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τις 28 Μαΐου – θρηνεί πλέον 135.000 απώλειες. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 15%, οι θάνατοι κατά 22%, σε οκτώ από τις είκοσι περιφέρειες αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Όσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε κανένα κόμμα και κανέναν πολιτικό αρχηγό – από την Αριστερά ως την Δεξιά, όχι μόνο της Λέγκας του Σαλβίνι που μετέχει στην κυβέρνηση, αλλά και της Μελόνι («Αδέλφια της «Ιταλίας»).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργικό συμβούλιο όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις που εφαρμόζονται τώρα, ο Σαλβίνι πήγε να πει μια παρόλα, πλην όμως ο Ντράγκι υπενθύμισε σε όλους πως ακόμη και η παραμικρή διαφωνία υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και αποτελεί πρόσχημα για να μην τηρούνται τα μέτρα. Άλλωστε, μέτρα τόσο ευρείας έκτασης δεν μπορούν να επιβληθούν χωρίς συναίνεση.
Ισπανία και Ολλανδία: Καμιά διαφωνία
Αναζωπύρωση της πανδημίας παρουσιάζει και η Ισπανία του Σάντσεθ και των Podemos με τους 88.500 νεκρούς. Στα καταλανικά νοσοκομεία η πίεση είναι μεγάλη. Καμιά φωνή από την πλευρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης, επίσης.
Η Ολλανδία επιστρέφει από σήμερα στο λοκντάουν, τα σχολεία θα κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα, τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούν να συναντηθούν πάνω από τέσσερα άτομα. Και εδώ, όσο κι’ αν ψάξετε δεν θα δείτε καμιά κατηγορία, διαμαρτυρία, διαφωνία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Δανία και Νορβηγία: Με σύνθημα την εθνική ενότητα
Στη Δανία ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο ή τρεις ημέρες, αναζωπύρωση εμφανίζει και η Νορβηγία, χώρα που διαθέτει μόνο 250 ΜΕΘ. Και οι δύο χώρες έχουν αριστερές κυβερνήσεις. Πάλι καμία αντίδραση – αν εξαιρέσουμε τους ακροδεξιούς. Οι οποίοι, όμως, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, και στις δύο χώρες έχουν όλοι συμφωνήσει πως «η χειρότερη στρατηγική δεν είναι στρατηγική» και πως η εθνική ενότητα υπήρξε από την αρχή το διακύβευμα όλων των κομμάτων.
Ειδικά στη Δανία, από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πως οι πολίτες θεωρούν ότι η μεγαλύτερη επιτυχία στην μάχη κατά του κορωνοϊού υπήρξε η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Μια μόνο φορά, τον Φεβρουάριο του 2021, η δεξιά αντιπολίτευση πήγε κάτι να ψελλίσει και αμέσως ανέκρουσε πρύμναν, ανακοινώνοντας πως προτιμά να συνταχθεί με την κυβέρνηση προ του κινδύνου της πόλωσης.
Γερμανία: Καθήκον όλων η αντιμετώπιση της πανδημίας
Στη Γερμανία, οι νεκροί φθάνουν – ή και ξεπερνούν – καθημερινά τους 500. Οι θάνατοι έχουν φθάσει τις 105.000, στις 8 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός από τον Φεβρουάριο, η χώρα λειτουργεί με 4.000 λιγότερες ΜΕΘ και 35.000 λιγότερους υγειονομικούς που έχουν παραιτηθεί μετά τα εξαντλητικά 12ωρα της πρώτης χρονιάς της πανδημίας.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε: «Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας είναι καθήκον όλων μας. Δεν είναι ευκαιρία για κομματική εκμετάλλευση».
Και δεν έγινε. Έχουν συμφωνήσει όχι μόνο τα τρία κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και οι ηττημένοι των εκλογών Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές και όλοι οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων – Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι. Μάλιστα, ο προσκείμενος στους Πράσινους επικεφαλής επιδημιολόγους Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε πως γίνεται διαλογή ασθενών όσον αφορά στην εισαγωγή στις ΜΕΘ, αλλά χωρίς αντιδράσεις.
Μείωση προσδόκιμου ζωής, ρεκόρ θανάτων
Στην Ελβετία, ανακοινώθηκε πως 2.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στα νοσοκομεία – μετά από αιτήματα των καντονιών – για να ξεκουράσουν τους υγειονομικούς και τα νοσοκομεία δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Για παράδειγμα, η κρίση σκωληκοειδίτιδας αποτελεί επείγουσα κατάσταση, όχι όμως και το διάστρεμμα, παρά τους πόνους που προκαλεί.
Επιπλέον, στην Ελβετία ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής από το 1944, στο Μπέργκαμο το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 4,3 χρόνια και στο σύνολο της ΕΕ έχει σημειωθεί ρεκόρ θανάτων των τελευταίων 60 χρόνων!
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και triage
Στη Γαλλία, με πάνω από 120.000 νεκρούς, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης στην περιφέρεια των Παρισίων, την μεγαλύτερη της χώρας με 12 εκ. κατοίκους και ήδη εφαρμόζεται το «λευκό σχέδιο», βάσει του οποίου αδειάζουν κλίνες και αναβάλλονται χειρουργεία.
Άλλωστε, σε όλες τις παραπάνω χώρες επίσημα αναβάλλονται χειρουργεία και χημειοθεραπείες, ενώ σε πολλές εφαρμόζεται η πρακτική του triage, δηλαδή της διαλογής ασθενών με βάση τις πιθανότητες επιβίωσης.
(Εδώ, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, να σημειώσω ότι το triage εφαρμοζόταν στα πεδία των μαχών από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν γιατροί διαχώριζαν τους τραυματίες σε αυτούς που ήταν βαριά αλλά μπορούσαν να σωθούν, σε αυτούς που είχαν ελαφρά τραύματα και επομένως δεν χρειάζονταν άμεση βοήθεια και σ’ εκείνους που δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης).
Επίσης: Το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο ανακοίνωσε πως μειώθηκε κατά 60% η συμμετοχή των ογκολογικών ασθενών στις έρευνες – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο της επιστήμης σ’ αυτόν τον κρίσιμο για την δημόσια υγεία τομέα.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νοσηλευτών (με 120 εθνικές ενώσεις και 27 εκ. μέλη) που θρηνεί 115.000 νεκρούς, ανακοίνωσε ότι ήδη πριν από την πανδημία υπήρχε έλλειψη 6 εκ. νοσηλευτών, ενώ άλλα 4,75 εκ. ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση, λόγω των εξαντλητικών εξαιτίας της πανδημίας συνθηκών εργασίας τους.
Αυστρία και Ιρλανδία: Σε κοινή γραμμή
Θυμίζω τέλος πως στην Αυστρία, όπου ο Πράσινος υπουργός υγείας ανακοίνωσε διαλογή ασθενών και το αριστερό Ινστιτούτο Momentum τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Πάμελα Ρέντι – Βάγκνερ δήλωσε: «Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι και η μόνη έσχατη λύση για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων».
Και κάτι ακόμη: Στην Ιρλανδία, όπου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας οι δύο προαιώνιοι εχθροί του εμφυλίου του 1922 (το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ), η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σιν Φέιν, του πολιτικού σκέλους του IRA παρακαλώ, η Μαίρη Λου Μακντόναλντ, δήλωσε: «Το Σιν Φέιν υποστηρίζει και σέβεται τα μέτρα που κρατούν ασφαλείς τους πολίτες».
Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτος στην τυφλή και μηδενιστική πορεία του, σε μια παγκόσμια αρνητική και θλιβερή πρωτιά, όπου κυριαρχεί η γλώσσα της χαιρεκακίας και του μίσους.
H Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος