Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα από τα ανώνυμα trolls των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – ή ακόμη και μέλος της περιβόητης «υπόγας της Κουμουνδούρου». Δυστυχώς όμως είναι πρόσωπο υπαρκτό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι επιπλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δη εκλεγμένο, από εκατομμύρια Ολλανδούς ψηφοφόρους. Ο λόγος για τη Σοφί Ιν’τ Βελντ, η οποία το τελευταίο διάστημα ειδικεύεται στο ρόλο του σχολιαστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα...

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Μόνο που τα σχόλιά της έχουν ένα κοινό σημείο: Στρέφονται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκηκαι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε σημείο όμως που το περιεχόμενό τους δείχνει ότι τα σχόλια αυτά δεν έχουν απλώς πολιτικό χαρακτήρα –δεδομένου ότι η Ιν’τ Βελντ ανήκει σε διαφορετική πολιτική ομάδα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα–, αλλά φανερώνουν προσωπικό μένος εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού και προσώπων του στενού κύκλου του.

Εμμονική στάση

Ακόμη και δε και του οικογενειακού, καθώς το τελευταίο σχόλιό της αφορούσε μεν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, αλλά εστίαζε στην ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων. Το σχόλιό της μάλιστα εμμέσως παρέπεμπε και στον Γρηγόρη Δημητριάδη, αφού η Ολλανδή ευρωβουλευτής έγινε γνωστή στο πανελλήνιο και άρχισε να ασχολείται επισταμένα η ίδια με την Ελλάδα όταν ενέσκηψε η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η Ιν’τ Βελντ, ως εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση με το παράνομο λογισμικό Predator στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έκτοτε συντάχθηκε απόλυτα με τις θέσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και απεκδύθηκε τον θεσμικό ρόλο της, εγκαλώντας για κάθε λόγο και με κάθε αφορμή τον κ. Μητσοτάκη.

Δηκτικότητα φουλ!

Αρκετές φορές έγινε πρωταγωνίστρια επεισοδίων με Ελληνες και άλλους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ακριβώς λόγω των θέσεών της στο επίμαχο ζήτημα, ενώ το καλοκαίρι ήρθε και πάλι στον αφρό της επικαιρότητας με τα δηκτικά σχόλιά της –πάλι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης– για τη φιλοξενία του κ. Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. στην Κρήτη, παραβλέποντας ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική επίσκεψη.

Ακάθεκτη πάντως σχολίασε και συνεχίζει να σχολιάζει κάθε υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος ωσάν να έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα ή σαν να παίρνει... γραμμή από συγκεκριμένους κύκλους στην Αθήνα: από τις παρεμβάσεις του πρώην, πλέον, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις έως το debate εάν υπάρχει ή όχι ζήτημα δεοντολογίας για τη Σία Κοσιώνη και τη Μάρα Ζαχαρέα που το... αμάρτημά τους είναι να είναι σύζυγοι πολιτικών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία – προφανώς οι σύζυγοι αριστερών πολιτικών έχουν ασυλία, σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή...

Αστοχες παρεμβάσεις

Ειδικά για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, οι παρεμβάσεις της υπήρξαν πολλάκις άστοχες και πάντως όχι αντικειμενικές, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη μήνιν συναδέλφων της, οι οποίοι πολλές φορές την αποδοκίμασαν δημόσια για τη στάση και τους χειρισμούς της και τη γραμμή αυτή ακολούθησε και ο πρόεδρος της επιτροπής PEGA, Γερούν Λένερς.

Ισως αυτό να οδήγησε στο ότι η μακρά σταδιοδρομία της Ιν’τ Βελντ στο Ευρωκοινοβούλιο πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αφού το κόμμα στο οποίο ανήκει η Ολλανδή ευρωβουλευτής δεν προτίθεται να την εντάξει εκ νέου στις λίστες του. Πρόκειται για το πανευρωπαϊκό κόμμα Volt, στο οποίο η Ιν’τ Βελντ εντάχθηκε προσφάτως, αφού πρώτα παραιτήθηκε από το φιλελεύθερο κόμμα D66, επικαλούμενη «πολιτικές διαφωνίες».

Το πανευρωπαϊκό κόμμα Volt και το παρακλάδι του στην Ελλάδα

Τι είναι το κόμμα Volt – το οποίο προσφάτως απέκτησε και το εν Ελλάδι παρακλάδι του; Σύμφωνα με τις αρχές του, τα μέλη του εκτιμούν ότι «τα εθνικά κόμματα έχουν φτάσει στα όριά τους και γι’ αυτό συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμματος». Δηλώνουν μάλιστα υποστηρικτές της ομοσπονδιακής Ευρώπης και όλα τα μέλη των εθνικών κομμάτων συμμετέχουν ισότιμα στις πανευρωπαϊκές του διεργασίες, με δικαίωμα ψήφου και εκλογής στα πανευρωπαϊκά όργανα. Στη διακήρυξή του αναφέρεται επίσης ότι «έχει χαρακτήρα προοδευτικό και πολυσυλλεκτικό, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις», υποστηρίζοντας παράλληλα τη δημιουργία ομοσπονδιακού στρατού και ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από την Σοφί Ιν’τ Βελντ κι έχει επίσης κοινοβουλευτική παρουσία εκτός από την Ολλανδία και στη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα ο ένας εκ των δύο συμπροέδρων, Νικόλας Φουρναράκης, και μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του προέρχεται από το... αποξηραμένο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.